Hvor blir det av de store tiltakene?

Kosthold03.10.2011Martin Norum18

Markedsføringen av usunne produkter har eskalert de siste årene. I 2009 ble det brukt fem gagner så mye reklamepenger på snackskategorien som frukt og grønt.

Det ble brukt om lag 150 millioner kroner på godterireklame, mens det ble brukt under 30 millioner kroner på frukt og grøntreklame. I løpet av 2009 sank også salget av frukt og grøn med 3,6 prosent. Reklamen for godteri, snacks og usunn mat sendes ofte på tidspunkter der barn er våkne og ser på TV. Ikke minst er mange av produktene som markedsføres direkte rettet mot barn. Undersøkelser viser at markedsføring av mat og drikke til barn er omfattende, og at mesteparten av denne markedsføringen brukes på energitett og næringsfattig mat og drikke. På tv, på kino og i butikkene blir barn fristet av produkter med mye sukker og fet, for eksempel usunne frokostblandinger med spennende emballasje og morsomme konkurranser. De siste to årene har 27000 flere barn blitt overvektige. Ifølge Jorunn Sundgot-Borgen i Nasjonalt råd for fysisk aktivitet(1) har nordmenn gått forbi amerikanerne når det gjelder utviklingen av overvekt.
Kanskje har du sett følgende hendelse mange ganger: en gjeng gutter i 12-16 års alderen er på butikken i store-fri for å hamstre inn dagens halvliter Cola og en pose boller så de holder ut resten av dagen på skolen. Dette er naturligvis ikke heldig, men problemet starter likevel ikke her - det starter mye tidligere.

Barn spiser feil mat fra de er veldig små

Og det er foreldrenes skyld! Hvorfor skal vi skape et behov som ikke eksisterer? Altfor mange gir barna sine produkter bombet med fett og sukker før barna selv vet hva det er. Når situasjonen er slik kommer de allerede som unge totalt feil ut i forhold til den sunne livsstilen foreldrene selv prøver å holde. Mange gir barna sine mat de ikke engang selv ville spist. Noen skjønner kanskje ikke at det som serveres ikke er helt slik det skal være, men man kommer langt med sunn fornuft og et par minutter investert i ernæring og helse. Får barna pølser, kjeks og grandiosa fordi de ikke vil ha annen mat har vi tapt kampen. Et sørgelig faktum er at barna ofte vinner kampen om hva som skal spises. Barn: "Jeg vil ikke ha, jeg vil ha kake". Foreldrene etter litt tenking: "hmm, javel - noe må hun jo få i seg". Hva tror du er best i et slikt tilfelle?

1. Å gi barna noe annet bombet med sukker slik at han/hun får i seg noe næring.
2. Ikke la barnet få noe og heller gå litt sulten.
Jeg sikter inn mot nr 2. La barna skjønne at det ikke finnes alternativer.

Samfunnet gjør lite for å bedre tilstanden

Statlig eide instanser som barnehager og SFO lager ostesmørbrød, boller og serverer daglig usunne frokostblandinger med skyhøyt sukkerinnhold. Pannekaker, pizza, brødskiver med nugatti og yoghurter er helt vanlig innhold i matboksene på skolen. Barna forteller at de får med rester de har lyst på hjemmefra. Det sier vel sitt om hva slags mat som lages hjemme. Når barna vokser opp og blir store nok til å gå i butikken på egenhånd blir de også stimulert til å ta dumme valg. Det er ikke tilfeldig at godteri og andre usunne produkter stort sett alltid er plassert nærmest kassen i butikken! Slik er det for at vi for sikkerhetsskyld ikke skal glemme det før vi er ute av butikken. Butikkene vet å spille på folks sukkersug rundt ettermiddagstider. Prisen er også fristende - usunn mat er mye billigere enn sunn mat. En salat koster det samme som to svære poser med 10 hveteboller. Et lett valg for en uten riktig dømmekraft.

Hvordan vi i et morderne samfunn tillater en slik utvikling som vi ser idag er vanskelig å forstå. Det er varslet ulike tiltak(bla annet mindre markedsføring av usunne produkter) flere ganger, men hvor blir det av? Hvorfor tar ting så lang tid og hvorfor blir det ikke dette tatt på alvor? At vi stadig veier mer og har flere sykdommer og plager er ikke akkurat billig for det norske samfunn - det er en samfunnsøkonomisk katastrofe. Alle piler peker i feil retning.

Mens vi venter på at noe skjer bør vi innse at vi i stor grad må ta saken i egne hender. Det er vi som enkeltindivider som har den største påvirkningskraften over hva vi støtter og legger penger i. Hver gang vi kjøper brus, snacks og andre usunne produkter er vi med på å støtte opp rundt utviklingen til produsentene.

Ønsker vi å skape en endring er vi nødt til å forebygge blant de yngste av oss

Barn som er overvektige har mye større risiko for å fortsette å være det som voksen. Vi vet idag at et stabilt blodsukker er helt sentralt for vektreduksjon. Barn som jevnt og trutt får dårlig mat vil over tid få alvorlige konsekvenser(diabetes og insulinresistens for å nevne noen). Mange rettferdiggjør og belønner barn med godteri når de har vært flinke eller når de er syke. I helgene tenker mange at "det er så lite godteri og usunt ellers så å spise godteri i helgene skader ikke". Jeg skjønner tankegangen og henger med på at det i seg selv ikke er fryktelig skadelig med litt snacks en gang i blant, men dersom vi ser på det totale bildet av kostholdet til barn idag blir du garantert overrasket over hvor mange gram sukker det inneholder.

Det er naturligvis ikke noe stort problem å kose seg en gang i blant med mindre sunne produkter, men ikke la det bli hverken din eller barnets første fallgruve på veien mot unødvendig høy kroppsvekt. Her kan du lese om to niåringer som gikk ned i vekt og kom på rett spor. Spiser du eller barn(a) dine pr. idag mye dårlig mat men likevel ser sunne og friske ut? Vær sikker på at det ikke ser like bra ut på innsiden av kroppen.

Jeg har full forståelse for at det ikke alltid er så lett å holde seg unna det vi vet ikke er bra for oss, men likevel finnes det så store muligheter for å lage masse god mat med bra næringsinnhold. Kristine weber(link kriweb.no) har blitt et sunt og bra forbilde for mange som søker en sunnere og aktiv livsstil. Kristine er frontfigur for et sunt kosthold og alternative måter å lage matvarer vi eller forbinder som usunne. Hun tar bilder, gir tips og matoppskrifter på en haug av matretter en kan gjøre svært sunne. Er du lur henter du litt inspirasjon og setter igang med nytt og forbedret kosthold allerede imorgen. Det finnes få faktorer som kan påvirke helsen i større grad enn nettopp kostholdet.

Noen avsluttende tips:

1. Start dagen med naturlig mat. Egg, fisk, kjøtt og nøtter, salat og frukt er eksempler på matvarer som sikrer et stabilt blodsukker. Et stabilt blodsukker gjør at sannsynligheten for at du spiser søppelmat senere på dagen reduseres. Tror du ikke at eksemplene kan spises til frokost? Vel, tro om igjen. For 200 år siden spiste vi ikke kneipbrød med leverpostei og nugatti til frokost.
2. Innta omega-3 tilskudd. Effekten av omega-3 er enorm. Flere studier viser at omega-3 alene kan forandre kroppskomposisjonen og redusere fettprosenten.
3. Drikk alltid mye vann før du skal spise. Dette gjør at du ikke orker like mye mat.
4. Skjær opp frukt i biter og sett det på fat. Forskning viser at oppskåret frukt spises i mye større grad enn frukt som ligger i kjøleskapet.
5. Drikk aldri noe som inneholder kalorier. Mange blir lurt og skjønner ikke hvorfor det går opp i vekt. Glem ikke at drikke ofte kan inneholde mange kalorier. Drikk masse vann. To-tre liter om dagen bør være et mål. Vann har en fettforbrennende effekt.

Noen spiser for å leve, andre lever for å spise. Pick your side!

Referanse:
(1)
http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/helse/niaaringene-malin-og-marthe-lekte-seg-spreke-3558501.html#.Tkrs_SYBVQg.facebook
(2)
http://nhi.no/forside/du-er-forbildet-37687.html
(3)
http://e24.no/naeringsliv/krisen-senker-frukt-og-groent/3320788

 


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!