Styrketrening mot overvekt

Trening03.02.2010Ole Morten Dragseth208

Ifølge en ny studie har styrketrening mot overvekt større effekt enn en joggetur. Forskerne bak studien mener at den eksplosive styrketreningsmuskulaturen med overvekt av type 2 har en større betydning for stoffskiftet enn man har vært klar over før.

Det er altså ikke bare for utseende man bør ha svulmende muskler, men også stoffskiftet øker med økt muskelmasse!

Når vi trener utholdenhet bruker vi stort sett muskulaturens fibertype 1 som er tilpaset maksimal utholdnhet. Når vi aktiverer eksplosiv styrke er det derimot kroppens skjelletmuskulatur med høyt innhold av fibertype 2 som aktiveres. Ved å bruke genmodifiserte laboratoriemus undersøkte forskere på den mulige helsebetydningen av de forskjellige muskeltypene. Styrketreningsmuskulaturen i mus og mennesker påvirkes i stor grad av et gen som er kalt Act1. De utholdende muskelfibrene påvirkes derimot ikke i like stor grad av dette genet. Dette genet kunne forskerne i studien "skru av - og på" hos musene.

Først ble genet "skrudd av" og musene ble satt på en svært sukker- og fettrik diett. Samme innholdet som en typisk gatekjøkkenmat. I løpet av 2 måneder var musene blitt svært overvektig og utviklet såkalt "fettlever". Act1 genet ble så "skrudd på" igjen, og selv om musene i denne fasen ikke ble satt på noen form for styrketreningsprogram viste det seg at de begynte å bygge opp korte styrketreningsmusklene. Fordi musene fortsatt var på den svært usunne dietten antok man at musene ville komme til å bli små "sumobryter-mus": sterke men tykke, men det skjedde ikke...

Isteden begynte de å registrere at både fettinnholdet og den samlede kroppsmassen hos musene ble redusert, noe forskerne knyttet opp til oppbygging av muskelfibre type 2. Blodprøver viste at musene fikk en mer normal forbrenning, og at fettinnholdet i leveren gikk tilbake. Altså mener forskerne å kunne bevise at muskelstyrke ikke bare er nødvendig for å kunne foreta tunge løft, men også for å balansere kroppens stoffskifte, og i tillegg til utholdenhetstrening kan dette ha en svært positiv effekt for overvektighet.

Fra vi er rundt 30 år gamle mister vi så mye som 2,5 kg muskelmuskelmasse av type2 fiber hvert 10.år. De utholdende muskelfibrene av type 1 viser ikke samme tendensen. Det er dermed vanlig at en 50 åring kan jogge og gå på ski lenge, mens måling av for eksempel gripestyrke viser en kraftig reduksjon i styrken. I lys av denne studien kan et slikt tap av type2 fibre forklare hvorfor mange middelaldrende (40 års tillegget) opplever en vektøkning. Forskerne tror at økt styrketrening kan være en effektiv måte å motvirke aldersbestemt vektøkning.

Kilde:
Zumiya et al.:"fast/glycolytic muscle fibre growth reduces fat mass andimproves metabolic parameters in obese mice". Published in cell metabolism 7, 159-172. February 2008. DOI 10.1016/.cmet.2007.11.003

 


Nå har hun operert vekk den overflødige huden. Se hvordan hun ser ut nå!

Bygg kroppens viktigste muskel

Trening31.07.2018324

Hvilken muskel er kroppens viktigste?
Vi får i oss cirka halvparten av kcal våre fra karbohydrater. Slik velger du de riktige karbohydratene.
Utviklingen av overvektige de siste tiårene er dyster.

Bygg kroppens viktigste muskel

Trening31.07.2018324

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!