Trener du tungt nok?

Trening30.01.2018Espen Nese598

Voumtrening i repsområdet 8-12 er en gjenganger blant typiske gymmedlemmer som ønsker å pakke på seg muskelmasse. Har du en målsetning om bli virkelig sterk, må du imidlertid slenge noen ekstra kilo på vektstangen.

I tabellen over (hentet fra robertsontrainingsystems.com) kan man se hvilke repsområder som anbefales for ulike målsetninger. Det er viktig å forstå at dette ikke er "magiske" repsområder, men at det er en glidende overgang fra et repsområde til et annet. Det er ikke slik at fokuset på maksimal styrke vil forsvinne totalt, dersom man tar en reps mer enn det som står anbefalt i tabellen. Tabellen vil likevel være til god hjelp for dem som er usikker på hvilket repsområde som er mest effektivt for sin spesifikke målsetning. 8-12 reps kan være veldig effektivt for å bygge muskler, men gjør deg ikke nødvendigvis så mye sterkere.

Riktig nok vil en større muskel som oftest også bety en sterkere muskel, men dersom man aldri trener med skikkelig tung belastning (1-6 reps), vil man ikke være i stand til å utnytte musklenes styrkepotensiale. Skal man klare å utnytte potensialet som ligger i et stort muskeltverssnitt, må man benytte en belastning som er så tung nok til å påvirke nervesystemet. I denne sammenheng skiller vi mellom nevral og metabolsk styrketrening. Ved nevral styrketrening trener man med tunge vekter i belastningsområdet 1-6 RM. Metabolsk styrketrening er trening der man typisk utfører ti reps eller mer per sett. Nevral trening vil trene opp nervesystemet, slik at man blir i stand til å rekruttere flere motoriske enheter. Jo flere motoriske enheter man klarer å rekruttere under en øvelse, jo mer vekt vil vi klare å løfte. Dette betyr at man kan bli sterkere, selv om muskelmassen skulle forbli uendret. I et slikt tilfelle sier man at vedkommende har økt sin nevromuskulære effektivitet. Det er til eksempel ikke sjelden at man ser styrkeløftere eller vektløftere som setter nye personlige rekorder uten at kroppsvekten har økt.

Konklusjonen er at man må trene tungt dersom man skal øke sin maksimale styrke betraktelig. Metabolsk trening bør likevel være en del av programmet til en som prioriterer styrke foran muskelmasse, da et økt muskeltverrsnitt også som regel innebærer økt styrke.

 


Veien til suksess

Trening22.01.20081

Mennesket er tilsynelatende et vesen som er glad i å sette ting i bås.
Bygg muskler og styrke med Hepburn Metoden.

Verdens sterkeste 4-åring

Diverse04.05.201885

Denne superspreke gutten er bare 4 år gammel.
Var et mobbeoffer i oppveksten. Nå får han enorm respekt og vil bli verdens sterkeste mann.

Veien til suksess

Trening22.01.20081

Verdens sterkeste 4-åring

Diverse04.05.201885

Musikk når man trener er et must for mange. Dette er topp 10 låter fra 80-tallet.
Det er vanlig å tro at å løfte med bøyd rygg er farlig. Dette går vi dybden på her!
Planlegger du skalldyraften? Blåskjell, kongekrabbe, scampi, kamskjell eller reker.
Få mestringsfølelse og økt selvtillit på trening.
Og de syntes synd på ham og gav ham tips for å gå ned i vekt.