Bytt målsetting

Trening27.09.2011Martin Norum76

Let's face it! De aller fleste av oss er svært lite flinke til å variere i treningen. Men er det egentlig nødvendig? Bør du jevnt og trutt endre på øvelser, treningsmetoder, pauser, set og repetisjoner?

Hvis jeg skulle komme med et grovt anslag basert på personer jeg kommer i kontakt med vil jeg påstå at 7/10 som trener er på samme sted som de var for ett år siden. Hvis du er en av dem og trives på stedet hvil er det ingen grunn til bekymring eller endring. Er du misfornøyd og frustrert fordi det ikke skjer noe er det på tide å gjøre endringer. Det spiller ingen rolle om det gjelder løping, sykling, trening for styrke etc. Poenget er at forandring må til! Albert Einstein sier det bedre: "Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results".

Det er svært få som i det hele tatt tenker på at en tenkelig grunn til at fremgangen uteblir er at det samme gjøres gang på gang. Derfor er oppfordringen enkel: bytt målsetting!
"Hvorfor skal jeg bytte mål, jeg vil tross alt bli sterkere" tenker du kanskje? Vel - her er problemet. Når et visst punkt nås stopper ting opp og du finner det vanskelig å komme et hakk videre. Du har nådd et såkalt "styrkeplatå".

La oss ta knebøy som eksempel: personen som synes at bytting av målsetting var en dårlig ide har gjort ting riktig. Han har spist nok, trent et program med 3 repetisjoner X 8 serier og han har trent med svært tung belastning. Han har i det hele tatt fulgt alle regler for å bli sterk. En fornuftig løsning her vil være å endre totalt på antall serier og repetisjoner. Et bytte fra få repetisjoner og mange serier til mange repetisjoner og få serier gjør at personen i prinsippet nå trener for muskelvekst. Hvordan kan dette være løsningen, spør du deg selv kanskje? Svaret er følgende:

Jo større muskelmasse en person har - jo bedre forutsetninger finnes for å bygge styrke videre. I den gitte situasjonen er det tenkelig at noe av grunnen til at fremgangen uteblir er et behov for økt muskelmasse for videre fremgang. Det kan være andre grunner til at fremgangen uteblir også, men jeg er sikker på at du skjønner poenget. Det samme gjelder motsatt vei. En person med stor muskelmasse som ikke kommer videre kan dra nytte av få svært tunge repetisjoner for å stimulere til økt styrke. Blir personen vesentlig sterkere kan han gå tilbake til å ta mange repetisjoner, men denne gangen med tyngre belastning. Fremgangen er nettopp sikret! Så enkelt(men samtidig så vanskelig) kan det være!

For dere som driver med masse kondisjonstrening - dette er for dere også! Ønsker du å bli bedre på 3 kilometer kan det beste valget du har tatt den siste tiden være å trene korte sprint-intervaller på 100 meter i en 2-4 ukers periode. Blir du vesentlig raskere og har mer power i beina vil du kunne løpe på et gir lavere, men oppnå samme resultat. Enda bedre - farten din vil øke og du kan sette ny pers. For noen høres det er helt idiotisk ut, for andre helt åpenbart. For deg som er i tvil kan jeg berolige med en vitenskapelig referanse. I en fersk finsk studie(1) testet forskerne hvordan tung styrketrening, eksplosive spensthopp og trening av muskelutholdenhet påvirket resultatene til langdistanseløpere. Forskene fant ut følgende: Tung styrketrening var den beste fremgangsmåten for å forbedre løperesultatene. Forskerne fremhever og anbefaler bruken av tung styrketrening i utholdenhetsutøveres treningsprogrammer for økt løpsøkonomi. F.eks for å forbedre sprintegenskapene på slutten av løpet.

 

Grunnen til disse resultatene kan forklares på samme måte som hvorfor korte sprinter kan gjøre en langdistanseløper bedre. Hvis bena har mer kraft og er sterkere trenger de ikke bruke like mye krefter for å gjøre samme jobb som en person med dårligere fysiske kvaliteter. Gi det et verdig forsøk og observer forandringene.

Når bør du IKKE variere?

Selvom mange er dårlig på å variere er det noen som skiller seg ut. Mange "tar helt av" og er besatt av tanken på at endring er den beste måten å oppnå bedre resultater på. Til en viss grad, ja, men å variere alt du gjør hver eneste økt gjør ikke annet enn å gi et mixet signal til kroppen om hva som skal skje. Adaptasjon er et viktig ord i denne sammenheng - du må gi kroppen tid til å skjønne hva som skjer og skape forandringer.

Variasjon er vel og bra, men bør kun brukes hvis du ikke kommer fremover. Har du progresjon, blir sterkere og ting går veien? IKKE slutt med det - dra fremgangen ut så lenge som overhodet mulig. Skulle du finne på å bytte fremgangsmåte midt i en god periode risikerer du å miste god treningseffekt, og det er kanskje ikke det helt ønskelige?

Moralen er: skal kroppen endre seg må den presses ut i noe den ikke har vært borte i før!


Referanser:
(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21854344

 

 


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!