Tufte Farmer Challenge 2011

Strongman14.09.2011Ann Kristin Berli-Johnsen0

- I am the judge. My word, my law! sa Alex Rosen der han sto halvveis opp i låvebrua på Tufte Gård denne flotte søndagen i september. Et hundretalls jublende publikummere tok i mot ham og utøverne, og Tufte Farmer Challenge 2011 var i gang.

Årets øvelser ble plutselig bestemt søndags formiddag. Litt hadde vært avklart i forkant, men i og med deltakerlisten var såpass uklar ble ikke de endelige øvelsene bestemt før rett før konkurransestart. Ni spente utøvere på tvers av idrettene hadde nettopp fått vite hva de skulle konkurrere i, mens bonden sjøl sto bak meg og smilte tilfreds.

Det er ingen hemmelighet at Olaf Tufte synes disse to dagene Tufte Farmer Challenge varer er et av årets høydepunkt. Første øvelse var hinderbane med tandemsykkel, og første par ut var Olaf Tufte og hans eminente makker, Marthe Jefsen. Marthe har flere worldcup-seiere i skicross, hun har NM-gull, gode plasseringer i VM og er også kjent fra X-games. Det ble kjapt tydelig at hinderbane med tandem ikke er noen enkel sak, og dommer Alex var en streng dommer. Så han en fot i bakken ble det straffepoeng.

Og straff ble det. På alle parene. Blåmerker og skrubbsår ble det også. Vinnere av øvelsen var roer Kjetil Borch og hans makker Tutta Horvei Hanssen. Kjetil har nettopp blitt plukket ut til å delta i London-OL, og han blir spådd å være Olafs arvtager. Jeg vil vel gå så langt som å påstå at han er fysisk på høyde med Olaf. Tutta ble verdensmester i styrkeløft for bare kort tid siden, og viste en jernvilje uten sidestykke gjennom hele konkurransen, en jernvilje som tydelig fortalte hvorfor hun ble verdensmester.

Øvelse to var den klassiske dekkveltøvelsen. Tuftedekkene er ikke av den hyggelige sorten. De er lave og lette, og dermed ganske ubehagelige å velte. Dekkene skulle veltes i par, og to par startet av gangen. Teknikkene var mange, underlige og ikke minst underholdende. Mest underholdende var kanskje par nummer 5, den hviterussiske volleyballspilleren Nikita, 203 cm høy, og den meget sporty fotballspilleren fra Moss, Mia Morris. Mia er snaue 150 cm høy, og stilte opp på sparket da jenta som kvalifiserte seg dagen i forkant dessverre hadde skadet seg. Dette til tross for at hun var alvorlig redusert etter en noe fuktig kveld på byen lørdagskveld.

Vinnere av øvelsen ble råsterke Andreas Hjelmtveit, verdensmester i styrkeløft og Elise Thorsnes, tidligere junior norgesmester i kulestøt, nå landslagsspiller i fotball.

Tredje øvelse var armheng. Jenta i hvert par skulle plukke ut en publikummer hun ville ha meg seg, og øvelsen gikk rett og slett ut på å henge så lenge som mulig etter hendene i en tømmerstokk. Stokken var sleip og fæl etter å ha lagt ute gjennom en heller våt sommer, så øvelsen ble vrien. Elise var et råskinn i denne øvelsen. Hun valgte seg en ekstremt smertefull teknikk i denne øvelsen, som sørget for at hun rev seg til blods på underarmene og til slutt bare hang i fingertuppene. 1 minutt og 33 sekund hang hun, råskinnet!

Publikum var aktivt, heiet på sine favoritter, utøverne var flinke til å selge seg til publikum og Alex var en fantastisk speaker! Stemningen var god, og i matteltet familien Tufte hadde satt opp ble det solgt mengder med pastasalat, hamburgere, kake, havregrøt og drikke.

Fjerde øvelse var loading. Et gitt antall mer eller mindre gjennomvåte kubber skulle løpes med ca. 15 meter, hives oppi en binge og så, når alle kubbene var oppe i bingen, skulle utøveren hoppe oppi bingen og lempe ut kubbene igjen. Dette er en beintøff øvelse som virkelig krever sin mann, og derfor var det også bare gutta som gjorde denne. Olaf var uslåelig i denne øvelsen. Han var som en maskin der han løp og lempet! Han slo nummer to, Kjetil, med 8 sekund. Rått!
Så var det damenes tur igjen, og denne gangen var det motorsagferdighetene som skulle testes. Jentene ble iført verneklær, motorsaga ble startet og konkurransen var i gang. Først skulle ei skive kuttes av en tømmerstokk. Skiva skulle ligge still på toppen av stokken mens utøveren løp videre til ei colaflaske som skulle sprettes. Siste del av øvelsen var å kutte to skiver av en liggende stokk, og så løpe tilbake til start.

Jentene var tøffe! De behandlet motorsaga som de aldri skulle gjort noe annet, og best av alle var Elise, heretter bare kalt colaspretter' n.

Nest siste øvelse var melkesyreøvelsen, låvebruløp. Gutta skulle løpe 6 korn-sekker,som hver veide ca. 25 kilo, opp låvebrua. Da det var gjort var det jentenes tur, og disse skulle løpe opp 4 melkespann. Råeste jente her var norgesmester i styrkeløft, Renate Loraas, men dessverre trakk hennes makker, Pål Anders Ullevålseter, ikke ukjent Paris-Dhakar kjører, sin innsats poengsummen ned, så de endte bare på fjerdeplass i denne øvelsen. Øvelsen ble vunnet av Andreas og Elise, råsterke, råspreke og klare utfordrere til å stikke av med Tufte-neven.

Finaleøvelsen var terrengløp, hvor begge utøverne i parene skulle delta. Løpet var lagt opp som stafett, og banen var våt og sleip etter et heller heftig regnvær natta før. Her ble det løpt hardt, rått, det ble kastet opp, trynet i søla ... og kampen sto mellom Olaf og Andreas. Lenge så det ut som om Andreas kom til å stikke av med seieren, men i siste indre dro olympiavinneren forbi verdensmesteren og spurtet jublende i mål.

Norges sprekeste bonde var nok en gang Olaf Tufte, Alex skrev autografer, mannen fra Stihl kuttet små trestoler til barna og utøverne var lykkelig. Tidenes tøffeste Tufte Farmer Challenge var over, og alle var lykkelige over å ha kommet gjennom brutaliteten med stoltheten i behold.

Og gladest, det var nok bonden sjøl!

 

 


Tufte Farmer Challenge 2011

Diverse07.09.201118

For åttende år på rad ønskes det velkommen til årets store happening på tvers av idrettene!
Favoritten fra Island måtte vike for den nye Verdens Sterkeste Mann - Martins Licis.

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Se resultater, bilder og reportasje fra Norges Sterkeste Mann og Kvinne 2018.
Liker du muskler, glam og show? Sjekk ut NM i Fitness.

Tufte Farmer Challenge 2011

Diverse07.09.201118

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!