Alternativ julemat

Kosthold21.12.2009Joachim Pedersen0

46% av befolkningen kunne overhodet ikke tenke seg å gi avkall på de tradisjonelle julerettene. Er du blant de som synes det er helt greit å la ribba, pinnekjøttet eller juletorsken få hvile et år, finner du noen alternativer her.

Engelsk roastbeef

Roastbeef er like engelsk som fårikålen er norsk. Den spises hele året, men spesielt mye i jula. Tradisjonelt sett skal tilbehøret bestå av tre sorter grønnsaker. En av sortene, skal stekes i stekeovnen sammen med råskrelte potetbåter og roastbeefen.

Annet tradisjonelt tilbehør er Yorkshirepudding. Puddingen er laget av en røre som minner om vannbakkels og stekes i spesielle former. Puddingen kan lages i små porsjonsskåler slik at den spises som brød til. Eller i store porsjonsformer hvor man ved servering legger kjøttskiver oppi sammen med grønnsaker og saus.

 

Porsjoner: 8
Ingredienser
2 kg flatbiff av storfe , entrecôte eller mørbrad kan også brukes
1 ½ ts salt
½ ts pepper
20 stk potet
8 stk persillerot

Slik gjør du:
1. Gni kjøttet inn med salt og pepper og stikk et steketermometer inn til midten av kjøttstykket.
Kjøttstykket surres med hyssing om ønskelig. Da er det lettere å få en pen fasong.

2. Rens og del poteter og persillerøtter i båter og legg i langpanna. Legg roastbiffen i midten og sett inn i stekeovnen på 175° C. Steken har en rød snittflate ved 55° C og rosa ved 60-65° C.

Steketid ca. 1 1/2 time.

3. Snu av og til på grønnsakene. Husk å la roastbiffen hvile litt før den skjœres opp.

Server med de ovnsstekte potetene og persillerøttene, grønnsaksblanding, Yorkshirepudding og brun saus.

Chateaubriand

Chateaubriand er biffer som skjæres ut fra midtstykket på indrefileten. Denne delen av fileten kalles "hjertet" eller "kjernen". Chateaubriand brukes til litt "finere" biffer, noe som vi gjerne kan unne oss i jula. Biffene er møre og saftige, men krever rett tilberedning.

En god regel er å ta frem kjøttet i god tid, slik at det blir romtemperert. Da er det lettere å få et saftig og godt resultat. Gjør gjerne tilbehøret ferdig på forhånd, det tar som regel lengre tid enn å steke biffene. Chateaubriand serveres gjerne med en frisk grønn salat, rødvinsaus og hjemmelaget potetchips.

Porsjoner: 4
Ingredienser
ca. 800 g indrefilet av storfe (4 biffer skjæres av midtstykket!)
2 ss margarin eller olje til steking
1 ts salt
1 ts pepper

Slik gjør du:
1. Krydre biffene og brun dem på sterk varme. Etterstek på lavere temperatur i 2-3 minutter på hver side for rødt og 3-4 minutter for medium.

Server Chateaubriand med en frisk grønn salat, rødvinsaus og hjemmelaget potetchips.

Reinsdyr

Reinsdyrkjøtt er blant vår tids mest eksotiske kjøttslag. Dette er ren og naturlig luksus fra norske fjellvidder. Reinsdyrkjøtt kan sees på som noe av det mest eksklusive og spennende kjøttet Norge kan by på. Reinsdyrkjøtt har en unik og mild viltsmak. Årsaken til den gode smaken er helt naturlig, nemlig den ville naturen med milelange beitemarker fylt av mange typer lav, urter og lyng.

Kanskje du ønsker å gi deg i kast med den edleste biten av dem alle - reinsdyrfileten? Dette er virkelig snaddermat, og selv om det virker imponerende på dine gjester, er dette ganske enkelt.

Porsjoner: 4 
Ingredienser
800 g ytrefilet av reinsdyr
1 ts salt
½ ts pepper
3 ss hakket frisk timian
1 ss margarin eller olje
1 stk fennikel
1 stk rødløk
2 stk gulrot
100 g sopp
1 ss margarin eller olje
2 ss balsamicoeddik
1 ss sukker
1 ss hakket bladpersille

Slik gjør du:
1. Del ytrefiletene i 8 små medaljonger, krydre med salt og pepper. Stekes i varm panne ca. 3 minutter på hver side. Vend medaljongene i hakket timian og la de hvile ca. 5 minutter.

2. Grønnsakene renses og deles grovt opp og brunes gyldne. Tilsett eddik og sukker og la de surre i ca. 5 minutter. Vend inn hakket bladpersille.

Serveres med rødvinsaus og mandelpotetpuré og hakket timian.

Kalv

Det hviler noe sofistikert over kalvekjøtt. Dette lette, lyse kjøttet er det møreste du kan skjemme bort deg selv og dine gjester med.

I Norge er kalvekjøtt en eksklusiv råvare. Skal du kjøpe kalvekjøtt bør du gå i butikker du vet har gode ferskvaredisker. Blant matentusiaster er kalvekjøtt et absolutt høydepunkt på menyen.

Porsjoner: 4
Ingredienser
Ca. 400 g ytrefilet av kalv
1 ts salt
1 ts kvernet sort pepper
1 ss olje
2 ss margarin

Bakt tomat- og sellerirot:
2 stk plommetomat
2 ts olje
½ ts salt
½ ts pepper
½ stk knollselleri (sellerirot)
Ca. 1 ss olje
Ca. 2 dl kjøttbuljong (utblandet)

Potetpuré:
500 g mandelpotet eller andre melne gode poteter
Saften av 1 stk lime
1 dl matfløte
2 ss margarin
1 ts salt
½ ts pepper

Søte epler:
2 stk eple
1 ss margarin
2 ss balsamicoeddik
1 ss sukker
1 ts malt kanel

Calvadossaus:
1 stk sjalottløk
1 ss frisk salvie , hakket
4 cl calvados (evt. Cognac)
2 dl rødvin
4 dl kalvekraft fra fileten eller buljong
1 ½ ts salt
1 ts pepper
Evt. 1 ss maisstivelse (maizena) utrørt i litt kaldt vann
2 ss usaltet meierismør

Slik gjør du:
1. Kalvefileten renskjæres for sener. Margarin og olje brunes lett i en panne. Krydre fileten med salt og pepper, og brun den på alle sider. Legg den i en ildfast form og stikk inn et steketermometer i midten av fileten. Stek den sammen med selleriroten til kjernetemperaturen viser 60 grader for rød, 65 for rosa og 70 for grå. 

2. Tomatene snittes i bunnen og i toppen. Legg dem i kokende vann i 1 minutt, og så over i isvann. Flå av skallet. Skjær av bunnen på tomatene og ta ut kjernen. Ha over litt olje, salt og pepper, og bak i ovnen i ca. 20 minutter på 150 grader. 

3. Rens selleriroten, og skjær den i tykke skiver på ca. 3 cm. Brun de i panna med litt olje, og bak de i ovnen med kraft/buljong som dekker 3/4 opp på sellerirotskivene. La det stå i ovnen på 150ºC i ca. 45 minutter, sammen med fileten (se punkt 1). Når sellerien er ferdig, legg de inn sammen med tomatene, og sett det tilbake i ovnen i noen minutter like før servering. 

4. Potetene skrelles og kokes i vann uten salt. Sil av vannet og damp dem tørre. Press i limesaften, tilsettt fløte/melk og margarin, og rør godt sammen til en fin glatt potetpuré. Smak til med salt og pepper like før servering. 

5. Eplene deles i to, behold skallet på. Stek dem i margarin på begge sider. Ha over i en ildfast form, drypp over balsamicoeddik og dryss over sukker og kanel. Bak i ovnen på 180ºC i ca. 30 minutter til eplene er møre. 

6. Lag sausen ved å frese hakket sjalottløk og salvie med olje i en jerngryte/kjele. Tilsett Calvados, og la det bli varmt. Tenn så på, og brenn av til flammen slokner av seg selv. Tilsett rødvin og kok det ned til det tykner. Ha så i kraften/buljongen og kok opp. Smak til med salt og pepper, og jevn med maizena til sausen får en fin konsistens. Like før servering røres 2 ss kaldt smør inn i sausen.

God Jul!

 

Kilde: www.matprat.no

 

 


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Overrask kjæresten din med disse gode og sunne fristelsene.

Urtemarinert svinindrefilet

Kosthold20.06.2014107

Kan vi friste med urtemarinert svinindrefilet med båtpoteter og kremet proteinsaus?

Byggrynsrisotto med biffstrimler

Kosthold24.01.201340

Kan vi friste med noe godt?

Cæsarsandwich

Kosthold14.11.20124

Lyst på et godt og raskt mellommåltid?

Urtemarinert svinindrefilet

Kosthold20.06.2014107

Byggrynsrisotto med biffstrimler

Kosthold24.01.201340

Speltlomper er i vinden som bare det.
For deg som er over 40 år bør du gjøre dette for å få fremgang.

Energiboost med morgentrening

Trening14.11.2019353

11 tips for deg som vil få treningen unnagjort på morgenen.
Ønsker du deg drømmeskuldrene? Dette er øvelsene som gir deg akkurat det.

Strak markløft

Trening12.11.2019140

Prøv denne for å isolere bakside lår og rumpe.