Hvordan øke styrken?

Trening09.02.2010Fred Koch0

I min forrige artikkel ga jeg dere en generell innføring hva "Progressive Resistance Training" (superkompensasjon) er. Nå ønsker jeg å gi dere et eksempel på hvor lett der er å øke styrken din på èn måned, hvis det blir gjort riktig.

Her vil dere finne et prøveprogram på èn måned som du kan ta med på gymmet å prøve selv.

Det første vi bør ta en kjapp gjennomgang av er hva styrke er for noe. Styrke er definert som egenskapen til å utgjøre kraft. I muskelverdenen vil det bli oversatt til hva ditt repetisjonsmaksimum (1RMX) er. I kroppens oppbygging betyr dette hvor mange nerveimpulser vi kan får hjernen til å aktivere i en eksplosiv bevegelse.

Hvordan påvirker dette dere som lesere av Treningsforum? Vel, for kroppsbyggeren, fersk såvel som erfaren, så trener vi kroppen opp til å bruke flere muskelfibre når vi øker styrken. Så, når kroppsbyggeren skal begynne med muskeløkingen er det mer muskel som er forberedt på å vokse. For styrkeløfteren eller strongman-utøveren er det ønskelige å ha et program som gir kroppen nok å jobbe med for å konstant ha fremgang uten å overbelaste muskelfibrene. Til sammenligning kan en bruke manualer for å fastslå hvor stor belastning en bør ha i steinøvelser, eller lignende strongman-øvelser. Kroppen må tilpasse seg en belastning før du kan øke den belastningen.

Her er det definisjonen av fremgangen som kommer inn i bildet. Vi kommer til å øke vektbelastningen nok hver uke for å sikre at kroppen blir sterkere, men fortsatt lite nok til at kroppen klarer å ta seg inn igjen til en ny økning uken etter. Du vil se i programmet at vi bruker et annet sett med formler for øvelse nummer to og tre; dette er fordi du allerede har varmet opp.

For å unngå at denne artikkelen blir for lang og kjedelig, jeg vet at alle dere gymrotter ønsker å komme i gang så fort som mulig, så går vi rett over til programmet. I dette eksempelet vil dere finne et skjema for et brystprogram som skal gjennomføres to ganger I uka. Dette trenger vi for å komme i gang:

1. Du trenger å kartlegge ditt nåværende styrkenivå, så du må ta styrketester i øvelsene på programmet: Benkpress, skråbenk (20 grader) og pec dec. Du kan lese mer om hvordan du skal gjøre øvelsene korrekt i mine tidligere artikler her på Treningsforum.
2. Last ned skjemaene fra disse linkene:
Testskjema
Omregningstabell
3. Så snart du har tatt testen og regnet om resultatene som beskrevet så fyller du dem inn i Excel-arket. Husk: Dette er en test for å kartlegge ditt styrkenivå, ikke en konkurranse for å se hvor mye du klarer å løfte. Utfør øvelsene skikkelig.
Last ned her og fyll ut skjemaet
4. Skriv ut arkene og sett igang
Last ned veiledning til arkene her

Etterhvert som du bruker arkene og kjører gjennom treningsprogrammet så bør du ha en ting i bakhodet: Hvis belastningen blir for høy eller for lav så gjorde du noe feil i testløftene; dette programmet har blitt brukt av hundrevis av personer. Treningene er ikke lagd for å slite deg ut, men designet for å gi kroppen din anledning til å tilpasse seg fra uke til uke. Hold deg til programmet så vil du bli overrasket over hvor lett det er å bli sterk. Skulle du ha noen spørsmål så er det bare å sende meg en e-post.

Dersom du ønsker å prøve et slikt treningsprogram fra Fred og hans team, koster dette kun 500 kr for ett år. Med hvert programmet får du et fullt forklaring på hvilke øvelser du skal gjøre og hvordan du skal ta testene. Etter du har tatt testen vil du få fullført dataorienterte resultater fra meg og nøyaktige sett og repetisjoner for hver trening. Hver fase tar du en test og fortsetter å få oppdatert resultater for hele året. Hvis du har spørsmål kontakt Fred at Fred.koch@getmail.no

Fastsett ditt personlige styrke nivå

Ditt styrke program er basert ut fra dine 1RMXs (repetisjonmaksimum) med andre ord: ditt nåværende styrke nivå. Dette er basert på "converterte 5-10 repetisjon maksimum. Med det menes du må finne dine grenser på hva du klarer i hver og en øvelse.

Nå må du ha test arket og repetisjons konverteringsarket. Fra trening i uken som har gått bør du nå ha en ide om hvor tungt du kan løfte i samtlige øvelser. En 5-10 repetisjons maksimum er med andre ord hvor stor vekt du kan utføre, husk hvert løft skal utføres helt korrekt, ikke noe juksing!! Du skal da kunne løfte og komme til punktet der du ikke greier mere innen 5-10 repetisjoner (finn din grense)

Hvordan man utfører 5-10 repetisjoner maksimum

Her kommer ett eksempel på hvordan 5 rmx muligens kunne blitt med feks. knebøy. Først varmer du opp, i dette tilfellet sier vi sykling, siden det er beina vi skal utføre øvelsen med. Tidligere i treningen din ble du spurt om å finne hvor tungt du kan løfte i samtlige øvelser. Nå skal du skrive ned nøyaktig hva du klarer i denne fasen av treningen din.

1. Varm opp før hver øvelse, her skal du lett klare 10 repetisjoner.
2. Øk nå vekten sånn at du klarer kun 10 repetisjoner.
3. Øk nå vekten til en tyngde der du ikke tror du klarer mer enn mellom 5-10 repetisjoner.
Her er ett eksempel:
1. 50kg å du kan utføre 10 repetisjoner.
2. 60kg å du kan utføre 10 repetisjoner, kanskje mer men det kjenne tungt.
3. 70kg å du kan kun utføre 5 repetisjoner.
4. Test resultatet blir da: 70kg a 5 repetisjoner i knebøy.
Figure #3

NB: det er kun som eksempel vi brukte 5 repetisjoner som max, det er jo mulig at din test blir annerledels men, bare du havner mellom 5-10 reps så er det riktig.

Bruk nå konverteringsarket for å finne din absolutte 1 RMX. For å regne ut din 1 RMX fra testen din på 5-10 RMX må du bruke det omgjorte repetisjonskartet. For å regne ut RMXen din fra et høyere antall maksimumsrepetisjoner må du gjøre følgende: Først, la oss anta at du testet din RMX på benkpressen og du tok 5 RMX med 70 kilo. For å regne ut din 1 RMX fra dine 5 repetisjoner på 70 kilo gjør du følgende:

1) Fra toppen av kartet finner du kolonnen som forteller hvor mange repetisjoner du tok, altså i dette tilfellet kolonne "5".
2) På venstre side av kartet finner du kolonnen som viser hvor mange kilo du løftet, altså "70".
3) Så finner du tallet du får i den rubrikken hvor kolonnene for 5 repetisjoner og 70 kilo møtes. Dette tallet er 80, og 80 kilo vil da være din 1 RMX.

LYKKE TIL med RMXene dine!
NB: Når du har testet deg i de ulike øvelsene må du skrive ned alle resultatene dine på Testarket.


Fred Koch (P-SCE), er styrketrener og bor i Kristiansand. Jeg er direktør for Tudor Bompa Institute (TBI) på verdensbasis. TBI er et internasjonalt sport- og fitness sertifiseringsprogram for personlige trenere og styrketrenere. www.musclecoach.no

 


Fred Koch 

Fred (P-SCE) er styrketrener og bor i Kristiansand. Han er direktør for Tudor Bompa Institute (TBI) på verdensbasis. TBI er et internasjonalt sport- og fitness sertifiseringsprogram for personlige trenere og styrketrenere.

Har du problemer med markløft? Prøv disse løsningene for å forbedre løftet ditt.
Forskning forteller hvorfor kvinner tåler mer treningsvolum enn menn.
Bygg muskler og styrke med Hepburn Metoden.

Verdens sterkeste 4-åring

Diverse04.05.201859

Denne superspreke gutten er bare 4 år gammel.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!