Kreatin Monohydrate, Kreatin Ethyl ester og SK "non responders"

Kosthold03.08.2006Benpressmannen1

Et av de beste kosttilskuddene på markedet er kreatin monohydrate. Det finnes tallrike studier som bekrefter kreatin monohydrates effektivitet. Kreatin monohydrate er kreatin bundet til et monohydrate molekyl.
 

Kreatin ethyl ester er i bunn og grunn kreatin bundet til et ester molekyl. Esteret er organisk og blir dannet av karboxylsyre og alkohol. I teorien så vil denne bindingen gjøre kreatinet mer opptakelig i kroppen enn kreatin monohydrate. Dette gjør at du potensielt trenger mindre mengde kreatin for å få samme effekt som en evt høyere dose kreatin monohydrate.

Ettersom det ikke er utført noen studier på kreatin ethyl ester så har jeg sjekket opp en studie som har studert forskjeller på personer som får effekt og personer som ikke får effekt av kreatin monohydrate.

Det interessante studien viser er at kreatin monohydrate ikke er så innefektivt om en har eksisterende kreatin og fosforkreatin nivåer i musklene, muskelfiber (cross-sectional areas (CSA)) dominerende del av type II muskelfiber og har relativt bra fettprosent, altså fett fri kroppsmasse.

 

Type II muskelfiber er også kalt de raske muskelfibrene. Sprintere kan ha opp til 80% raske muskelfibrer, mens marathon løpere kan ha opp til 80% type I muskelfibre (langsomme). Begge typene produserer samme mengde kraft, men type II kan avfyres raskere derav navnet raske muskelfiber. Basert på studien så ser det ut til at de med høy andel type II fiber prosent responderer bra på kreatin monohydrate og mye mer enn de med dominerende prosent type I fiber.

Det ser også ut til at de med større muskelfiber (CSA) og mindre fettprosent også responderer bra på kreatin monohydrate. Dette betyr at om du har høy fettprosent er det ikke sikkert du responderer så bra på kreatin monohydrate eller hvis du har liten muskelmasse. Også, hvis du har små muskler generelt kan det hende du ikke responderer bra på kreatin monohydrate.

Mitt inntrykk er at enkelte tilverkere av kreatin ethyl ester har markedsført seg litt vel aggresivt på områder slik som at kreatin ethyl ester skal være langt bedre enn kreatin monohydrate noe som ikke er tilfelle. Musklene i kroppen klarer bare å ta opp en viss mengde kreatin og når muskelcellene er fyllt opp uavhengig av leveringsmåten så er det stopp. Kreatin overskuddet som sirkulerer rundt i blodet blir dermed brutt ned av kroppen til kreatinin og skylt ut via urin. Kreatin monohydrate når maksimum blodkonsentrasjon etter ca 1.5 time, mens kreatin ethyl ester når maks blod konsentrasjon på rett rundt 30 minutter dette ifølge grunnleggeren av Ergopharm Patrick Arnold (NB: dette uttalte han lenge før han selv begynte å selge kreatin ethyl ester)

 

Jeg anbefaler alle som tenker på å bruke kreatin med å starte med kreatin monohydrate. Det er den form for kreatin som er nøye studert og som har vist seg effektiv. Kreatin ethyl ester er et godt alternativ til de som ikke passer kriteriene som nevnt ovenfor, uansett er kreatin ethyl ester generelt sett ikke "bedre" enn kreatin monohydrate slik mange produsenter av kreatin ethyl ester prøver å få deg til å tro, men det kan være et godt alternativ om du ikke skulle få effekt av kreatin monohydrate.

For de litt mer erfarne og som liker å eksperimentere litt har jeg funnet ut at kreatin ethyl ester tatt 20-30 min før trening og kreatin monohydrate tatt etter trening fungere meget bra. Da får du utnyttet alle de veldokumenterete effektene fra kreatin monohydrate samt utnyttet hurtigheten til kreatin ethyl estret før/under trening

Ref:
Syrotuik DG, Bell GJ. Acute creatine monohydrate supplementation: a descriptive physiological profile of responders vs. nonresponders. Journal of Strength Conditioning Research. 2004 Aug;18(3):610-7.

Bizzarini E, De Angelis L. Is the use of oral creatine supplementation safe? J Sports Med Phys Fitness. 2004 Dec;44(4):411-6.

Silber ML. Scientific facts behind creatine monohydrate as sport nutrition supplement. J Sports Med Phys Fitness. 1999 Sep;39(3):179-88.

 

 


Må du ha en loadingfase eller kan en lav dose med kreatin booste fremgangen din?
Har tung styrketrening og hårtap hos menn en sammenheng?

Kosttilskudd - bruker du for mye?

Kosthold11.12.201944

Hvor mye kosttilskudd bruker du egentlig?

6 kosttilskudd du bør ta

Kosthold30.01.2014333

Det er delte meninger om man bør ta kosttilskudd og om de virkelig har en effekt.

Kosttilskudd - bruker du for mye?

Kosthold11.12.201944

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!