Utfør kardio med kettlebells

Trening03.05.2010Espen Nese0

En ny studie viser at trening med kettlebells kan være et utmerket alternativ til tradisjonell kardiotrening.

I denne studien ved Truman State University i USA, så man på den aerobe utfordringen ved kettlebelltrening. Forsøkspersonene i studien var ti menn i collegealder (age = 20.8 +/- 1.1 years, height = 179 +/- 3 cm, body mass = 77.3 +/- 7.7 kg, Vo2max = 52.78 +/- 6.22 ml.kg.min). Alle forsøkspersonene måtte først gjennom en gradert test til utmattelse, for å fastbestemme deres maksimale oksygenopptak (VO2max). 2-7 dagere senere gjennomførte samtlige deltagere en kettlebell-test, der de skulle utføre så mange kettlebell swings som mulig i løpet av 12 minutter. Øvelsen skulle utføres med begge hender samtidig og alle måtte bruke en kettlebell på 16 kg. Forsøkspersonenes oksygenopptak og hjertefrekvens ble målt under testen.

Deltakerne utførte i gjennomsnitt 265 sving i løpet av 12 minutter. Den gjennomsnittlige pulsen var på 86 % av maksimal hjertefrekvens (165 +/- 13 b.min) og det gjennomsnittlige oksygenopptaket var på 65 % av VO2max (34.31 +/- 5.67 ml.kg.min). Gjennomsnittspulsen ved denne øvelsen var altså signfikant høyere (p < 0.001) enn det gjennomsnittlige oksygenopptaket, når man beregnet ut fra prosent av maks hjertefrekvens og VO2max.

Med utgangspunkt i disse resultatene konkluderte forskerne med at kettlebelltrening kan gi en metabolsk utfordring med en intensitet som er tilstrekkelig for å øke VO2max. Kettlebells kan dermed være et nyttig verktøy som trenere kan ta i bruk når de ønsker å forbedre sine utøveres kardiorespiratoriske form.

Resultatene fra denne studien er dermed gode nyheter for dem som misliker tradisjonell kardiotrening, som for eksempel løping og sykling. Man trenger ikke gjøre tradisjonell kardotrening for å få en kardiovaskulær effekt. Så lenge man ikke trener for å prestere i spesifikke utholdenhetsidretter, vil kettlebell swings gjøre samme nytte.

Kettlebelltrening vil være et spesielt bra alternativ for dem som får knesmerter og lignende ved aktiviteter som løping. Ved kettlebelløvelser kan man få tilsvarende effekt på hjertefrekvens, oksygenforbruk og kaloriforbruk, men belastningen på leddene vil være mindre.

Her er et par eksempler på hvordan noen korte økter med kettlebell swings kan se ut:

Tabata-intervaller med kettlebell swings:
Jobb så hardt du klarer i 20 sekunder, etterfulgt av en pause på 10 sekunder. Totalt skal man gjennomføre åtte slike intervaller.

200 challenge:
På denne økten skal du utføre 200 kettlebell swings så fort du klarer. Det er ingen innlagte pauser. Ta pause ved behov, men press deg selv slik at du gjennomfører økten så raskt som mulig. Etter hvert som du kommer i bedre form må du muligens øke antall repetisjoner for å få tilstrekkelig utfordring.

Ellers kan man selvfølgelig gjøre som forsøkspersonene i studien - gjennomføre så mange repetisjoner som mulig i løpet av 12 minutter.

 

 

 

 

 

 

Treningsforum magasinet

I neste utgave, nr6, av Treningsforum magasinet har vi en større reportasje om Kettlebells med bildeserie av de viktigste øvelsene! Signer abonnement her for å få tilsendt den nye utgaven.


Referanse:

Farrar RE, Mayhew JL, Koch AJ. Oxygen cost of kettlebell swings. J Strength Cond Res. 2010 Apr;24 (4):1034-6

 

 


Få økt stabilitet, mobilitet, balanse og styrke.

Kettlebell full sving

Trening16.03.2015198

Den utfordrer både styrken og kondisen din!
En uheldig Reidar Kvåle sitter med en avrevet biceps.

VM i kettlebells 2014

Intervju24.10.2014392

Ketllebells søstrene Anne Mette Høegh-Larsen og Eva Therese Sletten er treningspartnere bosatt i Skien.

Kettlebell full sving

Trening16.03.2015198

Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.