En søndag på kjøkkenet

Kosthold15.03.2005Joachim Bartoll0

Enten man driver med kroppsbygging, friidrett, fitness, kampsport eller annen form for hard fysisk trening, er kostholdet en av de viktigste faktorene for framgang. Hvis vi tar en titt på restaurantbransjen så finnes det litt å lære. Nå mener jeg ikk

Forberedelser
Det er søndag kveld og du har et valg: Parkere deg selv i TV-sofaen eller tilbringe tiden på kjøkkenet; se på TV eller lage mat; kaste bort en time på hjernedød underholdning eller spare flere timers arbeid i uken som kommer. Det avgjør saken; hva som helst må være bedre enn norsk TV-underholdning.

Første steg er å rote igjennom kjøkkenskapene dine (hva gjør dene gamle kreatinboksen her?) etter din lojale riskoker, tre store kasseroller, en stekepanne og en ildfast form. Om du er en koordinert person kan du gjøre mesteparten av forberedelsene mer eller mindre samtidig. Målet ditt denne søndagskvelden er å forberede en ukes forbruk av brunstekt kalkunbryst, ovnsbakt kyllingbryst, hardkokte eggehviter og kokte poteter, pasta og ris. Om du er riktig hendig kan noen hakkede løk vise seg å være veldig tidsbesparende senere i uken.

Aller først: Still inn ovnen på 175 grader. Fyll deretter de tre kasserollene med vann og plasser dem på kokeplatene. I en av kasserollene legger du i det du anser å være en ukes forbruk av egg. Fyll deretter riskokeren med ris og vann og start den. Ta bort skinnet fra kyllingbrystene og skyll dem. Så vasker du og skiver potetene. (Du kan spare noen hele om du vil lage bakt potet eller hjemmelagde pommes frites senere i uken.) Ta stekepannen og begynn å brune kalkunbrystene. Nå burde ovnen være oppvarmet til 175 grader. Ta kyllingbrystene og plasser dem i den ildfaste formen (etter at du har sprayet dem med stekeolje) og plasser dem i ovnen.Om timingen din stemmer burde nå de tre kasserollene med vann koke. Skru av platen med eggene (når vannet er blitt kaldt kommer eggene til å være perfekt hardkokte) og hell i en ukes forbruk av pasta i den andre kasserollen og legg potetene i den tredje. Rør om kalkunbrystene, rør om pastaen, kontroller at potetene ikke koker over og ta en titt i ovnen og se om kyllingbrystene trenger å vendes. Om alt er under kontroll, skrell, strimle og hakk noen løk. Prøvestikk deretter potetene; om du kan stikke en gaffel gjennom dem uten større motstand er de ferdige (de kan ta lenger tid alt ettersom hvordan du har delt dem). Fisk opp litt pasta med en gaffel, blås på den og prøvesmak for å se om den er ferdig. Stikk en tannpirker gjennom et kyllingbryst for å sjekke om de er ferdige. Hvos den går mykt og lett gjennom kjøttet og kommer ut ren er brystene ferdige. Kontroller om kalkunbrystene er ordentlig brunstekte på begge sider. Ta nå en titt på riskokeren og se om risen er ferdig (de fleste riskokere er automatiske og går over på vedlikeholdsvarme når risen er klar, så det gjør ingenting om den er klar litt tidligere). Skru av alt og ta deg et sekund hvor du beundrer dine kjøkkenegenskaper før du går videre til neste steg.

Det som gjenstår nå er å oppbevare alt i lufttette beholdere og legge dem enten i kjøleskapet eller i fryseren. Det du planlegger å bruke de nærmeste dagene kan du legge i kjøleskapet, resten fryser du ned og tar det fram når du behøver det (når du fryser egg, husk å fjerne plommen først). Jeg fryser oftest ned hver matrett for seg selv i ferdige porsjoner, på denne måten kan jeg tine opp akkurat det eg trenger til et måltid.

Uken er reddet
Forutsatt at du har gjort disse forberedelsene og at du har resten av ingrediensene på innkjøpslisten hjemme bør du kunne være i stand til å tilberede utrolig mange og varierte retter på veldig kort tid, i noen tilfeller på så lite tid som fem minutter! Ta det du trenger ut av fryseren, legg det i mikrobølgeovnen i noen minutter og du er klar! Hvis du har andre favorittingredienser som karbonadedeig eller kanskje bønner og legger dem til listen, øker antallet kombinasjoner markant. Bare fantasien setter grenser. En liten advarsel: Ingen av disse rettene er gourmetretter, men om du vil spise Fois-Gras og Paté hver kveld så sysler du med helt feil sporter!


Bruker du mkrobølgeovn til matlaging?

Sunn og singel

Kosthold26.01.2012431

Å bo alene eller være alene hjemme byr på litt andre utfordringer med matinnkjøp og tilberedning.
Her er 10 sunne matvarer med mye protein som garantert vil gi deg protein av høy kvalitet.
Det er ikke så lett å velge riktig mat når du er på farten: møtebooking, tog stasjon, flyplassen, ut å reise m.m. byr på utfordringer.

Sunn og singel

Kosthold26.01.2012431

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!