Å lytte til kroppen

Trening19.07.2004Trener1

Å lytte til kroppen handler om å kjenne igjen og tolke de signalene kroppen gir på ulike måter. Som oftest tenker vi på de signalene som kroppen gir når du er ferd med å bli overtrent eller skadet.

Kroppen gir også signaler på det motsatte, feks. når du får en liten formtopp og føler at det bobler av energi. Denne artikkelen vil imidlertid ta seg av de signalene som går på overtrening og begynnende skade. Skader kan selvsagt komme på mange måter, både brått og sakte.

En begynnende skade vil ofte gi noen små "hint". Typisk er en følelse av ømhet/sårhet som oppstår under trening og ofte forsvinner en liten stund etter trening. Andre ganger er det motsatt, du kjenner ingen ting før du er kald, dvs etter trening. Da kjenner du ofte en viss smerte. Skulle du kjenne smerter, så må du ta tak i det med en gang. Dvs. og trene lettere, bytte øvelser etc.

Den vanligste feilen er og håpe at det går over av seg selv, og trene videre på samme måte. Resultatet bli ofte at skaden "setter" seg skikkelig og ender i en betennelse.

Overtreningssymptomene er lette og kjenne igjen. Det vanligste signalet er at fremgangen stopper opp over lengre tid.(2-5 uker) Etter hvert vil du også merke ting som muskelsmerter, forhøyet puls, generell slapphet, dårlig matlyst etc. En måte og begrense mulighetene for overtrening på, er periodisering med innlagte lettperioder/hvileuker. Også ved overtrening er det viktig å reagere med en gang. Det kan bety at du tar ett par lettøkter, eller legger inn en liten hvileperiode utenom det du hadde planlagt.

Oppsummering:
Å lytte til kroppen handler altså om og kjenne igjen symptomer på bl.a. skader/overtrening og å sette i gang tiltak med en gang!


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!