Ikke kreft av aspartam
Kosthold08.06.2006Joachim Marhaug0
Environmental Health Perspectives har foretatt en omfattende studie som viste at inntak av aspartam faktisk økte risikoen for kreft hos rotter, men forskerne ved Ramazzini Insitute i Bologna mente at European Food Safety Authority måtte gjøre en ny riskikovurdering av aspartam, og de har derfor gått igjennom resultatene i omfattende studien av Environmental Health Perspectives.
Etter at EFSA (European Food Safety Authority) vurderte resultatene i sammenheng med tidligere vitenskapelige dokumentasjon som finnes på aspartam, mener de at den italienske studien har en rekke svakheter. I forsøksdyrene ble det funnet en høy bakgrunnsforekomst av kroniske betennelsessykdommer i lungene og andre vitale organer og vev. Til og med hos de som ikke fikk aspartam. Rottene fikk kreft av andre grunner, konkluderer EFSA.
Aspartam er derfor trygt og bruke som søtningsstoff i brus og andre matvarer, men man må ikke overstige daglig dose som er 40 mg per kilo kroppsvekt noe som tilsvarer cirka 14 bokser lettbrus.
Resultatene og funnene i denne forskningen støttes av konklusjonene i flere andre studier og man kan nå avslutte debatten rundt aspartam, mener EFSA. Når det gjelder den italienske studien så kjenner Vitenskapskomiteen for mattrygghet i Norge godt til den:
- Konklusjonen kom ikke som noen overraskelse på oss. Vi er helt enig i EFSAs konklusjon, sier medlem av VKM, Trine Husøy til Tidsskriftet.no
Ref: www.tidsskriftet.no
Lettbrus gir ikke vektøkning eller økt risiko for diabetes 2 viser ny studie
Kosthold20.02.2018818
Pepsi Max Cherry i salg nå
Kosthold16.09.2015205
Kakene som bygger muskler
Kosthold26.01.20211427
Pepsi kutter ut aspartam, men...
Kosthold26.04.201581