Prinsippet om spesifisitet og ”funksjonell trening”

Trening16.11.2009Eirik Sandvik0

Man skal ikke lenger enn noen tiår tilbake før man fikk bekreftet visse ting erfaringsmessig, men som med alt annet så kommer det gjerne nytenkende individer med glimrende ideer (ideer de tror ingen har tenkt og utprøvd tidligere).

Og dermed er en ny gimmick i gang. Som vanlig... ender det med en gedigen fiasko! Når det gjelder prinsippet spesifisitet og "funksjonell trening" dukker det gjerne opp en gimmick, som enten kan være et nytt produkt eller en "ny" treningsmetode. La oss bare kort gå inn på prinsippet spesifisitet før vi går videre.

Du har sikkert hørt at treningen din må være spesifikk i forhold til dine treningsmål, eller ja, det du trener for? Trolig har du det, men hva betyr egentlig dette?

Som regel får du høre at spesifikk og "funksjonell trening" er trening som er helt lik den idretten eller den konkurranseformen du utøver. Når det kommer til styrketrening ender dette prinsippet som oftest opp med å bety "belast bevegelsene du utfører i din idrett eller konkurranse", altså alle mulige bevegelser.

Siden de fleste idretter foregår mest med ett bein i bakken av gangen så har dette gjerne ført til at "siden man befinner seg på ett bein, er det mer spesifikt å trene på ett bein av gangen".

Chiu, Garhammer og Schilling har gjort mange undersøkelser på spesifisitet og kom frem til at vanlig knebøy var mer spesifikk enn ettbeins knebøy med tanke på ulike bevegelser i idrett.

What!?

Hvordan kan det ha seg?? Det som er litt interessant er at hvordan noe ser ut (kinematikk) har mindre å si med tanke på spesifisitet enn kreftene bak (kinetikk) bevegelsen.

Men Eirik, du har jo lenge snakket masse om ettbeins øvelser - er dette bare tull da, eller?

Nei, som jeg har sagt før så er trening av ettbeins øvelser meget sentralt med tanke på flere ting som for eksempel hoftestabilitet, optimalt rekrutteringsforhold av fremside og bakside lår, reduksjon av ryggbelastning, osv. Det triste er at mange som kjører meget tunge knebøy ikke engang klarer å utføre ettbeins knebøy med egen kroppsvekt uten å falle og for en utøver er det temmelig sentralt å klare å kontrollere en ettbeins posisjon.

Med tanke på forebygging av skader er også ettbeins øvelser sentralt, både med tanke på funksjonalitet i konkurranse, men også i treningssammenheng.

Hva med belastning av en spesifikk bevegelse, det må da være funksjonelt og bra?

Det er ikke uvanlig at utøvere av kastidretter, som for eksempel håndballspillere får anbefalt belastning av kastøvelser i kabel eller kast med tyngre baller, osv. Dette er igjen en gimmick og noe som ikke fungerer så bra som man gjerne skulle tro.

En nylig studie så på en gruppe håndballspillere og hvordan vanlig skuddtrening eller trening med tyngre baller og kastebevegelse med motstand i kabel påvirket skuddhastigheten.

Undersøkelsen dro seg over en 8-ukers periode. Den ene gruppen kjørte 3 økter med skuddtrening utenom vanlig trening, men den andre gruppen kjørte 3 økter med skuddtrening med tyngre baller samt styrketrening i form av kastbevegelse med motstand i kabel.

Resultatet?

Kast med tyngre baller og motstand økte kaststyrken med 1.4%, mens kast med vanlig ball økte kaststyrken med 6.1%.

Bedøm selv!

Så, hva er leksa?

Leksa er som vanlig - bruk hodet! Når noe virker idiotisk og ikke minst er avkreftet for minst 40 år tilbake, så er det trolig idiotisk og avkreftet 40 år tilbake.


Effect of specific resistance training on overarm throwing performance.
Ettema G, Glosen T, van den Tillaar R.
Human Movement Science Programme, Trondheim, Norway.

PURPOSE: The main purpose of this study was to compare the effect of a specific resistance training program (throwing movement with a pulley device) with the effect of regular training (throwing with regular balls) on overarm throwing velocity under various conditions. METHODS: The training forms were matched for total training load, ie, impulse generated on the ball or pulley device. Both training groups (resistance training n = 7 and regular training n = 6) consisted of women team handball players, and trained 3 times per week for 8 weeks, according to an assigned training program alongside their normal handball training. RESULTS: An increase in throwing velocity with normal balls after the training period was observed for both groups (P = .014), as well as throwing with heavier balls and throwing like actions in the pulley device. Although the regular training group seemed to improve more (6.1%) in throwing velocity with normal balls than the resistance training group (1.4%), this difference was not statistically significant. CONCLUSIONS: These findings indicate that resistance training does not surpass standard throwing training in improvement of overarm throwing velocity.

Eirik Sandvik
Coach, Personlig Trener, Forfatter og Skribent
eirik@eiriksandvik.com

Eirik Sandvik spesialiserer seg på skadeforebyggende og rehabiliterende trening. Om du har et eller flere kroppslige smerter, plager eller skader, ta kontakt, eller gå inn på www.sandvikstraining.com  for mer informasjon om skikkelig styrketrening.

Løsningen på dine skulderplager er her! http://sandvikstraining.com/skulderplager/

Uten en Optimal Oppvarming kan du si velkommen til skader og plager! http://sandvikstraining.com/optimal-oppvarming/

Eirik Sandvik svarer også spørsmål i Norges største treningsforum


Eirik Sandvik 

Eirik er ekspert på skadeforebyggende og prestasjonsfremmende trening. Han er en dyktig coach og har hjulpet mange med å bli skadefri. Han er en flittig skribent og har også skrevet for utenlandske nettsider som blant annet T-Nation.

Vil du oppnå noe må du kunne disse!
Hva skjer med muskelmassen, styrken og utholdenheten hvis du tar pause 1 mnd. eller 3 mnd. og lenger?
Det er bedre alternativer enn tredemølle og sykkel til oppvarming. Dette er den perfekte oppvarmingen!
Spiller poden din altfor mye? Dette kan være løsningen på å slå to fluer i en smekk.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!