De psykologiske virkningene av en hard diett

Trening20.09.2010Line Marion Nielsen Kjøniksen0

I disse dager er det et stort antall kvinner og menn som gjør seg klare til deres store mål i høst: Norway Open og/eller Norgesmesterskapet i Fitness og Kroppsbygging.

Mange ukers, ja måneders hard diett, ekstreme treningsmengder og regime med veiing av selv det minste lille riskorn er snart over. Men den viktigste og hardeste tiden gjenstår idet det kun er ca. 1 uke igjen til første konkurranse i høst. Hvordan er psyken i denne siste tiden?

Du har gledet deg til å konkurrere. Gikk igang med diett og et treningsregime ut av en annen verden med friskt mot. Trosset deg gjennom ukesvis, ja måneder med tunge tak - oppmålt mat, et døgn som går i ett med skole/jobb, mat og trening, tidlig opp for å trene på tom mage, lite sosial omgang. Men hele veien har du hatt pågangsmotet, viljen og troen på deg selv! Helt til...det bare er 10 dager igjen.

Energi lik null, overskudd finnes ikke til annet enn å eksistere - du går på autopilot. Treningslysten er borte - du føler deg bare svak. Du orker ingenting! Kroppen føles ikke som den skal - du er for liten, eller for bløt - rett og slett ikke bra nok! Lysten til å trekke seg er stor...

Mange utøvere kjenner seg nok igjen i dette scenarioet. Men hvorfor et så plutselig skift i tankegang og følelser, spesielt på et tidspunkt hvor man faktisk kan se lys i tunnelen?

For sannheten er at de aller fleste av dem som har disse tankene er i knallform! Det er ganske paradoksalt at folk som til og med har stått på pallen har hatt disse tankene og vært nær å trekke seg fra konkurranse. En konkurransediett er faktisk tyngre enn mange tror - og det er psyken som får den verste støyten. Har man i tillegg lite forståelse eller støtte fra folk rundt seg for det man driver med, kan det være ekstra hardt.

Dietten begynner å tære på kroppen. Fettreservene er minimale, så er også glykogenlagrene pga et svært lite inntak av karbohydrater. Sulten forstyrrer søvnen og har kanskje også gjort det en stund. De siste par ukene pleier mange også å kutte ned mer på fettet i dietten, og dermed får kroppen enda mindre å jobbe med, i tillegg til et svært besjedent inntak av karbohydrat og fortsatt trening 5-6 dager i uken. Med tanke på at hjernen fungerer dårligere uten tilstrekkelig tilførsel av glukose, i tillegg til at kroppen begynner å bli "utkjørt" med dårlig søvn osv., så er det helt forståelig at disse tankene om at "man ikke er bra nok" kommer i siste fase av dietten.

Det er i siste fase det er aller viktigst å holde fokus - men samtidig aller tøffest. Så bit tennene sammen og fokuser på en dag av gangen - tell ned! Få støtte blant de rundt deg og tro det eller ei: vær sosial! Ja, det høres merkelig ut - men bare å prate med en god venn som er forståelsesfull eller se en film med noen kan hjelpe litt! Det får tiden til å gå. Øv på poseringer, ta på deg konkurransedrakt, ta bilder osv.

Hold fokus - dagen er nær! Og du vil være så glad for at du gjennomførte!

Lykke til alle sammen!!

 


Line Marion Nielsen Kjøniksen 

Line Marion er utdannet personlig trener og har deltatt flere ganger i fitnesskonkurranser. Hun har hjulpet mange til å få en lettere hverdag gjennom sitt arbeid som PT.

En diett er krevende både fysisk og mentalt.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Går Eddie Hall fra strongman til bodybuilding?

Høstens matnyheter

Kosthold16.10.20184

Vi går en smaksrik høst i vente. Dette er de nye matvarene som er på vei inn i butikkene.

10 supre mageøvelser

Trening15.10.2018106

Mageøvelsene du bør ha i treningsprogrammet ditt.

Følger du gymreglene?

Diverse13.10.201865

På et gym så er det alltid noen "uskrevne" regler og gym etikette. Følger du dem?

Vi har en NY Norges Sterkeste Mann

Strongman12.10.2018315

Med avrevet bryst vant han Norges Sterkeste Mann 2018.