Salatguide

Kosthold28.08.2006Frukt.no0

Vi har fått et stort utvalg av salater i løpet av få år her i Norge. Frisee, lollo, ekeblad og batavia er blant de mange deilige varianter som gir gleder i salatbollen. Isbergsalaten er verdens mest brukte salat.
Vi har fått et stort utvalg av salater i løpet av få år her i Norge. Frisee, lollo, ekeblad og batavia er blant de mange deilige varianter som gir gleder i salatbollen. Isbergsalaten er verdens mest brukte salat.

 

Tilbudet av salater har blitt betydelig bredere i løpet av få år. Salat er bladvekster av flere forskjellige typer. Hos hodesalater er bladene mer eller mindre fast sammenknyttet i hoder, mens hos bladsalater er bladene helt løse eller henger løst sammen i en rosett. Noen salater er nærmest nøytrale i smaken, andre er krydderaktige eller søte,-og en del er bitre.

Faste salathoder har en bedre holdbarhet enn løse blader.

Salatsorter kan brukes enkeltvis eller sammen i en og samme salatbolle.

Salat inneholder noe A-, B- og C-vitaminer samt kalium og kalsium. Kaloriinnholdet er helt minimalt.

Vi har i dag norsk produksjon av ca. 30 salatvarianter.

La oss ta en titt på noen av salatvariantene:

Klikk på bilde for en større versjon.  Bildekode i EDB-Mediabase = 5723940

Frisee
Denne salaten har blitt svært populær. Litt bitter på smak, spesielt de mørke bladene, for øvrig fyldig og aromatisk. Salaten har både gule og grønnere blader i ett og samme hode. Frisee er fin både som dekorativ pynt og i salatbollen.

 

Klikk på bilde for en større versjon.

Frisella
Denne salaten er en krysning mellom isbergsalat og frisee. Den er sprø og saftig og mild på smak.

 

Klikk på bilde for en større versjon.  Bildekode i EDB-Mediabase = 5724048

Rød Lollo
Også kalt lollo rosso. Dette er en finkruset salat med et fint fargespill fra lys grønn til dyp lilla. Smaken er mild og harmonerer fint sammen med andre salatvarianter. Den har kort holdbarhet. Det finnes også en grønn variant av Lollo.

Klikk på bilde for en større versjon.  Bildekode i EDB-Mediabase = 5723885

Batavia
Dette er en salatgruppe med både grønne og røde varianter. Bladene er kraftige. Smaken er mild og deilig. Denne salaten er fin til pynt og i de mange salatvarianter.


Klikk på bilde for en større versjon.  Bildekode i EDB-Mediabase = 5723900

Ekeblad
Ekebladsalaten har to varianter, den røde og den grønne. Bladene er tynne og flikete, og minner om eikeblader. Derav navnet. Smaken er mild og med en fin aroma. Ekeblad er dekorativ som pynt og deilig i lag med andre salater i samme saltbolle.

Klikk på bilde for en større versjon.  Bildekode i EDB-Mediabase = 5723908

Eskaroll
Dette er salaten med store hoder og et såkalt rufsete utseende. Fargen er lys grønn ytterst og gulhvit innover. Bladene er store, krusete og sprø. Smaken er fyldig, aromatisk og bitter. Eskaroll har en meget god holdbarhet.

Klikk på bilde for en større versjon.  Bildekode i EDB-Mediabase = 5723956

Hjertesalat
Hjertesalat er en mini romanosalat med lange kompakte blader på 12 til 15 cm. Den er sprø og har saftige blader rundt en hvit stengel.


Klikk på bilde for en større versjon.  Bildekode i EDB-Mediabase = 5723988

Isbergsalat
Dette er salaten med svært faste hoder. Fargen er lys innerst og grønn ytterst. Smaken er mild og nøytral. Salatbladene er tykke, saftige og meget sprø. Isbergsalat er verdens mest brukte salat! Og vi nordmenn elsker denne salaten i dag, vi og!

Klikk på bilde for en større versjon.  Bildekode i EDB-Mediabase = 5724076

Rapidsalat
Salaten har lange krøllete blader som er tynne og sprø. De danner ikke et fast salthode. Smaken er mild og fin. Den er godt egnet som pynt. Selges nesten bare i potte.

Klikk på bilde for en større versjon.  Bildekode i EDB-Mediabase = 5724108

Romanosalat
Salaten har vært kjent siden antikkens Egypt. I dag er romanosalaten den vanligste salaten i de fleste middelhavslandene. Den har store hoder av avlange, sprø blader og smaken er svært kraftig, både litt søt og bitter.

 

Klikk på bilde for en større versjon.  Bildekode i EDB-Mediabase = 5724128

Ruccula
Dette er en salat som har blitt svært populær på kort tid. Ruccula har smale og sterkt flikete blader med en matt grønn farge. Det brukes kun unge blader som selges løst eller pakket på brett eller i pose. Smaken er svært kraftig og Ruccula brukes både som salat og som en krydderurt.

Oppskrift på salat

Avocadosalat

Tidsforbruk: 20 - 40 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 4

Ingredienser:
150 g bacon i strimler
1 stk. avocado i skiver dynket med sitronsaft
1 stk. tomat i båter
8- 10 stk. reddik
1- 2 stk. vårløk
½ stk. hodesalat eller annen salat
2- 3 ss olivenolje
2- 3 ss vineddik
smak til med salt og pepper

Fremgangsmåte:

Stek først baconstrimlene. Legg dem på papirhåndkle. Fordel salat, avocado, tomat, reddiker og vårløk på to tallerkener. Dynk med olivenolje og vineddik og dryss på salt og pepper. Fordel baconstrimlene over avocadoskivene.


Se hvorfor du bør tilføre salaten din fett.
Timer på stranda med soling, bading og aktiviteter krever påfyll av energi.

5 proteinrike salater

Kosthold29.10.2019329

Putt dette i salaten for å få et fullverdig måltid.

Smakfull salat

Kosthold24.08.2014183

Er det lenge siden du laget salat? Prøv denne.

5 proteinrike salater

Kosthold29.10.2019329

For deg som er over 40 år bør du gjøre dette for å få fremgang.

Energiboost med morgentrening

Trening14.11.2019353

11 tips for deg som vil få treningen unnagjort på morgenen.
Ønsker du deg drømmeskuldrene? Dette er øvelsene som gir deg akkurat det.

Strak markløft

Trening12.11.2019139

Prøv denne for å isolere bakside lår og rumpe.

Omvendt curl

Trening11.11.2019145

Tren opp underarmene med omvendt curl.