Ikke løp på flatt terreng om du vil bli raskere

Trening09.11.2010Eirik Sandvik0

Sprinttrening kan utføres i flere ulike former, men skal vi tro på idrettsforskeren Giorgos Paradisis og hans studie fra 2006 er den fremste treningsmetoden for økt hurtighet trolig ikke hva du tror!

Eksperimentet involverte 35 mannlige studenter der kontrollgruppen [C] ikke utførte noe slags trening i løpet av de 6 ukene som forsøket varte. De andre studentene trente 3 ganger per uke, via en løpsdistanse på 80 meter utført 6-8 ganger. 10 minutters pause mellom hver sett ble benyttet.

En gruppe studenter løp kun i oppoverbakke [U]. Andre kun i nedoverbakke [D]. Tredje gruppe løp kun horisontalt (altså på en rett flate) [H] og en siste gruppe løp i både oppover og nedoverbakke [U+D].

Det ble brukt en kunstig liten ås for treningseksperimentet. Gruppen som løp i både oppover og nedoverbakke [U+D] løp altså her fra venstre til høyre over en distanse på totalt 80 meter.

Bakkehellingen hadde en gradient på 3 grader.

Etter de 6 ukene hadde den maksimale løpshastigheten [MRS] til studentene utviklet seg mest i gruppen som både løp i oppover og nedoverbakke. Dette angivelig på grunn av økt stegfrekvens [SR] per sekund.

Paradisis spekulerte i at den plutselige overgangen fra oppover til nedoverbakke var hovedfaktoren bak fremgangen til U+D gruppen.

Når man løper oppover vil man jo møte et motstandsstimuli, etterfulgt av et normalt stimuli via den horisontale flaten, igjen etterfulgt av et lettende/fasiliterende stimuli via nedoverbakken. Forskerne nevner at det første stimulus førte til en nevromuskulær overbelastning etterfulgt av en progressiv avlastning (horisontal – nedoverbakke). Det ser ut til at denne raske overgangen fra det første til andre stimuli, fra overbelastning til det fasilitering var fordelaktig for det nevromuskulære systemet. Den rakse overgangen ser ut til å være nøkkelfaktoren til denne treningstilpasningen.

Min mening

Personlig finner jeg studien interessant. Jeg skulle likt å se studien utført med et tillegg av styrketrening, for selv om stegfrekvensen økes noe vil hurtigheten i stor grad avhenge av hvor mye kraft man klarer å skyve ned i bakken via hvert steg. Men om du har en liten ås, eller tilsvarende hvor du kan løpe over, for all del – kjør på! Tydeligvis ting å hente på dette. Bare husk at dette dreier seg om sprint, ikke langdistanse over fjell.


J Strength Cond Res. 2006 Nov; 20(4): 767-77Eirik Sandvik 

Eirik er ekspert på skadeforebyggende og prestasjonsfremmende trening. Han er en dyktig coach og har hjulpet mange med å bli skadefri. Han er en flittig skribent og har også skrevet for utenlandske nettsider som blant annet T-Nation.

Stanislaw Kowalski har satt rekord på 100 meter sprint.

Optimal trening og sommerform 2014

Trening31.03.2014440

Tips om trening fra utøvere innen crossfit, bodybuilding, strongman, sprint og styrkeløft.
En dramatisk ulykke snudde livet hennes opp-ned. Hun måtte lære å spise, gå og prate på nytt!

Wings for Life

Diverse18.03.20162

Et unikt løp som arrangeres i 34 land fordelt på 5 kontinenter.

Optimal trening og sommerform 2014

Trening31.03.2014440

Speltlomper er i vinden som bare det.
For deg som er over 40 år bør du gjøre dette for å få fremgang.

Energiboost med morgentrening

Trening14.11.2019353

11 tips for deg som vil få treningen unnagjort på morgenen.
Ønsker du deg drømmeskuldrene? Dette er øvelsene som gir deg akkurat det.

Strak markløft

Trening12.11.2019140

Prøv denne for å isolere bakside lår og rumpe.