Tren det du kan, når du kan!

Trening06.12.2010Espen Nese65

Det er selvfølgelig ønskelig å ha tilgang på et topp utstyrt gym på hver treningsøkt, men det vil alltid komme dager der det optimale utstyret er utenfor rekkevidde. I slike tilfeller gjelder det å se muligheter fremfor begrensninger.

Blir man for avhengig av en spesiell type treningsutstyr, er det fare for at man hopper over mange treningsøkter i løpet av året. Et kommersielt treningssenter er til eksempel som oftest stengt på kalenderens røde dager. Videre vil det alltid komme dager der man ikke kan benytte gymmedlemsskapet sitt på grunn av man er på reisefot. Ellers finnes det nok også mange andre grunner til at man ikke alltid kommer seg på treningssenteret, men i skrivende stund orker jeg ikke å bruke spalteplass på dette.

De øvelsene som står oppført i et godt treningsprogram, er ikke valgt ut tilfeldig. De er der av en grunn. Med dette i bakhodet vil det derfor ikke være lurt å bytte ut øvelser bare fordi man har lyst til å prøve noe annet. Dersom man aldri beholder en øvelse over lengre tid, vil det være vanskelig å ha progresjon i de ulike øvelsene. På de dagene det "optimale" utstyret ikke er tilgjengelig, vil det likevel være bedre å gjøre alternative øvelser fremfor å ta treningsfri. Det nytter med andre ord ikke å sitte seg ned og grine, bare fordi man ikke kan trene benkpress slik som man pleier. I stedet for at du skal bli for fastlåst i bestemte øvelser, skal jeg vise deg hvilke alternativer du har. Under kommer en liste med forskjellig treningsutstyr, men som kan brukes til å utføre øvelser med store fellestrekk:

- Øvelser med vektstang
- Øvelser med hantler
- Øvelser med elastiske bånd
- Øvelser med egen kroppsvekt

Ettersom det er få apparatøvelser jeg vil anbefale, har jeg valgt å utelate dem fra denne listen.

Hvis du vanligvis kjører en benkpressøkt (øvelse med vektstang) hver mandag, men treningssenteret er stengt av en eller annen grunn, har du blant annet følgende muligheter. Har du hantler med tilstrekkelig motstand hjemme, kan du trene benkpress eller floor press med hantler i stedet for benkpress med stang. Mangler du hantler, men har elastiske bånd, kan du kjøre push-ups med slike strikker som ekstra motstand. Har du ikke noe utstyr i det hele tatt, kan du prøve å ta push-ups på en arm. Klarer du ikke push-ups på en arm, finnes det mange andre varianter av push-ups som du kan prøve.

Kjører du vanligvis skulderpress med stang, kan du bruke lignende alternativer som ved benkpress. Skulderpress med hantler, skulderpress med elastiske bånd, håndstående push-ups (HSPU) opp etter vegg og HSPU med ekstra ROM er alle gode alternativer.

For rygg kan du erstatte stangroing (eller kabelroing) med blant annet hantelroing og omvendt roing. Nedtrekk kan ertattes av chins. Har du ikke en chins-bar kan du bruke en trapp med åpne trinn, en grein fra et tre eller et apparat på en lekeplass.

Knebøy med stang kan erstattes av bulgarsk utfall med hantler, knebøy med strikk eller ettbeins knebøy med egen kroppsvekt.

Som du ser er mulighetene mange. Det gjelder bare å være fleksibel nok, så kan du gjennomføre en kvalitetsøkt nærmest hvor som helst. Det er mye bedre å trene alternativt enn å ligge på latsiden. Et fint motto i denne sammenheng vil være; "tren det du kan, når du kan", men ikke tolk dette i den retning at restitusjon ikke spiller noen rolle.

 


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!