Proteinbehovet gjør oss feite?

Trening25.08.2009Børge A. Fagerli1

Som organisme behøver vi en viss proteinmengde for å oppbygging, vekst, restitusjon og normal funksjon. Proteinbehovet øker i stressituasjoner og mye fysisk aktivitet.

Når et individ spiser såkalt ad libitum, det vil si så mye som ønskelig av den maten som er tilgjengelig, er det proteininnholdet i maten som bestemmer totalt inntak.

Dette har en interessant konsekvens. Hvis du spiser proteinrik og mager mat vil du innta færre kalorier enn om du inntar karbohydrat- og/eller fettrik mat med relativt lavere proteininnhold.

Et praktisk eksempel:

La oss si at du skal innta 40g protein i et måltid.

Et magert kjøttstykke uten fettrand på 200g gir korrekt proteinmengde, ca 8-10g fett og 210-250kcal. Litt ekstra grønnsaker ved siden av vil øke dette med rundt 50kcal.

Skal du ha samme proteinmengde fra en vanlig pizza må du spise 300g, og får i deg 950kcal.

Skal du ha samme proteinmengde fra en burgermeny med fries og cola er vi lett oppe i 1500kcal - 6 ganger mer kalorier enn i biff med grønnsaker.

Det er altså lett å se hvordan du kan gå ned i vekt bare ved å legge om kostvanene dine, spise magre proteinkilder, sunt fett og karbohydratkilder som både metter mer og gir en mer sammensatt næringsprofil. Les mer om Health & Fitness Concept som er en enkel og fleksibel kostholdsplan, et konsept som også er en livsstil.

En medvirkende årsak til at nesten 70% av befolkningen er overvektige kan altså være at proteinkildene vi velger har for mye karbohydrater og fett "på kjøpet". Kombiner dette med inaktivitet og en stillesittende hverdag, så har man et stadig voksende problem...(ha ha).

 

Abstraktet fra studien:

Behavioral Ecology 2009 20(4):685-690;

Protein content of diets dictates the daily energy intake of a free-ranging primate

Felton et al.

An important goal in nutritional ecology is to understand what governs the diet selection of free-living animals. Relevant information is however scarce because of the considerable challenges of collecting and interpreting such data. Here we use recent advances in nutritional theory to analyze data on food selection and nutrient intake by wild spider monkeys (Ateles chamek). We show that hypotheses traditionally used to explain vertebrate diet selection, such as energy or protein maximization, or avoidance of plant secondary metabolites, cannot explain the observed pattern of nutrient intake. Instead, spider monkeys maintained a stable daily protein intake but allowed total energy intake to vary as a function of the composition of available food items. A similar "protein-leverage effect" has been reported in humans for whom it appears to play a role in the development of obesity.

Kilde: http://www.sciencealert.com.au/news-nz/20091108-19540.html

 

www.myrevolution.no


Børge A. Fagerli 

Børge er en av Norges mest fremgangsrike og sukessrike trenere. Han regnes som en av de mest kunnskapsrike innen trening og kosthold og har utviklet en rekke konsepter som blant annet myoreps og biorytmedietten.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!