Symptomer
Mennesker med laktoseintoleranse har lite av fordøyelsesenzymet laktase i tarmen. Laktase er et enzym som spalter melkesukker (laktose) i to deler, sukkerartene glukose og galaktose. Denne spaltingen må til for at sukkerartene skal kunne suges opp i tarmen.
Laktasemangel fører til en redusert spalting av laktose. I stedet for at laktosen brytes ned og tas opp i tarmen, vil den gå ufordøyet videre til tykktarmen. Det er umulig å ta opp laktose i tykktarmen, og laktose i tykktarmen fører til irritasjon og diaré. Bakterier i tykktarmen bryter laktosen ned til hydrogen, korte fettsyrer, metan og karbondioksid. Dette fører til oppblåsthet, gassdannelse, magesmerter og annet ubehag.
Kosttips
Noen personer med laktoseintoleranse kan tåle en del laktoseholdig mat og drikke. Det varierer fra person til person hvor mye laktose man kan spise uten å utvikle diaré, magesmerter eller andre symptomer. De fleste tåler litt laktose og kan derfor bruke laktoseredusert isteden for helt laktosefri kost.
I perioden rett etter at laktoseintoleransen er diagnostisert, bør all laktoseholdig mat og drikke utelates. Etter hvert som symptomene forsvinner, kan man gradvis prøve å finne ut hvor mye laktose som tolereres uten å få ubehag. Studier viser at en jevn tilførsel av små mengder laktose faktisk kan opprettholde en noenlunde god toleranse for laktose.
De fleste voksne og barn med laktoseintoleranse tåler 2-5 g laktose i ett måltid, men mange tåler betydelig mer. 2-5 g laktose i et måltid tilsvarer det man får fra 1 glass melk, 1 dl melk på frokostblandingen, 1 dl yoghurt (naturell eller med frukt), 1 dl surmelk, eller 8 g brunost. Når det gjelder brunost, tilsvarer ikke denne mengden ost til en brødskive en gang. Gulost, derimot, er så å si fri for laktose og kan med fordel benyttes fritt av personer med laktoseintoleranse. Det finnes også enzymtabletter å få kjøpt på apoteket. Disse heter Kerutab og kan spises til måltider som inneholder en del laktose. Kerutab kan være greie å bruke i spesielle anledninger, for eksempel hvis man skal i selskap eller har særlig lyst på is eller andre laktoserike matvarer.
Mat som inneholder laktose
Laktose er en sukkerart som finnes i melk og melkeprodukter, og som gir melk en søtlig smak. All mat som er laget av eller med melk kan inneholde laktose, men mengden vil variere fra produkt til produkt. Alle stoffer med E-nummer (tilsetningsstoffer) er laktosefrie. Ulike begreper på ingredienslisten på matvarer gir informasjon om hvorvidt maten inneholder laktose. De vanligste av disse er: melk, laktose, smør, tørrmelk, skummet tørrmelkspulver, fløte, rømme og myse.
Alternativer til melk
Melk er den største kilden til kalsium i kosten. Uten melk og melkeprodukter kan kalsiuminntaket bli litt lavt. Men fordi alle faste hvite oster som Edamer, Norvegia, Ridderost og Jarlsberg er laktosefrie, kan disse utgjøre hovedkilden til kalsium i kosten. Voksne kan ha behov for melkeerstatninger til bruk på for eksempel frokostblandinger, i matlaging osv. Gode alternativer er soyamelk, havremelk, rismelk, bokhvetemelk, sesammelk og mandelmelk.
Mange av disse fås kjøpt i dagligvarebutikker eller i helsekostbutikker, andre kan man lage selv. De fleste av disse melketypene er ikke tilsatt kalsium og blir dermed ikke en fullverdig erstatning for melk. For de som tåler litt laktose, finnes det laktoseredusert lettmelk som inneholder like mye kalsium som annen melk. Små barn med laktoseintoleranse får fullgod melkeerstatning på resept.
Har du mistanke om at du kan ha laktoseintoleranse?
Kosthold22.05.201739
Denne matvaregruppen gir muskeloppbyggende effekt
Kosthold18.11.201936
Er sjokolademelk bra for deg eller dårlig?
Kosthold10.04.20196