13 riktige om næring for muskelvekst

Kosthold03.11.2006Fredrik Paulùn0

Dersom man snakker om 13 riktige pleier det å handle om storgevinster, og det gjør det her også, selv om det ikke handler om tipping. Følger du disse 13 gyldne reglene lover jeg deg at du vinner en storgevinst i form av en kropp i meget bra form

1. Undervurder ikke fettet!
Du trenger energi for å kunne vokse! Fett gir mer enn dobbelt så mye energi som karbohydrater og protein, hvilket gjør dette til et viktig næringsemne for deg som vil øke i muskelmasse. Dessuten er fettet viktig for testosteronutskillelen og fettforbrenningen. Minst 30% av energien bør komme fra fett for at du skal kunne bygge muskler optimalt.

2. Anvend functional foods!
Tenk functional foods når du handler mat. Hva er så functional foods? Lurer du sikkert på. Jo, det er mat som gir mer enn bare næring. Det kan f. eks. være linfrø og soya, som gir en positiv effekt på hormonbalansen din, eller omega-3-berikede egg, eller egg med antioksidanten astaxanthin tilsatt. Tenk på at all mat du spiser skal inneholde bra fett, antioksidanter, fytonutrienter eller noen andre viktige emner for din muskelvekst.

3. La kosttilskudd være tilskudd
Kosttilskudd skal aldri erstatte mat, men kun fungere som en forsterker eller komplement til din vanlige kost. Vær dessuten sikker på at de tilskuddene du bruker virkelig fungerer og hir deg den effekten du er ute etter. Mange tilskudd er ikke verdt prisen og visse gir motsatt effekt eller kan til og med være farlige.

4. Spis alle næringsemner
Alle næringsemnene fett, protein og karbohydrater fyller sine funksjoner for deg som vil bygge muskler. De stimulerer ulike oppbyggende hormoner, gir energi og fyller ulike funksjoner som brennstoff og byggesteiner. Næringsemnene har dessuten en synergistisk effekt, som betyr at du skal spise dem sammen for beste muskelbyggende resultat. De hjelper helt enkelt hverandre og dermed deg til å bygge en mer muskuløs fysikk.

5. Forstå karbohydratene
Lær deg hvordan din kropp reagerer på ulike karbohydratkilder. Det er nemlig stor forskjell på f. eks. pasta og potetmos hvordan de påvirker kroppen og hormonene. Nøkkelen til å forstå dette er glykemisk indeks. Det påvirker nemlig muskelbygging, fettinnlagring, utholdenhet og helse.

6. Vær i anabol fase
Du kan bygge muskler så lenge du har tilstrekkelig høyt blodsukker. Så lenge du har det vet kroppen at den har rår til å bygge muskler og kommer ad til å gjøre det. Ditt blodsukker er tilstrekkelig høyt til å stimulere muskelvekst 3-4 timer etter et normalt stort måltid. Dette gjør at du må spise hver 3. - 4. time fro virkelig å få muligheten til å vokse. Venter du lenger den det brytes din verdifulle muskelmasse i stedet ned og omdannes til blodsukker.

7. Spis mye karbohydrater
Karbohydrater er det absolutt mest anabole næringsemnet, da det frigjør det anabole hormonet insulin. Dette hormonet stimulerer dessuten kroppen til å frigjøre andre anabole hormoner. Det er derfor praktisk talt umulig å bygge en imponerende muskelmasse uten tilstrekkelig md karbohydrater. Dessuten trengs karbohydrater for at du skal kunne fylle dine muskler med det verdifulle glykogenet, som er det viktigste brenselet når du trener hardt. Selv om karbohydrater ofte unngås ved vektreduksjon, er de helt nødvendig for muskelvekst.

8. Forsøm ikke frokosten
Frokosten er dagens mest antikatabole måltid, dvs. motvirker muskelnedbrytning på en meget effektiv måte. Om natten synker nemlig blodsukkeret og om du ikke øker det igjen med en ordentlig frokost blir det umulig for musklene å vokse.

9. Fyll opp glykogelagrene
Du må fylle opp dine glykogendepoter ordentlig før du kan gjennomføre en bra muskeloppbyggende treningsøkt. Om du trener på morgenen bør du derfor spise ganske mye karbohydrater på kvelden før økten. Trener du på kvelden har du dog flere måltider på å fylle opp glykogenlagrene til det maksimale. Glykogendepotene er den viktigste enkeltfaktoren for styrke og energi under økten.

10. Spis riktig etter trening.
Etter treningen må du spise! Det er, sammen med frokosten, dagens viktigste måltid. Etter økten er musklene nedbrutt og glykogendepotene kraftig redusert, og vil du ha resulteter må du spise så fort som mulig etter treningen. Du bør innta både karbohydrater og protein for virkelig å vokse, og her kan vektøkningsdrikker være gunstige. De gir rask næring med riktig sammensetning.

11. Drikk vann
Praktisk talt alle kjemiske reaksjoner i din kropp skjer i et vannbasert miljø. Blir du uttørket kommer alt til å fungere langsommere, inkludert fettforbrenningen, muskeloppbyggingen og utholdenheten.

12. Kontroller næringen din
Alle burde en eller annen gang gjøre an analyse av hva de egentlig får i seg i løpet av en dag. Den klassiske måten er å veie alt man spiser i løpet av tre dager og siden manuelt regne ut protein-, fett- og karbohydratinnholdet. Dette gjør man et par ganger per år for å følge utviklingen. Du får da vite hvor mange kalorier og energiprosent du får i deg av de ulike næringsemnene og kan dermed bedømme om du spiser riktig for å kunne bygge muskler. Et meget bra hjelpemiddel når du gjør dette er et bra kostprogram, f. eks. Diet coach, til din PC.

13. Varier kosten!
Å variere kosten er en sikker måte å lykkes på. En av fordelene med å spise en variert kost er at kroppen din ikke venner seg til et bestemt matinntak. Dessuten er risikoen minimal for at du rammes av mangeltilstander da du helt sikkert kommer til å få i deg alle vitaminer og mineraler du trenger.


Fredrik Paulun er en av Skandinavias mest kjente ernæringsforskere, han har gitt ut mange bøker om emnet. Mer info finner du på www.paulun.se


Har du et bra treningsprogram, men velger feil øvelser vil du ikke få optimal muskelvekst.

Når på dagen bør man trene?

Trening29.11.201810

Har det noen betydning for fremgang i hypertrofi og maksimal styrke, om man trener tidlig eller seint på dagen?
Få muskelvekst med høyreps og lavreps.
Europamester Martin Heede blir stadig beskyldt for å bruke doping og hver gang leverer han en negativ blodprøve.

Når på dagen bør man trene?

Trening29.11.201810

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!