Ikke kreft av aspartam

Kosthold08.06.2006Joachim Marhaug0

I en ny forskning viser det seg at det kunstige søtningsstoffet aspartam, som brukes i blant annet lettbrus og tyggegummi, ikke øker risikoen for kreft. Norske eksperter er enige.

Environmental Health Perspectives har foretatt en omfattende studie som viste at inntak av aspartam faktisk økte risikoen for kreft hos rotter, men forskerne ved Ramazzini Insitute i Bologna mente at European Food Safety Authority måtte gjøre en ny riskikovurdering av aspartam, og de har derfor gått igjennom resultatene i omfattende studien av Environmental Health Perspectives.

Etter at EFSA (European Food Safety Authority) vurderte resultatene i sammenheng med tidligere vitenskapelige dokumentasjon som finnes på aspartam, mener de at den italienske studien har en rekke svakheter. I forsøksdyrene ble det funnet en høy bakgrunnsforekomst av kroniske betennelsessykdommer i lungene og andre vitale organer og vev. Til og med hos de som ikke fikk aspartam. Rottene fikk kreft av andre grunner, konkluderer EFSA.

Aspartam er derfor trygt og bruke som søtningsstoff i brus og andre matvarer, men man må ikke overstige daglig dose som er 40 mg per kilo kroppsvekt noe som tilsvarer cirka 14 bokser lettbrus.

Resultatene og funnene i denne forskningen støttes av konklusjonene i flere andre studier og man kan nå avslutte debatten rundt aspartam, mener EFSA. Når det gjelder den italienske studien så kjenner Vitenskapskomiteen for mattrygghet i Norge godt til den:
- Konklusjonen kom ikke som noen overraskelse på oss. Vi er helt enig i EFSAs konklusjon, sier medlem av VKM, Trine Husøy til Tidsskriftet.no


Ref: www.tidsskriftet.no


Nå viser enda en ny studie at kunstig søtningsmidler ikke gir økt vekt eller risiko for diabetes type 2.

Pepsi Max Cherry i salg nå

Kosthold16.09.2015205

Pepsi Max har lansert en ny smak; Pepsi Max Cherry.

Kakene som bygger muskler

Kosthold26.01.20211427

Kaker er ikke lengre ensbetydende med masse sukker.

Pepsi kutter ut aspartam, men...

Kosthold26.04.201581

Nå kutter Pepsi ut aspartam i Pepsi Light, men...

Pepsi Max Cherry i salg nå

Kosthold16.09.2015205

Kakene som bygger muskler

Kosthold26.01.20211427

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!