Norges Sterkeste Mann -90/-105 kg

Strongman21.09.2011Per A. Lier30

Allerede under innveiing på fredag kveld kunne man merke at stemningen var spent blant årets deltakere. I vinkjelleren på Hotel Radisson Blu Caledonien kom utøverne én etter én og stilte seg på vekten, dro og spiste mat, og kom tilbake igjen for in

Les de første artiklene om mesterskapet her:
Norges Sterkeste Mann -90/105 kg
Intervjurunde før NSM

Allerede under innveiing på fredag kveld kunne man merke at stemningen var spent blant årets deltakere. I vinkjelleren på Hotel Radisson Blu Caledonien kom utøverne én etter én og stilte seg på vekten, dro og spiste mat, og kom tilbake igjen for info-gjennomgang.

Én var dessverre for tung, mens en annen måtte trekke seg på grunn av skade dagen før. Dermed stod det igjen 33 deltakere fordelt på de to klassene. Etterpå tok noen turen ut i hallen på Odderøya for å befare lokalet og utstyret. Jørgen Aukland fra Drammen Strongmanklubb trasket fokusert rundt med musikk på øret i sin egen verden med ETT tydelig mål for morgendagen - å erobre den gjeve tittelen. Det fantastiske rigge-crew'et holdt det gående lengst, å gjorde seg ikke ferdige før til langt utpå natt.

Til kontrast fra finværet på fredag, så regnet det både hunder og katter utenfor hallen på lørdagen. Riggerne hadde stått på siden tidlig om morgen, mens utøverne ankom hallen mellom kl. 1200 og 1300. Når klokken nærmet seg 1400 var de fleste utøverne ferdig oppvarmet, publikum var på plass, og undertegnede hadde fått tildelt rollen med å holde publikum våkne gjennom mikrofonen.

Etter en rask introduksjonsrunde av de enkelte deltakerne, så var konkurransen duket for den aller første utfordringen; Press-medley:
Se NRK video fra konkurransen: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.7798420

Øvelse-1:

Klasse -90 kg var først ut, og øvelsen bestod av de tre øvelsene Apollons Axle på 90kg, en Hantel på 60 kg og en Stokk på 100 kg som skulle løftes så raskt som mulig. Av de 17 deltakerne i klassen var det 10 som fikk opp alle tre øvelsen, og raskest av disse var drammenseren Glenn Ole Lie med 14 sekunder (!) kun 0,1 sekunder forran debutanten og overraskelsen fra Tønsberg - Yngve Raknerud, som igjen lå 0,3 sekunder forran øvelsens favoritt - Kenneth Friberg. Jørgen Aukland, som kanskje var den største favoritten totalt i konkurransen -90, fikk sikret seg en god 4. plass i en øvelse som kanskje er blant hans dårligste.

 

For klasse -105 kg var det comeback-utøveren og del-arrangør Lars Erik Nilsen som var raskest med 15,65 kg, ca. et sekund foran Sebastian Farmen fra Kvelde Sterkmannsklubb. Vektene hadde nå også blitt høynet til 110 kg i Apollon Axle, 70 kg Hantel, og 120 kg Stokk! Regjerende Norgesmester Nils Kjetil Sande klomset noe på stokken, og måtte nøye seg med 3. plassen. En av favorittene her, Vidar Daae Vikøyr, var nok litt for rask og klarte å miste stokken bak seg slik at han måtte løfte denne på nytt. Dette kostet han verdifulle poeng slik man ikke har råd til å miste i en konkurranse som denne, og han havnet på 8. plass i øvelsen.

Overraskende var det bare 5 av de 15 utøverne i klassen som ikke klarte å fullføre alle tre øvelsene, og på forhånd antok man at det muligens bare ville være rundt 5 stykker totalt som ville klare å fullføre øvelsen. Det er nok et tegn på at det norske nivået stiger i et voldsomt tempo hvert eneste år!

Øvelse-2:

Neste øvelse var nyheten Framecarry og Framedrag hvor utøverene først måtte løpe med en blytung Frame litt over 10 meter (220 kg for -90-klassen og 250 kg for -105-klassen) og deretter løpe tilbake til utgangspunktet for å trekke djevelskapet helt tilbake igjen. Beste mann i -90-klassen var Jørgen Aukland som dominerte øvelsen på 21 sekunder, hele 5 sekunder foran KST-debutanten og talentet Andreas Valand. Det er verdt å nevne seg at fra 2. plass til 6. plass skilte det kun 1 sekund (!) Glenn Ole tok 3. plassen og ledet så langt konkurransen i -90-klassen.

I -105-klassen var det KST-overraskelsen Kjetil Omnes som imponerte stort og dro seieren i land på 22,4 sekunder foran Nils Kjetil på 2. plass og Vidar på 3. plass. Lars Erik kom på 4. plass og ledet dermed konkurransen i klassen sammen med Nils Kjetil.
Bilde-8

Øvelse-3

Den siste øvelsen før CUTT'en, og selve signaturøvelsen innen Strongman - Atlas Stein - sto nå for tur. Her var det om å gjøre å løfte flest antall repetisjoner over bommen på 60 sekunder med 140 kg stein i klasse -90 kg, og 160 kg stein i klasse -105 kg.

På forhånd var det ventet en jevn duell mellom stein-favorittene Andreas og Jørgen i -90-klassen. Andreas har Norgesrekorden i klassen med 190 kg (!) men mange antok at Jørgen ville være bedre på repetisjoner. Det var da også ekstra spennende at disse to utøverne havnet i duell. På forhånd hadde konkurransens leder, Glenn Ole, satt besteresultatet i klassen med 8 repetisjoner, en ekstrem prestasjon som ville være vanskelig å matche.

Jørgen var raskest ute i starten, men Andreas fulgte like etter med kun et halvt sekund mellomrom. Selv om tempoet var forrykende slik man hadde sett for seg, så klarte ingen å dra fra den andre. Andreas hang seg fast på Jørgen som hele veien lå litt i forkant, og etter at begge presterte å tangere Glenn Ole's 8 repetisjoner, klarte de å få en 9. repetisjon opp i fanget før tiden gikk ut. Andreas fikk steinen over bommen først, og det kunne se til at Jørgen begynte å bli sliten, men den gang ei, og de måtte dele 1. plassen i øvelsen. Jørgen ledet nå konkurranse kun et halvt poeng foran Glenn Ole.

Se duellen her:

 

 

I -105-klassen ble det hele tre stykker som fikk opp 7 repetisjoner som beste resultat. Kjetil Hovden fra Dale Strongmanklubb (Bergen) var førstemann ut til å fortelle at han var "King Of Stones" med denne prestasjonen, mens både Vidar og Nils Kjetil etterpå skulle mene at denne tittelen i alle fall måtte deles. Nils Kjetil ledet nå konkurransen kun tre poeng foran Lars Erik som fikk opp 5 repetisjoner og delt 4. plass i Atlas Stein sammen med klubbkameraten Kjetil Omnes og Hans Marius Liabø fra Trønderbataljonen.

CUTT: Herfra gikk nå de 8 beste i hver klasse videre til superfinalen og de to siste øvelsene.

Øvelse-4:

Litt over 10 meter Yoke (300kg for -90-klassen og 350 kg for -105-klassen) etterfulgt av 4 dekkvelt på et ca. 400 kg dekk skulle nå møte finalistene. Her var det ingen som løp over med Yoken, men av noen fikk vi faktisk se meget rask gange. Desidert raskest av alle i -90-klassen var Kenneth med hele øvelsen unnagjort på 29,28 sekunder, over 5 sekunder raskere enn neste mann, Andreas. Yngve kapret 3. plassen på 37 sekunder. Den store overraskelsen her var Jørgen som valgte å stille inn Yoken noe for høyt og ble dermed subbende borti gulvet noen ganger under veis. Tross en kanskje roligere Yoke enn vanlig (som for øvrig er en av Jørgens aller beste øvelser), kompenserte han med en raskere dekkvelt enn han hadde sett for seg. Sum i sum gav dette Jørgen 4. plassen i øvelsen, og feilen i Yoke sørget nå for at han måtte dele 1. plassen i konkurransen med Andreas på 61,5 poeng. På 60 poeng lå Glenn Ole nå på 3. plassen, 3 poeng over Yngve. Det skulle med andre ord bli en særdeles spennende finaleøvelse.

I -105-klassen var Vidar raskest(28,37 sekunder) med litt over sekundet foran Nils Kjetil. Hans Marius overrasket også stort her og presterte bare 0,2 sekunder "tregere" enn Nils Kjetil, noe som gav han 3. plassen i øvelsen og 4. plassen i totalen. Totalt etter dette ledet Nils Kjetil konkurransen med 55 poeng, og 5 poeng foran 2. plassen som ble delt av Lars Erik og Vidar. Det skulle dermed bli duket for en meget spennende finalekamp om 2. plassen mellom Lars og Vidar, såfremt ikke Nils skulle misse voldsomt og sikre seieren.


Øvelse-5:

Tre lodd, 175 kg - 190 kg - 205 kg, skulle alle sammen løftes opp fire trappetrinn hver seg raskest mulig. I klasse -90 kg var det bare tre deltakere som klarte alle 12 trinnene, og med Kenneth Friberg som første mann (67,38 sekunder) før finaleduellen mellom Andreas og Jørgen som til nå delte 1. plassen i konkurransen. Glenn Ole hadde nå sikret seg 3. plassen i konkurransen. Den som altså ville vinne øvelsen av Andreas og Jørgen, ville mest sannsynlig også kunne kalle seg Norges Sterkeste Mann -90kg!

Begge utøverne var høyst fokuserte da de entret podiet. Publikum likeså, og speakeren skulle prate/rope mer på kortere tid enn han selv kan huske å ha gjort. Konkurransen var i gang, og loddene spratt opp trappetrinn for trappetrinn. De lå så godt som HELT likt frem til det 8. trinnet var unnagjort, og på 205-loddet skulle det vise seg hvem som var sterkest:

 

- ANDREAS VALAND (25 - KST) kunne nå kalle seg Norges Sterkeste Mann -90kg(!) med tiden 29,85 sekunder mot Jørgens 41,44 sekunder. Den ferske utøveren som knapt har trent Strongman ett år, var nå landets sterkeste i klasse -90 kg, og de tilstedeværende Mandalittene og Kristiansanderne kunne slippe jubelen løs mens Andreas demonstrerte sin triumf på toppen av Power-Stairsen. GRATULERER ANDREAS - du er en mann for fremtiden, og jeg tror selv mange av -105 kg gutta vil kunne få problemer med deg videre! Jørgen Skaug Aukland fra Drammen Strongmanklubb tok hjem 2. plassen, etterfulgt av sine klubbkamerater Glenn Ole Lie (3. plass) og Yngve Raknerud (4. plass) som begge også imponerte stort til debutanter å være. Nivået har økt voldsomt også det siste året, og det holder ikke lenger bare å være råsterk i de tradisjonelle gym-øvelsene for å hevde seg i klassen - det viste seg i år hvor noen av deltakerne som havnet i bakleksa også kunne skilte med 280 kg markløft og 200 kg i benkpress.

Den siste klassen og konkurransen stod nå for tur! Nils Kjetil ledet konkurransen i -105-klassen med 5 poeng, og ettersom Power-Stairs normalt er en veldig god øvelse for Nils (som han også vant i fjor), så skulle i grunn den mest spennende kampen dreie seg rundt 2. plassen som nå lå delt mellom Lars Erik og Vidar. KRISTIANSAND mot ASØKY! Publikum, utøvere, crew og speaker kunne nok en gang merke at pulsen steg. Fra før var det bare Kjetil Omnes som hadde fått opp alle 3 loddene (41,1 sekunder). Lars Erik og Vidar startet helt likt, og i et vanvittig tempo! Trappetrinn for trappetrinn hoppet de opp med disse blytunge loddende på slep. Også på det siste 205-loddet lå de helt likt frem til siste trinn - LARS ERIK NILSEN (36 - KST) dro duellen i land med 27,44 sekunder foran Vidar på 27,75 sekunder og forsvarte 2. plassen og foreløpig ledelse. Gratulerer med et fantastisk comeback og en kjempeprestasjon! Særlig også med tanke på den magre oppladningen Lars Erik hadde hele uka foran konkurransen med snekring av utstyr til langt på natt. Gratulerer også til Vidar med en sterk 3. plass, som dessverre ikke fikk det utbyttet han håpet på med en også avgjørende bom i 1. øvelse. Får vi se Vidar med et ønske om revansj også til neste år?

Helt til slutt skulle vi få se om regjerende Norgesmester Nils Kjetil kunne dra seieren i land nok en gang, og i duell mot en av konkurransens store overraskelser, Hans Marius på en foreløpig 4. plass. Og Nils nærmest sprang opp loddene til ny demonstrativ 1. plass i øvelsen med 24,84 sekunder! NILS KJETIL SANDE (34 - KST) forsvarte også i år sin tittel og ble NORGES STERKESTE MANN -105 kg! Også Hans Marius maktet å få opp alle 3 loddende til en 4. plass i øvelsen (31,09 sekunder) som også gav han 4. plass totalt, etterfulgt av Kjetil Omnes på 5. plass. Gratulerer til alle mann!

Alt i alt var konkurransen en stor suksess, og tilbakemeldinger fra publikummere, utøvere, mediefolk og andre tilstedeværende var enestående. DE SOM LØFTET TYNGST AV ALT - DET FANTSTISKE CREW'et - gjorde en kjempeinnsats som ikke kan betales i ord, og alle heder og ære til disse for all jobb som er lagt ned.
Banketten på kvelden ble også en stor suksess! Nærmere 70 oppmøte med tilgang til god mat OG drikke sørget for at stemningen var på topp. Feststemte Strongmen klarte heller ikke å holde seg unna håndbakk-konkurranser (damer som gutter), og formalitetene senket seg omsider til langt nedpå minus-skalaen. Resten av kvelden bør muligens ikke oppsummeres på nettet....

TUSEN TAKK TIL ALLE DELTAKERE, PUBLIKUMMERE, CREW, SPONSORER og andre involverte. Jeg vil ønske alle utøverne lykke til videre og oppfordre alle til å bygge ut sine miljøer og klubber slik at enda flere kan få prøve seg i denne fantastiske sporten. Om noen skulle trenge hjelp med slikt (tips, råd og annet), så er det bare å kontakte undertegnede. Det første man bør gjøre er å kontakte sine lokale medier og tipse om konkurranser som man har deltatt på eller skal delta i.

Jeg kan også garantere at neste års konkurranse blir MINST like rå, og jeg oppfordrer alle til å holde av samme tid på året for anledningen. Om noen har tips eller noe på hjertet, så ta kontakt om dette.

Med vennlig hilsen,
Per Andrew Lier - Kristiansand StrongTeam - E-post: per@strongteam.no

Fullstendig resultatliste:


 

Resten av bildene

 


Favoritten fra Island måtte vike for den nye Verdens Sterkeste Mann - Martins Licis.

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Se resultater, bilder og reportasje fra Norges Sterkeste Mann og Kvinne 2018.
Liker du muskler, glam og show? Sjekk ut NM i Fitness.
Vi har kåret en ny vinner av Verdens Sterkeste Mann.

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!