Kroniske smerter

Trening27.10.2009Eirik Sandvik0

Nei, sier du det? Vel, det er ikke få som går direkte på stedet med smertene når det kommer til forklaring av hvorfor smertene er akkurat der. Er det så enkelt?

Om man ser på resultatet av såkalt symptombehandling er det svært få som blir kvitt kroniske smerter. Det viktigste du kan gjøre for en person med kroniske smerter er å finne hovedårsaken til at smertene faktisk dukker opp på et spesifikt sted. Stort sett finnes det en årsak et sted på kroppen langt unna området med symptomene, men hvorfor er det slik?

Det kan være mange årsaker til dette, men noe av det aller vanligste når det kommer til kroniske smerter er muskelubalanser. Om en muskel på en side av et ledd jobber mer enn den skal og en annen muskel på motsatt side av leddet jobber for lite, hva skjer? Jo, leddet starter å oppføre seg mindre optimalt under bevegelse.

Gjentatte bevegelser med uoptimal muskelaktivitet fører stort sett til problemer og utarter seg etter hvert som en akutt skade eller kroniske smerter. Dette er jo logisk da muskulaturen tross alt beveger skjelettet. Om dette ikke beveges korrekt vil det skje ting. Kjører du rett frem med en bil og det høyre forhjulet er vridd til høyre, så vil dette over tid føre til slitasje og selvsagt problemer.

Vel, det samme skjer med kroppen og tro meg, jeg vet hva jeg snakker om. Jeg utfører daglig ulike strategier og øvelser for å fikse muskelubalanser og for å holde nye i sjakk og det beste er - det funker!!

Muskelubalanser er rett og slett noe forbanna dritt da det påvirker hele kroppen, som igjen vil si at kroppen kompenserer ved den minste ubalanse. Vel, det er jo hyggelig at kroppen ønsker å ta den letteste mulige veien for seg selv, men den tar dessverre ikke hensyn til vår holdning av derav negativ påvirkning i form av kroniske smerter.

Det første problemet - "reciprocal inhibition"

Den vanlige hverdagen til en meget stor del av befolkningen består i stor grad av tid brukt på å sitte på ræva, enkelt og greit. Det er egentlig ikke meningen at vi skal sitte såpass mye som vi gjør i dag, men det er selvsagt en vanskelig sirkel å bryte da mange er nødt til å gjøre dette i jobbsammenheng og de fleste bruker uansett mesteparten av fritiden sin foran en pc, laptop eller tv og da blir problemet stort nok i seg selv.

Problemet er at vi blir et offer for tyngdekraften som rett og slett fører til at vi taper kampen og ender mer og mer opp som en sammenkrøket "ting". Dette er jo hva som naturligvis skjer sakte men sikkert etter hvert som man eldes, men det er ikke rent få i yngre aldersgrupper som også har slike problemer.

Dette fører til at muskulaturen på hver sin side av et ledd forandrer funksjon. På den ene siden har vi for eksempel hofteleddsbøyerne (psoas) som ved mye sitting gjerne blir forkortet og "overaktive"(altså, at de jobber mer enn de vanligvis ville gjort i en optimal situasjon), mens på den andre siden finner vi fort en setemuskulatur som plutselig jobber mindre enn den burde og ender dermed opp å bli "underaktiv".

Det som faktisk skjer er at den overaktive muskulaturen fører til at nervesystemet sender hemmende signaler til muskulaturen på baksiden. Om en agonist trekker seg sammen vil antagonisten med andre ord bli hemmet til å trekke seg sammen skikkelig, også kjent som "reciprocal inhibition".

Dette kan blant annet føre til at korsryggen får en overdreven kurvatur da muskulaturen i korsrygg og hofte ikke lenger jobber som den optimalt sett burde.

Det andre problemet - synergistisk dominans

Når det som i første punkt har skjedd har vi altså enkelt forklart en muskel på en side som er forkortet og overaktiv, mens vi på den andre siden har en muskel som er underaktiv og forlenget (det kan være variasjoner i dette).

Underaktiv eller overaktiv? Who knows....

Det som logisk nok må skje er at bevegelsen som den underaktive muskelen vanligvis skal gjøre nå ikke lenger blir like effektiv, så andre muskler er nødt til å hjelpe til. I dette eksempelet med underaktiv setemuskulatur vil også hamstrings (bakside lår) hjelpe til med hofteekstensjon (føre beinet bakover som når vi går og løper, eller kjører markløft) i normal tilstand, men når setemuskulaturen ikke jobber som den skal ender hamstrings opp med å jobbe MER enn hva muskulaturen vanligvis ville gjort.

Dette kalles synergistisk dominans siden hamstrings er synergisten ("jobber sammen med") til setemuskulaturen.

Om man finner en overaktiv muskel, se alltid etter en svak synergist og motsatt. Dette stemmer alltid, rett og slett fordi det må skje.

Strekk i hamstrings, vel hva tror du en vanlig årsak er? (svar gjerne i kommentar feltet )

Det tredje problemet - Shit happens

Hva tror du skjer med et ledd når muskulaturen rundt leddet ikke lenger utfører jobben sin slik den skal? Vel, det logiske er vel at leddet ikke lenger beveger seg optimalt, ikke sant?

Jo, det er faktisk slik det er og det er nettopp dette som fører til problemer og deretter symptomer i form av smerter.

Kompensasjoner er nødt til å skje når vi har muskelubalanser tilstede og et problem kommer meget sjeldent dukkende opp uten et underliggende problem med mindre det er snakk om akutte skader, men akutte skader kommer gjerne også på grunn av et eller flere underliggende problemer, så ta dette seriøst.

Ta det seriøst sier jeg!!!!

 

Eirik Sandvik
Coach, Personlig Trener, Forfatter og Skribent
eirik@eiriksandvik.com

Eirik Sandvik spesialiserer seg på skadeforebyggende og rehabiliterende trening. Om du har et eller flere kroppslige smerter, plager eller skader, ta kontakt, eller gå inn på www.sandvikstraining.com  for mer informasjon.

Løsningen på dine skulderplager er her! http://sandvikstraining.com/skulderplager/

Uten en Optimal Oppvarming kan du si velkommen til skader og plager! http://sandvikstraining.com/optimal-oppvarming/

 


Eirik Sandvik 

Eirik er ekspert på skadeforebyggende og prestasjonsfremmende trening. Han er en dyktig coach og har hjulpet mange med å bli skadefri. Han er en flittig skribent og har også skrevet for utenlandske nettsider som blant annet T-Nation.

Har du vonde skuldre? Prøv denne øvelsen.

Slik løser du opp nakkesmerter

Trening29.05.201838

Får du nakkesmerter i løpet av en dag? Slik hindrer du det.

Derfor er kroppsholdning viktig

Trening17.03.2020750

Hvor viktig tror du kroppsholdning er?
Fører skjevhet, dårlig holdning og mobilnakke til smerte?

Slik løser du opp nakkesmerter

Trening29.05.201838

Derfor er kroppsholdning viktig

Trening17.03.2020750

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!