Sannheten om egget

Kosthold07.05.2006Stian Lund0

Alle har antakeligvis hørt om den "enorme" kolesterol påvirkningen egget har på kroppen vår. Jeg vil først starte med å si dette heldigvis bare er en stor myte blant Norges befolkning og resten av verden.

Jeg vil først begynne med å forklare enkelt hva kolestrol er. Kolesterol er et fettstoff som både finnes i maten og som kroppen lager selv. Hvorfor kroppen lager dette selv er fordi det er helt nødvendig for at andre fettstoffer skal kunne fraktes i blodet og for at kroppen skal kunne produsere vitamin D og kjønnshormoner. Uten kolesterol ville landets mannekor skiftet navn til pikekor. Så kolesterol må kroppen ha, men i små mengder. For høyt kolesetrol i blodet kan gi økt risiko for hjerte og karsykdommer etc.. Det som teller mest for kolesterol mengden i blodet er hvilket og hvor mye fett man spiser. Spiser du for mye umettet fett som inneholder størst mengde av det negative kolesterolet LDL - det vil si fett fra fete kjøttstykker og melkeprodukter etc - vil gi en økt risiko for sykdom og ikke minst redusert fettforbrenning.

Det er forsåvidt riktig at eggeplommen inneholder kolesterol (1300mg/100g), men det betyr lite for blodets kolesterolinnhold. Mesteparten av eggets plomme inneholder den sunne fett typen umettet fett i tillegg til flere viktige vitaminer og mineraler.

Eggeplomme inneholder/100g:

Protein 16,5g
Mettet fett 8,4g
Enumettet fett 13,5g
Flerumettet fett 3,5g
Kalsium 140mg, jern 5,5mg, en rekke sporstoffer++

Eggehvite = ca10g protein/100g

Visste du at egget blir kalt "Naturens vitaminpille"?
Dette gjelder inkludert plommen i egget. Det er ikke bare eggehviten som inneholder viktige og sunne næringsstoffer. Egget inneholder i tillegg mye bra og mettede proteiner, A, B, D, E , K-Vitaminer, og 8 forskjellige B- vitaminer. Egg inneholder også jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, sink.

Når det gjelder eggets kolesterol nivåer, så vil det stort sett ha liten eller ingen effekt på kroppens nivåer. Jeg vil ikke være så naiv og si at egget er total helsekost, for det inneholder også en mengde mettet fett. Som vi alle vet så er den mettede fett-typen med størst helsefare. Mettet fett har lett for å legge seg i blodårene. Dersom dette foregår over en lengre tid, vil det først oppstå åreforkalkninger for så å føre til blodpropp. En blodpropp i hjernen fører til hjerneslag og en blodpropp i blodårene inne i hjertet fører til hjerteinfarkt. En blodpropp i en arterie i beinet (arteriene er årene som bringer blodet fra hjertet, ut i kroppen) kan i verste fall føre til koldbrann. Men det er også forskjell på 10 egg til dagen og 3.

Det blir også påstått at, mengden sunne og usunne fettsyrer avhenger av hvordan man tilbereder egget. Blir plommen hardkokt vil det bli forhøyet mettede verdier, og beholder mann plommen bløt vil den inneholde større mengder av den umettede fett typen. Her vil sikkert mange tenke, at det vil lønne seg å drikke egget rått alikevell. Ved å drikke egget rått, blir opptaket av biotin i kroppen minimalt. Biotntilgjengeligheten av eggeproteinet er ca 50% i rå egg sammenlignet med egg som har vært utsatt for varmebehandling. Dermed må du ta to rå egg for å få i deg like mye protein som i ett kokt. Biotin er et vannløselig vitamin i B-kompleksfamilien, og er viktig for omdanning av fett og protein i kroppen og helt nødvendig for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg av de andre B-vitaminene.. Ved inntak av rå eggehvite over en lengre periode, kan føre til mangelsykdommer!

Min anbefaling vil være, å koke egget middels hardkokt (ca 6min) og eventuelt ta vekk ett par-tre plommer hvis en spiser nærmere et dusin til dagen. Ellers bør en ikke ha dårlig sammvittighet om en spiser noen egg i ny og ned!:)


Her får du 7 tips til proteinrike og næringsrike frokoster.
Eggets unike egenskaper for deg som vil ned i vekt.
Fyll opp kjøleskapet med fargerike og næringsrike matvarer.

Spiste 70 egg hver dag

Diverse13.01.201914

Dietten hans bestod av 70 egg hver dag uten plomme!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!