Hvorfor blir nordmenn stadig feitere?

Kosthold21.07.2010Espen Nese0

Det er ikke sjelden at man leser avisoverskrifter som ”stadig flere nordmenn er overvektige”. Grunnen til at gjennomsnittsvekten går opp er temmelig enkel – nordmenn er late og har altfor dårlig viljestyrke.

Hensikten med denne artikkelen er ikke å støte noen, men poengtere at folk sjelden kan skylde på noen andre enn seg selv dersom de veier noen kilo for mye. Man kommer ikke utenom at kroppsvekten er et resultat av balansen mellom kaloriinntak og kaloriforbruk. Selvsagt er det mange som har mangelfull kunnskap om trening og ernæring, men det er ikke her skoen trykker. Folk legger på seg fordi de ikke gjør det som de vet er bra for kroppen (trene og spise sunt), og fordi de gjør det som de vet at kroppen ikke har godt av (er inaktiv og spiser usunt). Det handler rett og slett om viljestyrke. Her er noen opplagte grunner til at nålen på badevekten beveger seg i uønsket retning.

Du velger chips og dip fremfor chins og dips

Det er vel strengt tatt ingen overvektige personer som ikke vet årsaken til sin egen vektoppgang. Overvektige personer spiser generelt sett for mye dritt og beveger seg for lite. Ingen kan påstå at de ikke har hørt at overvekt er et resultat av en usunn livsstil. I bunn og grunn er det nok ingen som ønsker å være feit, men hvorfor finnes det da så mange overvektige folk? Alle voksne personer står jo fritt til å velge sin egen livsstil. Det er her ordet viljestyrke kommer inn. Hvem som helst kan gå ned i vekt med å endre trenings- og kostvanene sine, men det er få som har nok viljestyrke til å gjøre noe med dem. Dermed er det mange som heller velger å bli hjemme for å spise snacks, når de skulle vært på treningssenteret og forbrent kalorier.

Du prioriterer feil six-pack

Etter noen år som personlig trener har jeg gjort meg noen erfaringer. Noen kunder sukker oppgitt over at dietten de har fått tildelt, ikke har gjort dem fastere i fisken. De påstår at de følger dietten til punkt og prikke, men merker ingen resultater. Selv om jeg har mine tvil, virker de veldig overbevisende. Det noen av dem ikke tenker på, er at de gjerne legger til PT-en sin som venn på Facebook. Gjennom dette sosiale mediet pleier de å avsløre seg selv. Hyppige statusoppdateringer som "utepils i kveld", "klar for jentevorspiel" og "fyllasjuk igjen" sier meg at utskeielsene på dietten kommer både titt og ofte. Man kan gjerne si at den gjennomsnittlige nordmann ikke akkurat er den som spytter i glasset i festlige lag. Mangelfulle resultater kan dermed ofte være en konsekvens av et usunt alkoholkonsum. Jeg pleier gjerne å si at alle som virkelig vil, kan bli veltrent. Det gjelder bare å prioritere hvilken six-pack som betyr mest for deg - den utenpå magen eller den man heller ned i magen.

Du sliter heller ut sofaen enn deg selv

Mange som trener lite eller ingenting skylder på tidsklemma når de skal forklare hvorfor treningen blir nedprioritert. Jeg har full forståelse for at det kan være vanskelig å finne tid til trening i en travel hverdag, men unnskyldningen er ikke god nok når jeg vet at de samme personene får med seg hver eneste episode av Hotel Cæsar og Himmelblå. Hvis du ser på TV flere timer hver dag, er det ikke tiden det skorter på, men motivasjonen. Selvsagt er det ofte mer behagelig å gasse seg på sofaen etter en lang arbeidsdag, enn det vil være å slite seg ut på en hard treningsøkt, men lever man som en sofagris må man også godta at man ser ut som en.

Da har du forhåpentligvis forstått hvorfor nordmenn stadig blir feitere. Konklusjonen er rett og slett at aktivitetsnivået ikke står i stil til energiinntaket.

 


Utviklingen av overvektige de siste tiårene er dyster.

Jonas ble en supertrent kjekkas

Intervju05.11.20145315

Jonas gikk ned fra 165 kg til 86 kg.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Jonas ble en supertrent kjekkas

Intervju05.11.20145315

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!