Nyttårsfest med kalkun

Kosthold29.12.2010Opplysningskontoret for kjøtt0

Kalkun er nyttårsmat nr. 1. Her finner du alt du trenger å vite, enten du skal servere kalkunen kald med Waldorfsalat ved siden av eller du skal servere den varm med fløtesaus og kokte poteter.

Sukkerglasert nyttårskalkun


Porsjoner: 10

Ingredienserkalkun.jpg
1 stk. kalkun, ca. 6 kg
ca. 3 ss smør
1 ts salt
½ ts pepper

Sukkerglasur:
400 g sukker
100 g lys sirup
1 dl vann

 

Fremgangsmåte

Tin kalkunen i kjøleskapet eller på et annet kjølig sted for å minske væsketapet. Det tar fra 1 1/2 - 2 døgn å tine en middels stor kalkun.

Når kalkunen er tint, skal innmatposen inne i kalkunen tas ut. Innmaten er god basis for saus.

Bind opp fuglen ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Legg den på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha gjerne litt vann i pannen under steking. Stek kalkunen ved 160 °C i 1/2 time per kilo kalkun. Dersom kalkunen veier akkurat 6 kilo betyr det 3 timers steketid.

Kok sukkerglasuren i 15-20 minutter. Rør om av og ti, og hold øye med glasuren - den blir fort mørk! Prøv om glasuren er ferdig ved å dryppe en dråpe på en skål. Den skal ha lys kastanjebrun farge. Hell glasuren over når kalkunen er avkjølt. Husk at glasuren er glovarm og stivner med en gang.

Oppskjæring

Avkjøl kalkunen. Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Helt nederst skjæres skinnet fra med et vannrett snitt langs yttersiden. Skjær brystfiletene videre 1/2 cm. tykke skiver. Legg alt tilbake på skroget, og server. Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp.

Servering

Pynt fatet med druer dyppet i eggehvite og sukker. Server nyttårskalkunen med Valenciasalat eller Waldorfsalat og pariserloff.

 

Helstekt kalkun med valnøttstuffing og fløtesaus

Porsjoner: 10

Ingredienser
1 stk. kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
3 ss smeltet smør til pensling
ca. 1 ts salt kalkun2.jpg
ca. ½ ts pepper

Valnøttstuffing med tørkede frukter:
1 stk. løk
300 g skorpefri loff i terninger
2 ss smør til steking
150 g valnøttkjerner
100 g tørket aprikos
75 g tørkede fiken
75 g svisker
1 stk. eple
2 stk. egg
1 ts salt
½ ts pepper

Fløtesaus med en "touch" av portvin:
1 ½ l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen)
1 ½ dl hvetemel
2 dl kremfløte
ca. 2 ss portvinsgelé , evt. ripsgelé
4 ss soyasaus
salt og pepper etter smak
ca. 5 dråpe sukkerkulør til fin farge på sausen

 

Fremgangsmåte

Kraft lager du enkelt ved å først brune innmaten i en panne og deretter legge den over i en kjele som ikke er for stor. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum vekk det som flyter opp. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke et par timer og så er den ferdig.

kjokkenhygiene_forkle.jpgBegynn med å lages stuffingen. Finhakk løk og stek den raskt sammen med loffterningene til brødet er gyllent. Ha brød og løk over i en arbeidsbolle. Tilsett hakkede valnøtter og tørket frukt. Bland inn grovrevet eple. Rør inn sammenvispede egg. Stuffingen kan enten fylles i kalkunen eller stekes i en ildfast form ved siden av kalkunen, de siste 30-40 minuttene av steketiden.

Dekk en langpanne med aluminiumsfolie og pensle den med smeltet smør. Legg kalkunen i pannen og bøy vingene bakover til kalkunen ligger med vingene "på nakken". Da ligger den stødigere i pannen og det er enklere å skjære brystfileten i skiver etter steking. Skal kalkunen fylles bør fyllet has i før bena på kalkunen knytes sammen. Pensle hele kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Fyll ca. 3 dl vann i langpannen før den settes inn i ovnen. Vannet gjør at stekesjyen ikke brennes fast i pannen, men bevares og kan brukes i sausen.

Stek kalkunen ved 160 °C i 1/2 time per kg. Vil du ha ekstra gyllen farge på skinnet kan du pensle den flere ganger med smør eller stekesjy i løpet av steketiden. La kalkunen bare stå og slå av seg litt etter at den er tatt ut av stekeovnen. Flytt den etter hvert over på en fjel og pakk den eventuelt inn som forklart over. Sil stekesjyen og ha den i sausen for å få ekstra god saus.

Mål opp kraft som er kokt på innmaten. Spe på med utblandet hønsebuljong til riktig mengde. Kok opp og tilsett hvetemel ristet ut i ca. 2 dl vann. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Ha i fløte og smak til med portvinsgelé, soyasaus, salt og pepper. Ha til slutt i stekesjyen som har dannet seg i langpannen under steking.

Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær brystfiletene i ca. 1/2 cm tykke skiver. Legg alt tilbake på skroget og server med rykende varm saus, kokte grønnsaker og poteter. Til annengangs servering skjæres lårene løs. Ta ut bena og skjær kjøttet i så hele skiver som du får til.
 


Kalkun på nyttårsaften er en tradisjon. Godt Nytt År!

Kalkun til nyttårsaften?

Kosthold28.12.20092

Kalkun på nyttårsaften er en tradisjon. Vi lærer deg hvordan du skal tilberede kalkun.

Nyttårsfest med kalkun

Kosthold26.12.20070

Kalkun er nyttårsmat nr. 1. Her finner du alt du trenger å vite.

Oppbevaring av kylling og kalkun

Kosthold02.05.20070

Når du har kjøpt kylling eller kalkun, skal maten, som andre kjølevarer, legges rett inn i kjøleskapet.

Kalkun til nyttårsaften?

Kosthold28.12.20092

Nyttårsfest med kalkun

Kosthold26.12.20070

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!