En perfekt spisedag

Kosthold20.09.2006Sondre B. Martinsen0

En perfekt spisedag skal gi deg tilfredsstillelse og en evne til å holde ut med streng diett enda en uke. I tillegg skal den hjelpe deg med å holde forbrenningen, hormonnivåer og mentalt humør på et tilfredsstillende nivå.

Tanker
Det er kanskje ikke så merkelig at jeg sitter og skriver om spisedager drøye 2 uker før NM, Athletic Fitness for min egen del. Sulten er ikke til å legge skjul på og lysten på usunn mat bare stiger for hver dag som går. Bare viljestyrken holder meg til diettmaten. At jeg har pådratt meg en feber, som heldigvis er forbigående, en vond hodepine samt et snev av betente bihuler og hals gjør ikke ting lettere.

Når man går i sin egen lille verden er det veldig ofte at man til stadighet tenker over hvorfor man utsetter seg for denne "selvpiningen". Og dermed er det umulig, i hvertfall for min egen del, å la være å tenke over hvordan en perfekt spisedag vil se ut. En spisedag som gir deg en følelse av velbehag og tilfredsstillelse av å ha spist nok god mat til å holde ut enda 6 dager med full skjerpings.

Planlegging
Av erfaring siden jeg begynte å delta i Athletic Fitness i 2004, som jo er veldig kort tid siden, har jeg lært at å planlegge en spisedag er viktigere enn først antatt. Selv om man er storspist fra tidligere, som meg, er det rart hvordan magen dårlig takler de mengder med mat hodet lyster etter. Mange ganger har jeg gått i den fella å overspise alt for raskt og sliter derfor med luft i mage/tarm-systemet i mange timer utover dagen.

Så hva er det man skal planlegge?

1. Hvor ofte vil du spise?!?!
Er du som meg så har du lyst til å spise hele dagen, KONTINUERLIG!! Det er en veldig dårlig idè som jeg selv har prøvd og feilet med… Spis like mange måltider eller et par færre enn ellers i uka. 5-8 måltider anbefales uansett. Tilpass mengden mat pr måltid til hvor ofte du vil spise. Spiser du færre måltider enn ellers i dietten kan du tillate deg ganske mye større måltider. Spiser du like mange kan det være greit å begrense seg til et eller tre store måltider og resten som små snacks/mellommåltider.

2. Hvor mye drikke trenger jeg?
Jo mer vann du drikker jo bedre. Er du vant med å drikke mye vann, ca 0,75 liter pr 10kg kroppsvekt pr dag så bør du faktisk fortsette med dette på spisedagen. Vann er viktig for at fordøyelsen din skal gå som normalt, spesielt når du på en spisedag kanskje spiser en del mat som magen ikke er vant med ellers i uka. Da får du skyllet gjennom mye oftere og faren for en følelse av forstoppelse er mye mindre. Faren for unødvendige gassutslipp er også vesentlig mindre.

3. Hva vil du spise?
Dette er selvfølgelig en smakssak og en mental utfordring. Kaker, sjokolade, loff, hamburger på hjørnet, pizza nede fra gata, kjeks, gelegodt, frukt, mors hjemmelagede kjøttkaker, pølse i brød, is, vafler, pannekaker, romruller… Ingen grenser for hva en kunne tenke seg etter uker med diettmat. Det som er trist er at alt som har lite fiber vil på en eller annen måte sikre deg en total blokkering av tarmsystemet i noen minutter eller timer. Det er virkelig plagsomt. Redningen er nok vanndrikking. Uten vann, eller annen drikke, vil du ha lufttrøbbel resten av dagen. Velg derfor så godt du klarer mat som er sunn og næringsrik. Mat som ikke er behandlet fra fabrikk eller i butikk. Du vet best hva du får i deg om du lager mat fra bunnen av. Jeg vet at dette ikke er lett, men det er verdt å prøve. Husk at du sitter igjen med en følelse av å ikke ha spist nok og har bare lyst til å fylle opp en allerede sprekkeferdig magesekk dersom du ikke har fått spist det du vil spise.

4. Må jeg bevege på meg?
Her er det et uforbeholdent ja! Gå gjerne en tur til bakeren eller dagligvaren hvis det er rett i nærheten. Det får bevegelse i tarmsystemet og får avfallet fra dagen før, eller flere dager før, til å presses ut. Dermed er det mer plass til spisedagens store etegilde. Mer bevegelse denne dagen orker du kanskje ikke tanken på? Stol på meg igjen. Etter frokost føler du sikkert allerede at magen vrir og vender på seg noe mer enn normalt. Bollene eller rundstykkene du valgte i stedet for havregrøten ble stor suksess for hodet, men dessverre ikke for magen. Har du plikter denne dagen? Vaske gulv? Støvsuge? Klippe plenen? Handle? Eller har du bare lyst på en shoppingrunde? Gjør det, beveg deg. Som skrevet tidligere, tarmsystemet får beveget seg og fordøyelsen går bedre i stedet for å ende opp i en tarmfloke som ikke løser seg før utpå ettermiddagen neste dag. Ta deg enda en gå tur eller to i løpet av dagen. Bruk gåturer forebyggende. Ta det litt med ro første 30 min etter måltidet, men kom deg så på beina. Det gjør at du får større apetitt og får rensket plass til mer mat enn om du bare later deg hele dagen. Dessuten vil du forbrenne noen ekstra kalorier dersom du beveger deg litt og det er vel å forbrenne en diett handler om?

Praksis
Å praktisere noe er ikke alltid like lett som å tenke ut noe, dessverre. Derfor har jeg mange ganger opplevd nettopp det jeg advarer mot her. Denne artikkelen oppfordrer deg som er ute etter den perfekte spisedagen i stedet for "den perfekte magestormen" til å spise ofte og mye av sunn mat, samt bevege deg for å forbygge forstoppelse. Husk at det å drikke vil gi deg enda en fordel i form av velbehag. Drikke er meget lett å glemme når man har veldig lyst på noe å tygge på.

Kos deg fornuftig og du er klar for en ny streng diettuke


Shaw er kjent for sine enorme cheat meals, men kampen mot 20.000 kcal med Taco Bell ble heavy.
Dr Serrano forklarer hvordan en spisedag kan få deg i bedre form.

Gi dietten en boost med spisedag

Kosthold26.02.2013627

Går du på streng diett, og prøver å komme i drømmeformen?.

Spisedag eller ikke spisedag?

Kosthold04.07.2011146

Har du også spisedager?

Gi dietten en boost med spisedag

Kosthold26.02.2013627

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!