Just another diet?

Kosthold07.01.2005Expedite0

Ola Nordmann går rundt, med 20 kilo overvekt. Hvem spør han om hjelp? Ei 60 år gammel husmor med kalkunhals og kulemage, en fettelskende amerikansk lege som døde overvektig, eller en lubben greker som ikke liker norsk brød og poteter? Jepp! Grete Roe

En mann sier; "Jeg veier 132 kilo og er 185 cm høy. Er jeg overvektig?" BMI vil si "JA"… De fleste leger vil si "JA"… Grete Roede vil si "JA".. Men alle som vet hvem Mariusz Pudzianowski er, sier nei… Han har mageruter på kroppsvekt 132 kg! Kanskje tidskrevende og avhengig av gode gener, men prinsippet forblir det samme, om enn i en mindre målestokk. Fysisk arbeid adler mannen! En overvektig mann sier; Jeg trener riktig, jeg spiser riktig, men greier ikke å gå ned 1 % i fett! En av de tre påstandene hans er løgn! Han kan si hva pokker han vil, den ene påstanden er nødt til å være løgn! Antall nordmenn som hopper på en slankekur i Januar, er skremmende mange. Sikkert like mange som sier de skal slutte å røyke på nyttårsaften…. Og slankerne lykkes i like stor andel som det er røykekuttere som lykkes… Skuffende få! Hvorfor? Jo fordi mange overvektige mennesker som hopper på en Atkinskur mangler de to tingene man trenger mest av for å lykkes; Kunnskap og selvtillit. Her har jeg tenkt å prøve å sette noen prinsipper for forandring av kroppssammensetning inn i en ramme som gir selvtillit som premie sammen med økt fysisk form og en slankere kropp. Jeg gir i realiteten blaffen i hva tallene på vekta di sier, det er sammensetningen av dine kilo som teller! Slankekurer er for tapere, livsstilsforandring derimot, krever en Champion. Og det er akkurat det du er! Å bestemme seg for en varig økning av livskvaliteten krever mer mot enn å gå for et liv som deprimert jojo-slanker. Så når du først har bestemt deg for å forandre deg, så er slaget langt påveg vunnet.

Mat, partner in Crime?
Maten er ikke din fiende, den er en nødvendighet for å overleve. Ikke begynn ditt arbeid mot en bedre kropp ved å kutte ned på maten. Sørg heller for å fordele maten korrekt utover dagen og uken. Med flest mulig hele måltider, satt sammen av Protein, Karbohydrater og fett. Hvis du er en av de som må ete burgere og kokosboller for å være happy, så et så mye burgere og kokosboller du greier…. På Lørdag! Resten av uka eter du som din mor lærte deg, og som jeg minner deg om nå. Spis skikkelig frokost, ha med matpakke på jobb, ha en banan klar hvis reiseveien er lang, ikke småspis mellom måltidene, tygg maten skikkelig og kos deg med god samvittighet over et godt måltid.

Forbrenn mer energi enn du tar inn!
Verdens minste bok, vil bli Expedite reveales the secret of weight loss der står En linje; "Sørg for å forbrenne flere kalorier enn du inntar." Jeg er definitivt ikke den første som sier det, og heller ei den siste. Men det er skremmende at sannheten er så enkel! Det er her du skal begynne jobben! Har du et halvt kilo overflødig fett, trengs kun et kalorioverskudd på 5-6 kcal hver dag for å beholde den halvkiloen!! 5 Kcal!!!! Det er det jeg får i meg bare jeg lukter på porsjonen min til middag! Så hvor mye må man jobbe for å begynne å snu den oppadstigende kurven? Jo, fornøyelig lite! Bare sørg for å fjerne bilringen sin forsyning av kraft. Stå opp 45 min tidligere enn du gjør i dag, kjemp deg inn i joggedressen som ligger klar og spaser i 15 minutter bort fra kåken du bor i. Etter 15 minutter løfter du blikket, og ser hvor du er. Du snur så, og går hjem igjen. Gjør dette Mandag til fredag, ta fortjent fri i helgen og lad batteriene til en ny uke.

Dine usunne vaner er lette å forandre!
En slankekur er en midlertidig greie, mens ny viten og innsikt/ forståelse er varig.

- De skritt du tar, er ikke en del av en "kur".. de er ikke midlertidige.. det du forandrer, forblir slik. Det er ikke noe poeng i å slutte å røyke for en 3 månedersperiode. Like lite som det er noe poeng i å slanke seg 10 cm rundt midjen; "bare for sommeren". Greier du å drikke cola kun på lørdager i en hel måned, da greier du det i et helt år også. Det du greier i et helt år, greier du å fortsette med.
- Man forandrer vaner hele livet.. har man for vane å kjøre til jobben, men mister lappen en dag, så skifter man vanen til å ta bussen til jobben.
- Har man for vane å drikke et glass rødvin hver kveld, så slutter man med det hvis man må begynne på medisiner.
- Har man for vane å slippe ut katta hver morgen, har man ikke noe problem med å la den vanen ligge når man er på ferie i syden. det går faktisk lett å omstille seg, når man først har oppriktig bestemt seg.
- En ny aktivitet blir raskt en vane. Det kan være et slit de første morgenene man står opp 3 kvarter tidligere for å gå en halv times tur før frokost, men det blir raskt en vane.
- Har du som vane å spise uten å tenke over hva du spiser, så forandrer du den vanen hvis du får diabetes.

Overvekt er en sykdom, og selvtillit er medisin!
Det er lett å si; "jeg skal slutte å røyke". "jeg skal begrense brus-drikking til lørdager", " jeg skal begynne å gå tre turer pr uke." For det ligger ingenting konkret i disse utsagnene, og når man på dag1 av "kuren" svikter, så har du løyet for deg selv, og så unnskylder du deg selv med at "jeg skal… en annen dag.." Ikke heng opp plakater med "jeg har sluttet å ete marsipangris hver dag!".. ikke fortell alle at "Nå skal jeg slanke meg".. dette er bare vage løfter og påstander, som er første skritt på veien til tap av mer selvrespekt og trøstespising. - Bit tennene sammen, ikke lov andre noen ting, den livsstilsforandring du gjør, er for deg selv, og kun for deg selv.
- Begynn i det små, slik at du lykkes, og når du lykkes, så fortsett med det. Først når dine omgivelser oppdager av seg selv at du har; "gått ned noen kilo" eller "ikke røyker lenger".. DA får du selvtillit på kontoen, da kommer stoltheten og da har du vunnet det første slaget mot ditt gamle jeg
Vi er skrudd sammen slik, at vi gjerne vil være likt av andre. Derfor styres mye av vår selvtillit av hva vi tror andre mener om oss. Selvtilliten er veldig viktig for at vi skal greie å nå våre mål, og det vil si at vi faktisk må skaffe oss en dose av den der viktige selvtilliten. (Nå kan noen protestere, og si at de ikke bryr seg om hva andre mener, og at de er viktige samme hva andre mener. Da er det viktig å skille mellom hva som er selvverd, og hva som er selvtillit. Selvverd er hva vi selv har rasjonaliser oss frem til at vi har av verdi. Det er det som gjør oss til mennesker. Vår evne til selvransakelse. Selvtillit er troen vi har på oss selv i andres øyne, den vi tror andre ser.) De forslagene jeg har satt opp på mulige måter å gå frem på, er satt opp slik de er for å gjøre det litt lettere å få en positiv opplevelse av det hele. En slags flying start på en skikkelig opptur!

Her er to forslag på hvordan man skal begynne sin livsstilsforandring:

Alt 1: (hvis du er utrent, og ikke trener styrke på et gym.)

- La kostholdet være det det er i dag, spar denne muligheten til senere i forvandlingen. Dette er din "trumf"
- Begynn med å kjøpe deg et skikkelig par joggesko, ikke noe Obs-vare her, men et par som er digg å gå med!
- Ei overtrekksbukse til regnværsdager og tilsvarende jakke er godt å ha.
- Stå opp tre kvarter tidligere enn vanlig, dra på deg joggebukse og en hettegenser eller noe.. Go Rocky! Så går du hjemmefra i nøyaktig 15 minutter. Still alarmen på mobiltelefonen din eller noe. Legg merke til hvor langt du kommer på 15 minutter, snu og gå hjem igjen.
Sørg for å komme lengre hver dag som går, men begrens turen til 30 minutter.
- Ikke la uvær stoppe deg, vikingene overlevde litt duskregn, det gjør du også!
- Frokost inntaes når du kommer hjem, jeg skal love deg at man er sulten etter tur og dusj!

Alt 2: (trener styrke på gym allerede, og spiser noenlunde sunt)

- Trener du en 3 splitt, øk til 4, hvor den siste dagen går til støttemuskulatur, kardio og streching.
- De andre treningsdagene legger du til 20 minutter kardio etter styrkeøkta. 70% intensitet.
Dette vil si 4x20 minutter kardio hver uke, på 70% intensitet. Hvis ikke det duger, mail meg!

Synergi: ( 1+1=3)
Det som kommer til å skje, er følgende:
Alle vil reagere på den økte belastningen! ALLE! Ikke en kropp forblir uforandret. Alles kondisjon blir forbedret, og alle vil oppleve at de kommer lengre og lengre på 15 minutter hele tiden. Man vil også oppleve at det skal mer og mer til før pulsen går opp og pusten blir tyngre.. Hva skjer?? Jo, man holder på å komme i form! Her er casen; Jo bedre form man kommer i, jo mindre utfordring er dine 15 minutter med kardio. Og kroppen forbrenner ikke like mye som i de første to ukene… Men hva har også skjedd? Av seg selv? Jo, du har ikke planlagt noen kostholdsforandring enda, men kostholdet har selv forandret seg etter kroppens økte belastning. Kroppen har begynt å bruke næringen mer riktig nå. Det er nå synergiene kommer til sin rett. Det er nå man vil ha stor effekt av å kutte ut Skolebrød, wienerbrød, loff, nugatti, cola, en teskje sukker i hver kopp te. Bytt til et brød som er et hakk grovere enn det du har kjøpt til nå. Innta sunne fettsyrer, bytt ut ett måltid med en måltidserstatter.

De to første månedene har dette skjedd
Du har blitt sterkere i bein og rygg
Du sover bedre
Du har bedre matlyst og nytte av maten
Du har bedre kondisjon
Du er i bedre humør
Du har bedre sex, mer sex og lengre sex, faktisk!
Du har nye klær… de gamle passer ikke.. eventuelt har du måttet opp på loftet etter klær fra tenårene dine..
Du har mindre vann, cellulitter og fettprosent

Dette er ingen kur, du og dine omgivelser nyter godt av den forandring som har skjedd. Kroppen din har tilpasset seg den økte aktiviteten og det endrede kostholdet, og blitt sterkere og slankere.. Du forbrenner ikke lenger 4 dl mellomcellulær veske på en morgentur, du trenger mer enn som så nå. Men du trenger ikke å ha en konstant nedadgående fettprosent, for alle de andre forandringene som har kommet til hjelper kroppen din å bedre balansen mellom muskler og fett.

Forbedret oksygenopptak fører til mer kvalitativ blodgjennomstrømming, bedret muskelfunksjon, og derfor forbedret "arbeidsevne". Når arbeidsevnen er bedre og høyere, så brenner man mer fett, og i det ligger også en forbedret fordeling av nye næringsemner som inntas. Den onde sirkelen med blodsukkerblues, twist og Hotell Caesar er byttet ut med en god sirkel av svette, treningsverk og melkesyrejazz. Enjoy!

Merknad: Dette er et forsøk på å sette min personlige innstilling til kost og trening inn i en kontekst som kan fungere for noen som vil ned i fettprosent. Jeg har ingen ernæringsutdanning, eller trenerutdanning, så det ligger ingen vitenskaplige undersøkelser fra min side bak denne artikkelen. Jeg vingler mellom generaliseringer og direkte detaljfokusering, så det sier seg selv at mine små filosoferinger ikke vil gjøre noen til verdensmester. Jeg har med vilje lagt lista lavt, for at flest mulig skal oppleve å lykkes. De som velger å begynne så forsiktig som jeg skisserer, vil selv velge å kjøre på hardere nettopp fordi de lyktes når målene var lave. Lykke til med å fjerne julefettet!


Nå har hun operert vekk den overflødige huden. Se hvordan hun ser ut nå!

Bygg kroppens viktigste muskel

Trening31.07.2018324

Hvilken muskel er kroppens viktigste?
Vi får i oss cirka halvparten av kcal våre fra karbohydrater. Slik velger du de riktige karbohydratene.
Utviklingen av overvektige de siste tiårene er dyster.

Bygg kroppens viktigste muskel

Trening31.07.2018324

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!