Goblet squat

Trening06.09.2010Espen Nese115

Har du problemer med teknikken i knebøy? Da kan Goblet squat være et lurt øvelsesvalg.

Dersom du har erfaring som PT eller treningsveileder, har du nok opplevd at det kan være nærmest umulig å lære en nybegynner korrekt knebøyteknikk. I stedet for å sitte seg bakpå, har nybegynnere en tendens til å bevege ankelleddet for mye (knær langt foran tær), samtidig som dem lener overkroppen altfor langt frem. I beste fall vil man bare klare en halv knebøybevegelse med denne teknikken. Dette er ikke bare til hinder for optimale resultater, men skaderisikoen vil også øke betraktelig. Øvelsen Goblet squat vil imidlertid være til god hjelp når man skal lære seg korrekt knebøyteknikk.

Goblet squat vil være en ypperlig øvelse når man skal lære seg å spre beina (hehe;-)) og sitte seg på huk mellom hælene. Med Goblet squat vil det dessuten være enkelt å holde overkroppen i en oppreist posisjon. Mye av årsaken til dette er at øvelsens utførelse nærmest er identisk med frontbøy. Når vi først snakker om frontbøy, kan det nevnes at dette ofte vil være en mye mer fordelaktig øvelse enn tradisjonelle knebøy - spesielt dersom du har lange bein. Dette er imidlertid tema for en annen artikkel, så la oss komme tilbake til saken. Goblet squat er en svært nyttig øvelse når man vil perfeksjonere bevegelse og posisjon i knebøy, slik at man kan utføre knebøy på en trygg og effektiv måte. Ved å holde et lite, men tungt objekt (som en hantel eller kettlebell) foran kroppen, vil man "isolere" hofter og bein og holde overkroppen "ute av" bevegelsen. Av denne grunn blir det mye lettere å opprettholde korrekt tyngdepunkt.

Utførelse:

- stå omtrent med en skulderbreddes avstand mellom beina - gjerne litt bredere

- hold en hantel foran brystet med begge hendene

- sitt deg bakpå, omtrent som om du skulle sitte deg ned på en stol bak deg.

- hold albuene mellom knærne i det du setter deg ned

- hold ryggen så rett som mulig, samtidig som du holder vekten stabil

- press deg opp igjen til startposisjonen med tyngdepunktet på hælene


Ettersom denne teknikkforlaringen gjerne var i tynneste laget, kan du med fordel ta en kikk på vedlagte video, der øvelsen blir demonstrert. 

 



Avslutningsvis kan det nevnes at Goblet squat ikke vil være en fullgod erstatning for knebøy og frontbøy. Grunnen til dette er at det er begrenset hvor mye belastning man klarer å holde i hendene ved denne øvelsen. Dermed vil det være vanskelig å oppnå maksimale styrkeøkninger i beina. I en startfase der man har behov for å lære seg tilfredsstillende knebøybevegelse, vil imidlertid Goblet squat være gull verdt. Selv om man benytter tradisjonelle knebøy som hovedøvelse på treningsøkten, kan man gjerne bruke Goblet Squat som en del av oppvarmingen.

 

 

 

 

 

 


Brakk beinet 3 steder

Diverse30.05.201914

Under et løft med knebøy brakk denne karen beinet sitt 3 steder. OBS: ikke for sarte sjeler!
Lunge og split squats har massevis av fordeler for alle typer idrettsutøvere!
Albueposisjonen kan være forskjellen på en god og dårlig knebøy.
Stram opp rumpa di hjemme i stua med disse 7 øvelsene.

Brakk beinet 3 steder

Diverse30.05.201914

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!