Intervjurunde før NSM i -105/90 kg

Strongman08.09.2011Per Andrew Lier0

Oppkjøringen er i gang for fullt, og utøverne er i beinhard trening mot årets Norgesmesterskap i Strongman -105 kg & -90 kg. Vi tok en prat med gutta.

I forrige artikkel kunne du lese om undertegnedes egne forventninger til konkurransen, og nå har vi tatt en prat med noen av utøverne for å høre hvordan de ligger an i forberedelsene, ambisjoner og forventninger. Den første artikkelen kan du lese her

Vi starter først med klasse -105kg:

1) Lars Erik Nilsen (35, KST): Norges Sterkeste Mann -105 kg - 2006. VM-deltaker 2004 og 2005.Din siste konkurranse var i 2006(?) og nå har du valgt å gjøre comeback. Hva er motivasjonen for dette?
Lars: årsaken til at jeg stiller er jo lidenskapen til sporten - jeg vil ikke gi meg enda fant jeg pluselig ut :-) men den avgjørende faktoren er nok at vi har fått treningslokaler på Nodeland der jeg bor, og da ble alt mye enklere rent praktisk.

Tidligere har du satt pallplass som et mål for året. Hvordan føler du at formen ligger an nå like før konkurransen, og hvordan har du fått trent?
Lars: ja, jeg vil ikke ha noen andre ambisjoner enn pallplass i år. Det hadde vært veldig moro å komme på pallen etter 5 års fravær og minimalt med trening de siste årene. Formen er god nå, og har fått trent bra de siste månedene, så kan ikke klage.

Du er en allrounder, jevnt over sterk, få svakheter og generelt sett teknisk god. Hvordan passer årets øvelser deg?
Lars: jeg tror årets øvelser vil bli veldig tunge for alle! Du må være kjapp, utholden, og teknikken må sitte. I år er nok vektene tyngre enn tidligere, men det er jo også bra ettersom vi må få opp nivået til internasjonalt nivå. Hvis ikke vil Norge bli en outsider.

Nils Kjetil og Vidar er kanskje dine tydeligste konkurrenter, hvilke forventninger har du til disse, og hvordan tror du pallplassene blir fordelt?
Lars: Nils Kjetil tror jeg vil bli den tøffeste i år, med god form som alltid. Han er jevn på alt og har ingen svakheter og har nå mange års stevneerfaring.
Vidar vet jeg lite om, men av det jeg har sett så blir han tøff, og skal han slås så må både jeg og Nils prestere maksimalt som aldri før! Pallplasseringene vil jeg ikke spekulere i, men håper jeg er på den i alle fall :-)


2) Nils Kjetil Sande (34 år, KST/Sunnfjord) - regjerende Norgesmester -105 kg:Du har nå fått "deltidsjobb" hvor du jobber en måned i Singapore etterfulgt av en måned fri her hjemme. Hvordan har du fått trent den siste tiden - og hvordan er det å trene i Singapore?
Nils: Når jeg for litt over et år siden tok valget med å begynne i en reisejobb, valgte jeg samtidig bort å bruke så mye tid på trening. Det ble også veldig lite trening frem til april i år, men etter det har jeg trent veldig bra når jeg har vært hjemme. Når jeg er i Singapore jobber jeg 12 timers dager 7 dager i uken, og når jeg samtidig prøver å trene bra, ballanser jeg på en knivsegg når det gjelder overskudd etter de fire ukene.

Hva synes du om årets øvelser, og hva ser du på som dine styrker/svakheter for året?
Nils: Synes det ser ut som spennende øvelser, selv om det er mer kondisjonspreget øvelser i år enn tidligere. Min svakhet er ryggen min som ikke fungerer som den skal, og det gjør seg mest gjeldene i stein og oppløftet i Framewalk. Styrker bør være Yoke og Powerstairs.

Vidar Daae Vikøyr har jo hatt en veldig god fremgang det siste året og dere har fått eglet dere litt i loggene her på TF, samt Lars Erik Nilsen nå gjør comeback og ser ut til å være i meget god form. Hva tror du om konkurrentene dine dette året?
Nils: Vidar er sterk, veldig eksplosiv og litt for tung! :) Jeg tror han vil være helt i toppen i alle øvelsene og kan fort vinne øvelser som Pressmedley og Framewalk/Framedrag. Lars er råsterk, har mye rutine og er gammel! :) Han har nok like god kjangs som Vidar til å vinne de to nevnte øvelsene, men er i tillegg veldig rask i Yoke og Dekk.

Det er jo helt sikkert unødvendig å spørre om hvem du setter som nummer én på pallen i år, men hvordan tror du resten av pallen i -105 kg vil se ut - tror du vi får noen overraskelser?
Nils: Nja, selv om jeg vant med god margin i fjor, har jeg all grunn til å være ydmyk når jeg skal tippe årets utfall, hvor jeg tror det vil bli veldig jevnt mellom de på pallen. Jeg er ikke i like god form nå som jeg var på fjorårets konkurranse på grunn av mindre trening siste året og problemer med ryggen. Dette samtidig som konkurransen er hardere i år. Jeg tror vi får se Lars Erik, Vidar og meg på pallen i år, men er veldig usikker på rekkefølgen selv om jeg selvsagt håper å selv stå på toppen! Jeg ønsker alle mine konkurrenter lykke til med siste oppkjøringen og konkurransen 17.september!


3) Hans Marius Liabø (23, Singsaas) - Gøvik Sterkeste - 2011:Du vant jo nå Gjøviks Sterkeste Mann og slo blant annet noen grisesterke styrkeløftere! I fjor avsto du fra NM. Hvordan er formen din nå mot NM, og har du noen gode løft å vise til (mark, bøy, benk, strongman-øvelser)?
Hans Marius: Formen kjennes veldig bra ut nå! Øvelsene og vektene sitter bra. Nå har jeg bare igjen de siste tunge øktene og gleder meg sykt til konkurransedagen. Det har for det meste blitt konkurrering mot klokka i oppkjøringa her, så ingen spesielt tunge løft, men noen gode tider ;) Men har fra før blant annet dratt 280kg i mark, løftet 190kg stein og gått med 400kg i Yoke.

Hvem ser du på som dine argeste konkurrenter i år, og er de mulige å slå?
Hans Marius: Det må være Nils Kjetil, Vidar og Lars Erik. Resten av deltakerne vet jeg ikke så mye om, men det er nok flere gode utøvere som stiller. Om de er mulige å slå får vi se den 17. september.
Hva er dine ambisjoner for årets NM, og hvordan tror du topplasseringene vil se ut - noen store overraskelser?
Hans Marius: En pallplass hadde vært veldig moro og er selvfølgelig målet for årets NM.  Topplasseringene vil nok stå mellom Nils Kjetil, Vidar og Lars Erik, men jeg skal gjøre alt for å blande meg inn i kampen der. Gleder meg! Ellers vil nok treningskameraten min Andreas Samdal også overraske, han gjør det veldig bra på trening for tiden. Videre ønsker jeg alle mine konkurrenter lykke til med siste innspurt av oppkjøringa!


4) Vidar Daae Vikøyr (24 år, Askøy) - 2. plass Norges Sterkeste Mann -105kg - 2010.I fjor greide du å splitte KST-trioen Nils, Sven og undertegnede og tok en sterk 2. plass, noe som overrasket veldig mange. Du har også gjort det svært godt ellers i år blant annet på NSM. Hva synes du om din egen form nå i forhold til årets øvelser, og hvordan har dietten påvirket styrken?
Vidar: Ja som sagt så er jeg litt tung for øyeblikket. Litt på grunn av at jeg gikk opp mange kilo til NSM (red.anm. Norges Sterkeste Mann Åpen klasse) og ble vant til mye god mat. Resultatet fra NSM er jeg superfornøyd med! Formen min for øyeblikket er ikke der jeg føler den må være, men det vil komme seg når denne dietten er ferdig, samt alle cardio-øktene. Øvelsene er gode og blir spennende! Jeg fikk blant annet trent litt på Powerstairs når jeg var i Kristiansand. Denne øvelsen har ikke vi, så den får jeg prøve trene alternativt. Pressmedley passer meg fint. Yoke blir litt tung for mine bein, men skal klare det.

Ettersom du allerede nå har en 2. plass, så regner jeg med at gull nå er det naturlige målet. Er Nils Kjetil mulig å slå i år? Og i så fall hvordan?
Vidar: Ja gull er jo drømmen, og jeg skal gi jernet for og gjøre mitt beste. Nils er mulig og slå, men da skal alt stemme for min del, uten glipp og bomløft. Dette er noe Nils er ekstremt god på. men som sagt så er han mulig og slå, hehe. Han er jo tross alt snart 40! Lars Erik er jo også i storform! Man glemmer ikke at han er en som har deltatt på VM i -105kg! Disse to skal virkelig bli vriene, men det er på tide det kommer noe nytt kjøtt på toppen av den pallen, og i år skal det være Vidar Daae Vikøyr!

Hvordan ser årets pallplassering ut, og vil vi se noen overraskelser?
Vidar: det er mange utganger der, men i mitt hode i oppkjøringen står jeg på 1. plass og de andre får krangle om 2. og 3. plass. Jeg har også litt troen på Hans Marius. Ettersom jeg i 2009 hadde en 9. plass på showliften og kom på 2. i 2010 som en stor overraskelse, så tror jeg virkelig det kommer en vi ikke har gitt så mye oppmerksomhet og biter godt fra seg. Men i år er det mitt år! .....om ikke så kommer alltids neste år.

Klasse -90 kg

5) Kenneth Friberg (27 år, Hvittingfoss/Drammen) - 2. plass Norges Sterkeste Mann -90kg - 2010:Du har jo som nevnt tidligere nok av 2. plasser, og som du fortalte meg sist, så er målet ene og alene å ta hjem gullet. Har du det som kreves til dette i år, og er formen der du ønsker at den skal være?
Kenneth: Hei Per! Som sagt så jeg har nok av 2.plasser, og jeg er så absolutt ikke en person som er fornøyd med 2.plasser, så selvfølgelig er målet i år å stå på toppen av pallen - i baris, med pokalen høyt hevet og flekse som en gal.

Om jeg har det som kreves? Svaret er enkelt, Yeah! Jeg har holdt på en god stund med Strongman. Jeg kjenner øvelsene og vet hva som møter meg, noe som er en fordel i min favør kontra mindre erfarne Strongmen. Konkurranseinnstinket er på plass og jeg er nok mer sulten på seier i år en tidligere.

Formen er bra om dagen. Kjører knallhard tunfisk- og Grandiosa-diett (tunfisk for å holde vekta, Grandiosa fordi jeg syntes så synd på meg selv på grunn av all tunfisk-etinga), og har hatt god fremgang på trening fram til nå. Men jeg kjenner på kroppen at oppkjøringen tar på, og jeg pådro meg dessverre en smell i ryggen på trening for noen dager siden som hindrer meg i å trene et par øvelser jeg absolutt burde prioritere.

Håper og tror dette løsner de siste ukene mot NM slik at det ikke er noen ting som holder meg tilbake fra å gi 110% flatt jern 17.sept.

Både i fjor og i 2009 ble du slått av Tobias, og konkurransen ellers er kanskje tøffere enn noen sinne. Hva tror du om årets øvelser i forhold til konkurransen?
Kenneth: Hva snakker du om? Slått av Tobias i 2009 og i fjor? Det må jeg i så fall ha fortrengt.... Årets NM blir knalltøff! Det er mange deltakere, og av de som jeg kjenner navnene på så er det flere som så absolutt er kandidater til å ta med seg tittelen hjem. Bare på treningene i Drammen er vi 5 stk. (Fab5) som kniver og kjemper hver eneste uke og er javnt over like gode. Ellers så er det jo et par navn fra Kristiansand som er verdt å merke seg. Tobias " The Champ" Tellefsen holder nok ikke noe igjen hvis han stiller, og han er en utrolig teknisk og jamt over dyktig Strongman som så absolutt ikke skal avskrives i kampen om tittelen.

Andreas Valand har jo løftet 190 stein - SAY NO MORE! Jørgen Aukland og Jørgen Aasen har begge gått til innkjøp av 7 mils støvler, så du bør holde alle dører lukket når de skal gå Yoke og Frame, hvis ikke så ser du aldri verken de eller utstyret igjen. Glenn Ole Lie ypper stadig til pressdueller på ProGym, og er en "badass" på dekk. Yngve Raknerud har jo så høyt energinivå (til tross for at han kaller seg selv "Yngve Den Energibesparende" - LOL!!) at han kan risikere å slite ut all motstand allerede før konkurransen, og i tillegg har han jo blitt sterk i de fleste øvelser.

Men det var øvelsene du spurte om. Syntes øvelsene er bra i år - god variasjon og et spennende oppsett. Liker medleyer og at det ikke bare går for maks vekt hele tiden, men tross det kunne jeg for min del ønsket at det var noe tyngre i et par av øvelsene. Kunne også godt tenke meg at det blei repper på 100kg stein på 30 sek da jeg ikke får trent stein den siste tiden på grunn av ryggen ;)

Passer øvelsene meg bra? Tja, press har jo vært min greie siden jeg begynte med Strongman- Atlassteiner er en liten akilleshæl for min del. Frame&drag liker jeg. Jeg har et brukbart grep, er kjapp til beins, og har mange timer med roing på skauen på jakt etter ørreten. Yoke og Dekk er også to gode øvelser og kanskje de to øvelsene jeg liker aller best. Powerstairsen vant jeg jo i fjor, men jeg er smertelig klar over at fjorårets Powerstairs-prestasjon ikke er i nærheten av å holde til noen seier i den øvelsen i år, så her kan det fort gå begge veier.
Jeg oppsumerer øvelsene i år slik : "Speed is king"

Hvordan vil pallen se ut?
Kenneth: I år blir pallen slik at det selvfølgelig er jeg som skal stå på toppen! På min høyre side finner du Tobias, og på min venstre side finner du Glenn Ole Lie.
Avsluttningsvis vil jeg bare si at jeg gleder meg utrolig mye til å konkurrere igjen, og også bare det å komme nedover til vakre Kristiansand. Er sikker på at dette blir både sweet, nice & awesome!!


6) Andreas Valand (25 år, KST/Mandal/Oslo): Norgesrekordholder -90 kg i: Atlasstein (190kg), Farmers Walk (2x175kg) og Hantelløft (75kg):
Du er relativt fersk i Strongman, og har allerede satt lista høyt for konkurrentene når det gjelder tunge løft! Bla har du tatt Norgesrekorden i Atlasstein på 190kg (!), Farmers Walk (2x175kg) og Hantelløft (75kg). Hva er din treningsbakgrunn, og hvordan har din fremgang vært i Strongman-sammenheng?
Andreas: Min treningsbakgrunn er i hovedsak gymtrening hvor jeg har bygget opp en god grunnstyrke. Her har jeg vektlagt de kjente baseøvelene. Jeg har i tillegg trent endel kondisjon. Jeg ble med på en Strongmantrening høsten 2010 og fikk raskt resultater. I den anledning vil jeg takke Sven, Per og NKS ved Kristiansand StrongTeam (KST) for gode råd og oppfølging. Videre målsetning er å løfte en 200 kg atlasstein på 90 kg kroppsvekt.
Ettersom jeg ikke har trent så mye press over hodet tidligere, blir slike øvelser i Strongman min svakhet. Til nå har jeg anslagsvis 20-30 Strongman-treninger bak meg, så jeg har nok mer å hente på rutine og teknikk.

Du er av mange regnet som en av favorittene dette året. Hva tror du om årets øvelser i forhold til dine konkurrenter - og hva er dine egne ambisjoner?
Andreas: Jeg er nok heller en favoritt-underdog. Øvelsene i år går på tid, og da er teknikk, hurtighet og konkurranseerfaring sentralt. For min del hadde det passet bedre med en "last-man-standing"-konkurranse. Ellers så synes jeg at øvelsene er gode og publikumsvennlige. Har fått med meg at det kommer gode utøvere fra Drammen i år. Jeg skal i alle fall gi alt. Ambisjon er pallplass. Don`t do drugs!


7) Jørgen Skaug Aukland (22 år, Drammen): 7. plass NM -105kg 2010:Du er et lovende talent innen Strongman og har ikke holdt på så lenge. NM ifjor var vel din 1. konkurranse hvor du imponerte stort med en 7. plass, og blant annet fikk 3. plass i Framewalk. Du har nå tatt steget ned fra -105kg til -90kg, og på veien ned ser det ut til at du samtidig har hatt god fremgang. Hvordan har prosessen og treningene gått siden i fjor?
Jørgen: Showliften i fjor var min første konkurranse ja, og jeg klarte en fin 7. plass til tross for mange store tabber. Etter denne konkurransen fant jeg ut at man måtte trene enda mer øvelsesrettet om man skal kunne hevde seg helt i toppen (bare å se på fjorårets vinnere Tobias og Nils Kjetil), så det er hva jeg har gjort. Treningen siden NM 2010 har gått litt opp og ned kvalitetsmessig. Dro blant annet på meg en stor ryggskade i oktober som satt meg ut av all rygg-trening i 8-9 uker. Med unntak av denne perioden har treningen for det meste gått ganske bra.

Har også fått opp konkurranseerfaringen min etter å ha deltatt på 4 andre konkurranser gjennom dette året. Jeg har nå tatt steget ned mot -90kg klassen, og denne prosessen har gått ganske så bra. Har til nå gått ned 12kg siden jeg startet "deffen", og har faktisk økt styrken i flere øvelser. Perset blant annet med 270kg i markløft.

Det jeg har lært av dette er at kosthold er alfa omega hvis man har lyst til å prestere opp mot sitt toppnivå. Har en litt annen treningsfilosofi enn mange andre som skal stille på NM også vet jeg. I min oppkjøring så har alle tunge løft blitt gjort i Strongman-øvelser. Har vel vært over 200 kg i markløft 2 ganger (ene hvor jeg satt pers), og i bøyen har også vektene blitt holdt nede. Oppkjøringa har gått bra til nå, så satser på at formen sitter når den skal.

Av mange er du stemplet som favoritt ettersom du har imponert stort på treninger siden ifjor. Du er en reser i bæreøvelser, men har vel hengt litt etter i press. Hvordan tror du årets øvelser passer for deg sett i forhold til dine konkurrenter?
Jørgen: Veldig motiverende og hyggelig at jeg har fått favorittstempelet av mange, da får man også litt press på seg til å innfri. Øvelsene i år passer meg veldig bra. Min største svakhet er helt klart stokken i Pressmedleyen. Har tragisk svake skuldre, så 100 kg i stokk er tungt for meg. Har likevel tro på at dette skal gå greit 17. september, men blir nok ingen topp-plassering i denne øvelsen når man har med såpass sterke pressere som herr Friberg i konkurransen. Så blir veldig fornøyd med en topp 5 plassering her.

Frame&drag og Atlasstein tror jeg folk må slite hardt i for å slå meg, i alle fall om jeg klarer å fullføre uten tabber. Yoke&Dekk-medleyen, samt Powerstairs er også veldig gode øvelser for meg, men veit ikke helt hvordan jeg er i forhold til resten der.

Hva er egne ambisjoner for årets NM, hvordan blir pallen seende ut, og hvorfor blir den slik?
Jørgen: Mitt mål for denne konkurransen er å vinne! For at jeg skal klare det må jeg prestere på toppnivå. Nivået på de beste i år såpass høyt at den som skal vinne ikke kan gjøre store feil. Hvordan pallen blir i år? Hvis det går etter planen så vil jeg stå øverst. Dette fordi jeg klarer å hente inn igjen tapet av poeng fra pressen på de fire siste øvelsene.

Kenneth Friberg er dominerende i pressen og er såpass jevn i de andre øvelsene at jeg tror han kaprer andreplassen. Hvem som tippes til den siste pallplassen er jeg litt mer usikker på. Man har jo fjorårets vinner Tobias Hollerud Tellefsen og Andreas Valand fra Kristiansand StrongTeam (KST) som begge er gode kandidater til pallen. Tobias tror jeg ikke har hatt bra nok oppkjøring i år, og vet ikke nok om Valand til å gjette på han. Går derfor for en "dark horse" til tredjeplassen, Glenn Ole Lie (Drammen). Glenn har hatt en drastisk formøkning i både styrke og teknikk i Strongman-øvelsene gjennom oppkjøringen. Han er jevnt god i alt, og er trolig den som har gjort ting mest riktig med tanke på kosthold, restitusjon og lignende over sommeren. Tror ikke KST-gutta er helt enig i min tipping, så blir moro å se hvem som presterer 17. september!

Vi ønsker alle utøverne lykke til med siste del av oppkjøringen, og håper at DU tar turen til Kristiansand lørdag 17. september - enten du vil delta selv, eller bare nøye deg som publikum.

PS! Om du selv skulle ønske å delta for å måle krefter, så sjekk ut for mer informasjon om påmelding på Treningsforum.no. Eventuelt kontakt undertegnede på per@strongteam.no eller telefon: 48 000 434.

 


Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Se resultater, bilder og reportasje fra Norges Sterkeste Mann og Kvinne 2018.

Norges Sterkeste Mann 2016

Strongman01.11.2016154

Se bilder, rapport og resultater fra Norges Sterkeste Mann 2016.

Dette er øvelsene til NSM

Strongman13.04.2016232

Dette er øvelsene til Norges Sterkeste Mann 2016.

Norges Sterkeste Mann 2015

Strongman06.09.2015340

I helgen braket det løs med Norges Sterkeste Mann 2015.

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Norges Sterkeste Mann 2016

Strongman01.11.2016154

Dette er øvelsene til NSM

Strongman13.04.2016232

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!