Hvor ofte bør du veie deg?

Trening05.09.2011Martin Norum0

Aktive mosjonister har ofte for vane å følge med på kroppsvekten for å se hvordan kroppen reagerer på treningen og kostholdet. Hvor ofte bør du egentlig sjekke hvor mye du går opp/ned?

Variasjoner i kroppsvekt

Kroppsvekten vår kan variere i stor grad fra dag til dag, og dette er i hovedsak avhengig av hva du spiser og drikker. Et eksempel er på sin plass: er du vant med å begrense inntaket av karbohydrater og plutselig spiser mer av det enn du pleier kan dette alene gjøre at du dagen etter veier mer. Karbohydrater binder væske - derfor går mange ofte ned mange kilo på få dager når de starter med lav-karbo kosthold. En del av væsken forsvinner! Kortvarig vektoppgang rammer også de som er vant med inntak av karbohydrater. Når mengden varierer/øker kan også vekten justeres opp. Det er ikke uvanlig med 1 kg forskjell fra en dag til en annen. Noen opplever helt opptil 3 kg forskjell. Forskjellene er gjerne større jo større kroppsvekten er.

Det er viktig å skjønne at denne vektoppgangen ikke skyldes økt fettmasse. Det er i praksis umulig å gå opp flere kilo i fett fra en dag til en annen - selv om du skulle ha ligget i stort kalorioverskudd vil ikke kroppen respondere så raskt at vektøkingen skyldes økt fettmasse. Væskenivået er altså en av hovedfaktorene som styrer variasjoner i kroppsvekt.

Vei deg en gang i uken

Dersom målet er fettforbrenning/vektreduksjon og en veier seg daglig vil svingninger kunne påvirke humøret og dermed motivasjonen. Å la vekten styre humøret er en dårlig idè. Hvis væskenivået en dag er vesentlig høyere vil du uansett ikke kunne hente deg inn dit du var dagen før iløpet av noen timer. Så fremt du ikke skal konkurrere i idrett som bryting, boksing eller andre idretter der vekten må presses innen gitte vektklasser, ser jeg ingen fordeler ved å veie seg så ofte. Vesentlige forskjeller i fettmassen skjer ikke fra dag til dag, men over dager, uker og måneder.

Som du skjønner vil det å gå på vekten hver eneste dag for mange resultere i det negative. En bedre løsning er ukentlig veiing. Veier du deg en gang i uken slipper du først og fremst å tenke over hva du veier hele tiden. Du får et mindre anstrengt forhold til hva du veier. Videre vil 7 dagers mellomrom mellom vektsjekken sikre en sikrere tendens i hvilken vei vekten justeres. Du vil ha mulighet til å jobbe effektivt over en kort tidsperiode og se utslaget tydeligere.

Vektoppgang/nedgang sier svært lite om hva som egentlig har skjedd

Velger du å følge rådene og veie deg en gang i uken vil ikke resultatet du ser fortelle deg noe om hvordan kroppssammensetningen har endret seg. Det er tenkelig at du har mistet litt fett dersom du eksempelvis har gått ned 1 kg på en uke. På samme måte er det sannsynlig at du har økt fettmassen noe hvis du har gått opp en kilo på en uke(primært fordi det er vanskelig å øke muskelmassen så mye på så kort tid).

En bedre måte å finne ut av hva som egentlig skjer er å vite hva fettprosenten ligger på før du skal i gang med justeringer. Fettprosenten kan måles på flere måter. Det finnes relativt nøyaktige analyser gjennom elektroniske vekter, men en gammel, billig og trygg måte kan være et like godt alternativ. Fettklyper fås kjøpt forskjellige steder og kan brukes for å følge med på utviklingen fettprosenten. Det finnes mange måter du kan kalkulere inn resultatet av testen. Her(link http://www.linear-software.com/online.html) kan du fylle inn tallene med forskjellige regnemåter. Jeg anbefaler deg å bruke "parillo" av den enkle grunn at den har flest målepunkter(9) og dermed gir det mest nøyaktige svaret. Fettet legger seg ikke prosentvis likt på kroppen hos alle personer. Derfor vil 3 punkter gi et dårligere svare enn 9.

Målebånd er også et fint hjelpemiddel som kan gi det et svar på utviklingen. Måler du rundt midjen kan det hende du oppdager at kroppen endrer seg mens kroppsvekten er identisk. Her er grunnen at trening(styrketrening) kan gi en økning av muskelmassen, samtidig som fettprosenten reduseres. Kroppssammensetningen er altså ulik, mens vekten er den samme. Derfor behøver ikke tallet du ser på vekten å bety noe som helst innen et kort tidsperspektiv.

6 tips for veiing av kroppsvekt

1. Vei deg kun en gang i uken
2. Vei deg helst på morgenen
3. Vei deg naken - forskjellige typer klær kan gjøre at du veier flere hundre gram mer eller mindre enn normalt
4. Vei deg en dag du pleier å være lettere - erfaringsmessig er mange tyngre og mer væskefylte etter en helg med god mat og drikke. Gjør derfor lurt å vei deg for eksempel fredag morgen før ting braker løs.
5. Bruk en digitalvekt - da får du nøyaktigere svar enn analoge vekter
6. Bruk samme vekt hver gang du veier deg - forskjellene på ulike vekter kan være store

 

 


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Derfor bør du kaste badevekten

Trening18.02.20164337

Vi skal fortelle deg hvorfor.

Kast badevekten og knus speilet

Trening08.02.2013269

For å måle fremgang er det mange som bruker vekten.
Vi bruker mye tid og ressurser på å finne ut hvilken diett som er den beste for oss.
Kaffe inneholder koffein og kan dette hjelpe deg med å forbrenne mer fett?

Derfor bør du kaste badevekten

Trening18.02.20164337

Kast badevekten og knus speilet

Trening08.02.2013269

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!