Hvorfor fedme er skadelig

Kosthold20.12.2005HITman0

Det er mange som spør meg om hvorfor det er uheldig, ja til og med direkte skadelig for kroppen å bære på mye overskuddsfett, særlig i/rundt magen. Her har jeg forsøkt å formulere et slags svar på dette interessante spørsmålet:

Fedme er ikke noen naturlig tilstand for kroppen sett fra et urtids- eller jegerperspektiv, akkurat som heller ikke det å være svært muskuløs med en svært lav fettprosent er det.

Ulempen med å være svært muskuløs på en svært lav fettprosent er at du ikke holder særlig lenge i en sultsituasjon med lite tilgang på byttedyr, på grunn av lite energirike fettreserver på kroppen.

Ulempen med å være en feit jeger, er imidlertid at du er for treig og klumsete til å fange deg noe bytte i første omgang, selv med god tilgang på byttedyr: De løper rett og slett fra deg. Tiltrekningskraften på det motsatte kjønn er heller ikke videre stor hvis du ser ut som en hvalross, og når fete mennesker attpåtil har lavere befruktningsevne enn slanke mennesker og dessuten større risiko for forsterdød, legger ikke naturen akkurat til rette for spredning av deres gener.

Fedme disponerer helt klart for en rekke tilstander og sykdommer: Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, insulinresistens og diabetes type 2, hjertesykdommer som angina, hjerteinfarkt og hjertesvikt, karsykdommer som hjerneslag, lungesykdommer, redusert form/kondisjon/kardiorespiratorisk fitness, nyresvikt, ulike former for kreft (særlig brystkreft, livmorkreft, tarmkreft), slitasjegikt osv. osv.

Mekanismene bak fedmens innvirkning på disse sykdommene er flere, og til dels uavklarte, men noen av dem er:

*Ødeleggelse av kroppens finstemte hormonelle samspill: Fedme forårsaker insulinresistens, dvs. at insulinet ikke virker som det skal. Bukspyttkjertelen forsøker å kompensere ved å skille ut stadig mer insulin, men etter hvert slites den ut, og man utvikler diabetes. Aromatisering av testosteron til østrogen i fettvev er heller ikke videre heldig. Ren fettinfiltrasjon i endokrine kjertler gjør at disse responderer dårligere på signalstoffer, og hormonproduskjonen avtar.

*Fettvev produserer ulike identifisete og uidentifiserte toksiske (les: giftige) substanser som innvirker på ulike reguleringssystemer i kroppen, som blant annet fører til dårlig regulering av blodtrykk (som stiger) og kolesterolomsetning (som stiger). Dette disponerer for tette blodkar i bl. a. hjerte og hjerne, bl. a. via akkumulering av oksidert LDL-kolesterol i karveggen, som kalsifiseres, eser ut, tettes til og sprekker. (Aterosklerose = "kalkholdig grøt i blodårene").

*Fettvev hemmer av ulike grunner immunforsvaret, både direkte og indirekte, via hemming av signalveiene mellom immuncellene. Da immunforsvaret er viktig for å bekjempe kreftceller, øker risikoen for kreft med økende fedme. Dessuten øker risikoen for betennelsestilstander.

*Det er ikke slik at fettet kun lagres i underhuden og "i magen": Blir du tilstrekkelig feit, vil fettet så å si "flyte ut" og lagres i organer som lever og hjerte, hormonkjertler, i tarmen, ja til og med musklene i kroppen infiltreres av fettvev. Dette fører til dårlig kvalitet på organvevet og redusert organfunksjon.

*Alt fettet tar dessuten stor plass, og mye fett i f. eks. magen vil presse mellomgulvet oppover og gi redusert pustevolum og lungekapasitet.

*Feite personer veier ofte svært mye, mens slike ting som knokler, ledd, muskler og sener ofte er dårlig trent og ikke tåler så mye. Dette disponerer for slitasjegikt og andre muskel- skjelettilstander, altså på grunn av kroppsvekten i seg selv.

Det er noe i utsagnet: Excess body fat is ugly and dangerous!

Vi står foran en farlig fedmeepidemi, som vil føre til mye sykelighet og økt dødelighet i befolkningen og stille store krav til helsevesen og økonomi.

Etter min mening er det nå også på tide å stille større krav til folk flest om å gjøre mer for å forhindre at de eser ut slik: Vær stolt av deg selv og kroppen din, vis den respekt ved å spise variert og sunt, beveg deg mye og ofte, tren utholdenhetstrening og tren styrke for å legge på deg muskler og øke forbrenningen og dermed bedre oddsene for å lykkes med å bli slankere!

.


Utviklingen av overvektige de siste tiårene er dyster.
Folk er tykkere og sykere enn noensinne. Fedmenivået er tredoblet siden 1980 og har vokst spesielt raskt blant barn.

Fat and fit

Trening16.02.2016138

Er det greit å være tykk så lenge du er sprek?

Nei til pappakroppen

Trening13.05.20151020

Er pappakroppen den ønskede trenden for fremtidens fedre?

Fat and fit

Trening16.02.2016138

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!