Optimal opptakelse av vitaminer og mineraler

Kosthold22.01.2005Hege0

Det sies at så få som bare 10 % av Norges befolkning (i følge Statens Ernæringsråd), får i seg nok vitaminer og mineraler gjennom kosten. Derfor anbefales det at vi supplerer med kosttilskudd.

Kroppen produserer ikke vitaminer og mineraler selv (for utenom noen få ,- B3,D og K, men langt fra tilstrekkelige mengder. Derfor er vi avhengige av å få disse essensielle mikronæringsstoffene tilføyd gjennom vårt daglige kosthold, eller i form av kosttilskudd.

Selv om der anbefales kosttilskudd, er det en ting som er viktig å vektlegge, og som ikke bør overses - Kosttilskudd er ment som et supplemang, - og der er langt bedre å få tilføyd vitaminer og mineraler gjennom det daglige kostholdet vårt, da de i naturlig form er langt mer virksomme, enn kosttilskudd, som ofte er syntetiske.

De fleste mineraler er avhengig av vitaminer for å kunne tas effektivt opp i kroppen vår, og de er også avhengig av hverandre til å utføre de oppgavene de har. Dette er en stor fordel for oss, i og med at vitaminer og mineraler fungerer bedre opp i mot hverandre - kan vi sette sammen måltider, og på den måten utnytte de for optimal opptakelse i kroppen.

Her er en oversikt over noen vitaminer og mineraler som virker gunstig opp i mot hverandre, ved at kroppen tar de bedre opp sammen, samt matvarer av dets innhold som bør kombineres:

Kalsium, magnesium og vitamin D
Melkeprodukter, ost, fisk, spinat, yoghurt og sesamfrø - (kalsium)
De fleste grønnsaker og hele korn, - (magnesium)
Fet fisk, tran, smør og egg, - (vitamin D)

Mangan og vitamin B1
Fullkornprodukter, nøtter, belgfrukt og brun ris, - (mangan)
Svinekjøtt, naturris, bønner, grønnsaker, frukt, ost, melk og brød, - (vitamin B1)

Jern og vitamin C
Kjøtt, innmat, eggeplomme, rødbeter, løk og mørke bladgrønnsaker, - (jern)
Poteter, kålrot, appelsin, jordbær, paprika, brokkoli og kiwi, - (vitamin C)

Sink og vitamin B6
Skalldyr, kjøtt, fjærkre, egg og melkeprodukter, - (sink)
Poteter, hvete, gjær og kjøtt, - (vitamin B6)

Selen og vitamin E
Avokado, sitrusfrukt, nøtter, løk, hvitløk, innmat, skalldyr, gjær, korn, hvetekim og løk, - (selen)
Soyaolje, maisolje, tran og nøtter, - (vitamin E)

Krom, vitamin B3 og vitamin B6
Skalldyr, ølgjær, egg, fullkornprodukter og svart pepper, - (krom)
Kjøtt, egg og kornprodukter, - (vitamin B3)
Kjøtt, poteter, egg, hvete, kål, banan og persille, - (vitamin B6)

Kalium og vitamin A
Frukt, grønnsaker, nøtter og bær, - (kalium)
Fet fisk, lever, egg og melkeprodukter, - (vitamin A)

Magnesium og vitamin B6 (kilder nevnt tidligere)

Her ser man at utvalget av matvarer er stort, når det gjelder hvor en finner næringsstoffene. Så det å sette sammen et komplett måltid - er veldig enkelt.


Her er funksjonene vitaminer og mineraler har i kroppen og hvilke matvarer de finnes i.
Bruker du multivitamin? Disse råvarene gjør samme nytten.
Vitaminer er igjen klassifisert som næringsmidler og ikke legemidler.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!