Guggul - Fettforbrennende og kolesteroldempende

Kosthold01.10.2004Jerry Brainum0

Guggul, en ekstrakt fra kvaen (saften av barken) til mynt treet Commiphora Mukul, som man finner i India.

Guggul er i utstrakt bruk i Asia for å redusere kolesterolnivåene og brukes også i økende grad i USA, hvor det er tilgjengelig som et kosttilskudd.

Innen Ayurvedic-medisinen benyttet seg av guggul ekstrakt for å behandle overvekt, hjertesykdommer og betennelse-tilfeller siden 600 år f. Kr. I alle år har forskere trodd at guggul fremmet omdannelse av det inaktive Tyroksin hormonet T4 til det 700% mer effektive hormonet T3, men nyere forskning har funnet ut at det faktisk virker ved gjensidig påvirkning av gallesyrer i kroppen som degenereringen og utsonderingen av kolesterol.

en effektiv nedsettende effekt på kolesterol

Kolesterol kan ikke bli forbrent eller oksidert, og den eneste måten kroppen kan eliminere overflødig mengder er gjennom økte mengder av gallesyre. Galle består til største del av kolesterol, når mer blir produsert i leveren så vil mengden i blodet synke tilsvarende. Leger ordinerer gjerne kolesterol dempende midler som henger seg på galle som da fremmer høyere utsondering og lavere nivåer av kolesterol. Vannløselige fiber som man finner i frukt og havregryn virker på samme måte.

De fleste studiene som påviste at guggul hadde en effektiv nedsettende effekt på kolesterol, har vært publisert i India.

Av de ni studiene som har blitt gjort har bare fem av brukte standardisert guggul ekstrakt, og bare to av undersøkelsene var basert på tilfeldig utvalgte, og inneholdt en kontrollerbar placebo gruppe, det betyr at de fleste studiene ikke var vitenskapelige.

En gruppe forskere har nylig publisert en studie på den kolesterol dempende egenskapen til guggul. Studien ble utført innen fullt akseptable vitenskapelige vilkår, med tilfeldig utvalge individer i en dobbel blindstudie, hvor den ene gruppen mottok placebo. Det var 103 individer som hadde blitt diagnostisert med for høye kolesterol verdier i blodet, som daglig tok tre doser med enten 1000 mg eller 2000 mg av guggul, Ekstraktet var sertifisert til å inneholde 2,5% av de aktive ingrediensene, gugglesterone E og Z. De andre i studien mottok et placebo, studien varte i åtte uker.

Etter åtte uker hadde de i standard dosen av guggul gruppen en 4% økning av lipoprotein (LDL) kolesterol, mens de i høydose gruppen viste en økning av 5% av LDL. Det var en overraskelse siden LDL er linket til hjerte og karsykdommer. De som tok guggul tilskuddet viste også en økning av HDL, eller det "gode kolesterolet", som gir beskyttelse mot hjerte og karsykdommer. Det gjøres ved å sende det overflødig kolesterolet ut av blodet, og tilbake til leveren hvor den brukes til å produsere galle, for dermed til slutt skilles ut. En prosess som er kjent som reversert kolesterol transport. Tyroksinhormonenes aktivitet ble ikke berørt av noen av dosene.

Et utventet funn var det at standard og høynivå gruppene senket lipoprotein (a) nivåene med 7% og 5% hver. Lipoprotein (a) har en effekt som er ganske lik LDL, når det gjelder å fremme hjerte og karsykdommer. Guggul senket også nivået av det sensitive C-reaktivt protein (CRP), som er en akuttfase protein som nivåene øker av ved betennelser. Det er mer sensitive målestokk for forestående hjerte og karsykdommer en de totale kolesterol verdiene.

Den største bivirkningen for guggul var regel et irriterende utslett. Det gikk over når forsøkspersonene stoppet å bruke tilskuddet, det var ikke på langt nær alle som fikk problemet med det heller. Hvorfor viste disse studiene så dårlige resultat i forhold til de tidlige studiene? Alle de foregående studiene kom fra India, hvor objektene ikke bare var tynnere, men spiste også mindre fett (gjenomsnittelig 27%) og mer fiber, begge deler er knyttet til lavere kolesterol verdier. Forfatteren av studien påpeker at den aktive guggulesterone som ble brukt i studien ikke var sterk nok. Andre bestanddeler enn guggul som ikke var tilstede i tilskuddet kan også forklare tidligere resultat. Fra en kroppsbyggers syn, var studien mest skuffende fordi den ikke viste noen innvirkning av tyroksin nivåene. Nyere studier har vist at guggul fungerer best for de, når det er blandet med andre urter.

Forskere synes at de anti inflammatoriske funnene med guggul av interessante. Hele prosessen som leder til hjerte og karsykdommer er betennelser, forskere har nå sett at stoffer som linder den utkontrollerbare formen av betennelse kan hjelpe til med å hindre hjerte og karsykdommer.


Har smør og høyt kolesterol en sammenheng?
Bruk de rette matvarene til å påvirke ditt eget kolesterolnivå.

Egg - en unik kilde til næring

Kosthold25.01.2016152

Hvor mange kilo egg tror du vi spiser hvert år?

Slik skreller du egg på 3 sekunder

Kosthold13.02.2018962

Se video av trikset.

Egg - en unik kilde til næring

Kosthold25.01.2016152

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!