Blir kvinner maskuline av styrketrening?

Trening17.03.2010Espen Nese0

Mange kvinner unngår styrketrening i frykt for at de skal bli seende ut som maskuline kroppsbyggere. Sannheten er at kvinner ikke har forutsetninger til å bygge så store muskler at de mister sine feminine trekk.

Selv om en del profesjonelle kvinnelige kroppsbyggere ser nokså mandige ut, må man ikke tro at styrketrening automatisk fører til et slikt utseende. Det er ikke så lett å bygge muskler. Aktive kroppsbyggere har mange år bak seg med hard trening. I tillegg følger disse byggerne et ekstremt kosthold, som ikke begrenser seg til matpakker av knekkebrød og gulrot. I tillegg må man ta i betraktning at kvinnene som ofte poserer på fremsiden av utenlandske kroppsbyggerblader, gjerne er et resultat av langvarig bruk av anabole steroider.

Den amerikanske coachen Joe Defranco, peker spesielt på to grunner til at kvinner ikke vil bli maskuline som en følge av styrketrening:
Årsaken til at muskelmassen normalt sett er mye større hos menn enn kvinner, kan i stor grad tilskrives hormoner. I denne sammenheng spiller testosteron en spesielt viktig rolle. I gjennomsnitt produserer menn ti ganger mer testosteron enn kvinner. Styrketrening vil altså ikke gi kvinner maskuline trekk, med mindre de tar anabole steroider eller andre mannlige hormoner. Det er altså mye vanskeligere for kvinner enn menn å legge på seg muskelmasse.

Dersom du sammenligner kvinner og menn, vil du også se at det er stor forskjell i hvordan muskelmassen er fordelt på kroppen. Menn har til eksempel mye større muskelmasse i overkroppen enn kvinner. Av denne grunn er det liten fare for at kvinner skal se maskuline ut, selv om dem skulle legge på seg en betydelig mengde med muskler.

Med tanke på at kvinner har dårligere forutsetninger enn menn for å legge på seg muskelmasse, er det ganske komisk at kvinner tror at de kan legge på seg muskler så lett. Det finnes for eksempel utrolig mange gutter og menn som til tross for at dem heller i seg proteinshakes, stapper i seg kilovis med kyllingfilet og trener styrke nesten hver dag, oppnår svært beskjedene resultater når det kommer til muskelvekst. Når slike vandrende testosteronbomber har vansker med å pakke på seg muskler, hvorfor i all verden tror kvinner at de skal bli så muskuløse bare dem setter foten innenfor frivektsavdelingen på treningssenteret? Dette er et mysterium som vi trolig aldri vil få svar på.

For å trekke en konklusjon kan vi si at kvinner trygt kan drive med styrketrening, uten at de trenger å være redd for å miste sin femininitet. Styrketrening vil heller være et nyttig verktøy for å stramme opp kroppen, og det er jo noe som alle kvinner er opptatt av. Basert på det vi har tatt opp i denne artikkelen, vil det passe bra å runde av med dette treffende sitatet fra Defranco:

- Females can still train like Tarzan, yet look like Jane!


Her er de beste styrkeøvelsene for å bli en bedre langrennsløper.
Se hvordan du kan bli sterk med å trene 4 ganger i uka.

Det perfekte programmet for jenter

Trening31.10.2016260

Sterk, feminin og veltrent.
Her gir vi deg 9 måter hvordan kvinner egentlig bør trene.

Det perfekte programmet for jenter

Trening31.10.2016260

Er dette Norges beste fitnesspizza?

Kosthold24.05.2019991

Kjøp ingrediensene i dag og lag denne i helgen.
Disse tolv matvarene bør du inkludere i kostholdet ditt.

Kan man påvirke forbrenningen?

Kosthold22.05.2019272

Les om disse interessante studiene.
Hvis du vil ha større biceps burde du lese denne.

Du vet du trener for mye når...

Trening20.05.20191991

Les denne gullkorn historien. Kjenner du deg igjen?