En god start på det nye året

Kosthold06.01.2011Isabella Hanne Martinsen11

Store deler av befolkningen lager seg nyttårsforsetter hvert år, og for mange innebærer det å starte et nytt og bedre liv, med et sunt kosthold og regelmessig trening. Men hvor skal man egentlig begynne?

Det er lett å sette seg mål, men det er desto vanskeligere å faktisk nå dem. Mange gjør skippertak i januar og februar, for så å falle tilbake til gamle vaner. Her får du tipsene til hvordan du starter ditt nye liv, og hvordan du beholder det.

Tips 1 – målsetting

Aller først er du nødt til å bestemme deg for hva du ønsker å oppnå, og hvordan du skal klare det. Ønsker du å gå ned noen kg, trene regelmessig eller spise sunnere? Husk også at målene dine bør være oppnåelige. Det å bestemme seg for å gå ned 15 kg på fire uker er et ganske urealistisk mål, og det kan lett føre til at du mister motivasjonen. Men tilbake til målene dine. Skriv de ned i en bok og vær også påpasselig med å sette deg delmål underveis. Hvis du ikke trener regelmessig fra før, sett deg et mål om å klare 1-2 økter i uken, og øk gradvis. På den måten vil du få en følelse av mestring, og motivasjonen vil øke. Det å starte for hardt og brått fører ofte til at man går på en smell eller blir lei etter kort tid. Husk også at det å gå ned i vekt vil kreve litt hard jobbing i starten, men etter hvert som du kommer inn i sunne matvaner og treningsrutiner vil ting føles enklere. Du kan også lese om en enkel innføring i trening, diett og psykologi her.

Tips 2 – kostholdet

Kostholdet er vel kanskje den største utfordringen for mange. Hva, hvor mye og når skal jeg spise? Jeg vil påstå at Health and Fitness Concept er noe som alle kan følge, og oppnå gode resultater med. Husk at det vil være lettere å gå ned i vekt om du tenker endring av livsstil fremfor diett. For mange er diett et negativt ladet ord, og forbindes ofte med restriksjoner og sult. Du skal ikke behøve å forsake alle godsaker i kosten, og du skal heller ikke sulte deg. Stikkordet er balanse, du kan gjerne spise den lille sjokoladebiten, men spis et bra sammensatt måltid først. Ofte vil du oppleve at du ikke har så lyst på sjokolade når kroppen er tilfredsstilt med bra mat. Sug etter søtsaker kommer ofte av et ustabilt blodsukker eller for lite mat, og det hjelper som oftest å spise et skikkelig måltid.
Den største feilen folk gjør er at de kutter kaloriene for mye. Hvis du ikke spiser nok vil resultatene dine kunne utebli, og du vil føle deg trøtt, slapp og umotivert. Husk at du trenger drivstoff for å kunne fungere og at kroppen din trenger næring for å kunne forbrenne fett. Selv har jeg gjort samme feilen og truffet veggen flere ganger. Resultatene mine var langt fra hva jeg hadde håpet på, og det var først når jeg forstod at jeg var nødt til å spise nok at resultatene kom. Jeg økte i styrke, kroppen ble strammere og jeg følte meg generelt mye mer opplagt og fornøyd.

Periodisk faste er også noe mange har sett en god effekt av. I korte trekk går det ut på å faste i 14-16 timer, og ha et spisevindu på 8-10 timer. Du får da spise store, tilfredsstillende måltider og får spise deg god og mett. Les mer om periodisk faste her.

Som en kickstart etter desembermåned kan du også forsøke PSMF-dietten. Du spiser i hovedsak protein og grønnsaker, og tilnærmet null fett og karbohydrater. Hvor lenge du skal følge denne dietten avhenger av hvor mye fett du har på kroppen, men husk å ikke overdrive treningsmengden i denne fasen, og avslutt dietten med en skikkelig oppkarbing. Les mer her.

Tips 3 – treningen

Trening kan være en utfordring for mange, rett og slett fordi de ikke vet hvordan de skal trene. Blant gutta ser man ofte at de trener bryst og biceps til de stuper, mens for jentene er det saltimer og spinning som gjelder. Her vil det være en fordel å få hjelp av en dyktig PT eller coach, men du finner også et bra program for nybegynnere her. Har du trent en stund oInnleggg føler deg litt mer erfaren, vil jeg anbefale baseversjonen av Myo-reps. Enten du ønsker å gå opp eller ned i vekt er styrketrening den “magiske” nøkkelen. Tren helst med frivekter og fokuser på baseløft, ettersom det involverer hele kroppen.

Utholdenhetstrening er bra for hodet, kroppen og hjertet, og kan hjelpe om du ønsker å gå ned i vekt. Her er det allikevel viktig å ikke overdrive, som mange jenter dessverre har en tendens til å gjøre. Intervalltrening er veldig effektivt for fettforbrenning, og kan utføres utendørs eller på tredemølle/sykkel eller ellipsemaskin. Det går ut på at du kjører maks hastighet i korte drag, etterfulgt av en hvile/rolig pause. Du gjentar til du kjenner at du ikke orker mer. Begynn forsiktig, og øk lengden eller antallet intervaller etter hvert som du blir i bedre form. 30 sek spurt/30 sek rolig i 8-10 min er en god start. Intervalltrening bør helst ikke kjøres mer enn 1-2 ganger per uke, ettersom det er en såpass intensiv treningsform. Du kan naturligvis også inkludere kardio av mer moderat intensitet, for eksempel raske gåturer på 20-30 min, med rundt 120-140 i puls.

Tips 4 – måle fremgang

For mange er badevekten det ultimate måleinstrumentet når det gjelder nedgang i fettprosent. Men mange har en tendens til å glemme at vekten kan variere kraftig fra dag til dag, og når du i tillegg trener styrke vil den kunne gå opp noen kg. Det kan være en fordel å se på snittvekten i løpet av en uke. Du kan da veie deg hver dag til samme tidspunkt, og legge samme tallene og dele på 7. Jeg vil uansett råde deg til å ikke fokusere for mye på vekten, men heller ta i bruk speilbildet og målebånd for å måle fremgangen din, du kan også gjerne bruke fettklype.

Tilslutt, om du føler deg som en liten marsipangris nå etter jul, så følg rådene ovenfor. Du vil føle deg slankere, lettere og mer tilfreds med ditt eget speilbilde. Bare husk at endringer ikke skjer over natten, og at du er nødt til å jobbe litt for å oppnå målene dine. Men stol på meg, det er virkelig verdt det! Jeg har troen på deg, og utfordrer deg til å starte et nytt og bedre liv i dag. Er du med?

Isabella Hanne Martinsen

MyRevolution Team


Her er 10 sunne matvarer med mye protein som garantert vil gi deg protein av høy kvalitet.
Det er ikke så lett å velge riktig mat når du er på farten: møtebooking, tog stasjon, flyplassen, ut å reise m.m. byr på utfordringer.
Og ikke minst hvor lenge etter du skal spise etter trening.
Cravings nesten rett etter at man har spist opplever mange. Dette er løsningen!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!