Insulinfølsomhet
Kosthold14.09.2004Dieter Schneider0
Disse mottakerene kalles reseptorer og forekommer i så og si alle vev. Hvert hormon har har sin spesifikke reseptor, og insulinet har flest reseptorer i muskelcellene og fettcellene. receptorene oppstår og forsvinner hele tiden. Hvis vi har veldig mye av et visst hormon i blodet minker antallet reseptorer for det hormonet. Grunnen til dette er at vi skal unngå å få et alt for kraftig signal i fra hormonet.
Dette er også grunnen til at folk som bruker anabole steroider får mindre resultat av steroidene etter en viss tid. Reseptorene blir færre og man må øke dosen for å få oppnå ytterlige effekt. Når kuren avsluttes er det langt færre reseptorer enn da de startet kuren og mister derfor fort en stor del av muskelmassen de la på seg.
Insulin fungerer på samme måte. Om du gir kroppen signal om å skille ut mye insulin gjennon for eksempel å spise store mengder raske karbohydrater vil antallet insulinreseptorer reduseres. For å kompansere med det minkende antall reseptorer frigjør kroppen enda mer insulin, og vi er inne i en vond sirkel.
Noen menesker har komt til et stadie der de har blitt insulinresistente, Det vil si at det ikke finnes tilstrekkelig følsomme/mengde insulinreseptorer. Dette fører til dårligere muskelvekst og økt fettinnlagring. Mange overvektige lider av insulinresistens og personer med diabetes har så høy insulinresistens at de må ta medesiner får å ikke få ubehagelige symptom.
For å unngå dette bør vi:
- Trene regelmessig
- Begrense fettinntaket til 30 energiprosent om dagen, og mesteparten av dette fettet bør komme i fra fisk og skalldyr
- Spise mest mulig langsomme karbohydrater
- Spise 5-6 små måltider hver dag.
Fordelene med god insulinfølsomhet er:
- Du legger lettere på deg muskler
- Mindre kroppsfett
- Sannsynligvis langsomere aldring
- En stabil blodsukkerkurve, noe som gjør at du føler deg piggere.
Studie med Periodisk Faste protokollen
Kosthold23.02.20071