Kreatinprodukter - Vær OBS

Kosthold26.02.2007Isac1

Kreatin finnes naturlig i kroppen (ca 130g), og er helt nødvendig for at vi skal kunne bevege musklene. Intensiv trening tømmer kreatinlagrene. Du får i deg kreatin ved inntak bl.a. av rødt kjøtt, fisk og tyttebær (1kg oksekjøtt = ca 4g.). Spiser d

Kreatin monohydrate, Creapure, Creatin Malate, Creatin Citrate, Creatin Ethyl Ester, Creatin Methyl Ester, Trikreatin, Kre-Alkalyn osv., osv. Kjært barn har mange navn. Husk: det dreier seg (stort sett) om kreatin monohydrat - og (evt) endringer av den.

Kreatin monohydrat er blant de aller mest testede sportskosttilskudd. Haugevis av forskning konkluderer med disse fordelene:
*forbedrer restitusjonen mellom intervaller i.f.m. styrke og sprinttrening,


*økt styrke (særlig ved bruk av kreatin i.f.m. kortvarig, eksplosivt intervallarbeid),
*økt muskelvekst (ved økt treningskvalitet i styrke-/hurtighetstreningen).

Sportsgrener hvor kreatintilskudd kan være effektivt er derfor bl.a. fotball, badminton, tennis, sykling, svømming og styrketrening.

Dette er velkjent for de fleste. Jeg skal derfor ta for meg det som nok ikke er så kjent: hvordan du lures av kyniske kreatinselgere.

NB! Denne artikkelen er ikke ment å skremme deg fra å innta spesifikke kreatinprodukter, men laget for å informere om farene som lurer der ute.

Først ett enkelt grep for å ikke bli lurt: Be om labanalyse.

Du kjenner sikkert til at det er mange useriøse og/eller uproffe aktører i denne bransjen. Verken for deg som kunde, for forhandlere eller importører er dette enkelt å forholde seg til. Det er lett å bli lurt.

En amerikansk analyse av produkter fra 8 ulike firmaer som annonserte Creatin Ethyl/Methyl Ester avslørte følgende:

4 av de 8 analyserte prøvene inneholder ikke CEE el ME i det hele tatt! De inneholdt stort sett ordinær monohydrat.

1 prøve inneholdt kun drøyt 20% CEE.

De 3 "beste" prøvene inneholdt drøyt 60% CEE.

Legg også merke til noe annet VIKTIG: De som faktisk inneholder CEE inneholder også uhørt store mengder creatinine. Og det er jo et stoff vi i hvert fall ikke ønsker å betale for å ha mye av i kroppen….

Det er også gjort analyser av ulik kinesisk produsert "CEE" levert til USA. Ingen av disse produktene inneholdt CEE, men var ordinær monohydrat tilsatt ulike boostere el syrer....

Det ville være merkelig om ikke noe av dette er havnet også på det norske markedet. Mitt råd til deg som vurderer å kjøpe et slikt produkt er derfor: Be om en analyse av produktet FØR du handler. Analysen bør være fra et seriøst lab, selvsagt. Ikke la deg lure av fine ord eller logoer. Alle de analyserte firmaene som ble avslørt annonserte i store, seriøse amerikanske magasiner...

Hva bør en analyse inneholde?
I kreatin av dårlig kvalitet forekommer det store mengder urenheter og/eller biprodukter av ett eller flere slag - det kan det være selv om det står at kreatinen er 99,9% ren.

Analysen bør opplyse om innholdet av: Creatinine, Dihydrotriazine og Dicyandiamide - de mest kjente biprodukter/urenheter. Generelt kan man si at en kvalitetskreatin ikke skal inneholde mer enn 100 ppm Creatinine, den skal ikke inneholde noe Dihydrotriazine, og den bør ikke inneholde mer enn 50 ppm av Dicyandiamide. (1 ppm = 1 milliontedels gram).

Danmark har laget en renhets-spesifikasjon vedr. kreatin produkter. Følgende grenseverdier er gjeldende:

Kreatinin: max 0,1% (1000ppm).
Dihydrotriazine: max 20ppm.
Dicyandiamide: max 50ppm.

I noen av de analyserte CEE produktene var innholdet kreatinin 30-40%.... De andre urenhetene var det ikke analysert for…

Hvordan skal en analyse se ut?

En seriøs labanalyse skal i alle fall inneholde labets
- navn, adr, tlf., og nettadr. Slik at du enkelt kan spore det opp, og sjekke seriøsiteten.
- dato
- batch/lot/serienr.
- underskrift av ansvarshavende.

Vær obs på at noen tror de har en labanalyse å vise frem. Som regel er det bare tall satt ned på et stykke papir…

Så langt kan jeg ikke se EN ENESTE leverandør i Norge (eller verden) i dag som har en seriøs labanalyse å vise frem til ifm et CEE produkt….

Jeg har snakket med mange av verdens ledende leverandører av CEE/ME. Jeg ba dem komme tilbake når de hadde en seriøs labanalyse som viste innholdet av de ulike mulige urenheter. Har fortsatt ikke hørt noe…

Hvorfor er det så vanskelig?
Hva er felles for disse firmaene som leverer nye, fantastiske kreatinprodukter til hele verden? Jo, de synes å ha penger til å utvikle og produsere disse nye "superGTIproduktene" - men å legge frem en nøytral labanalyse som viser innholdet, det er visst umulig. HALLO! En analyse koster noen tusenlapper - noen få øre pr boks de produserer. Hva er da mest sannsynlig:
1. at de har brukt haugevis med penger på å utvikle og markedsføre "den nye generasjonen kvalitets kreatintilskudd", men så ble de helt blakke og hadde ikke råd til å labanalysere - eller
2. at de faktisk selger et nyutviklet kreatinprodukt, men dessverre så inneholder det såpass mye urenheter at det er best å skjule dem - eller
3. at de selger fake produkter (et ganske ordinært kreatin monohydratprodukt tilsatt en-eller-annen syre/booster)?

Hva tror du? Svært ofte er svaret enten 2 eller 3. Og jeg synes du skal forlange å få se en labanalyse. Just in case.

Business/bad business
Litt om business - og moral: Saken er at det utrolig krevende, og dermed kostbart, å fremstille virkelig god CEE (el blandingsprodukter som inneholder CEE) - med et LAVT NOK innhold av kreatinin.

Men utsalgsprisen er ikke akkurat beskjeden. Fortjenesten, om du selger fake produkter, blir da tilsvarende formidabel.

Leverandørene vet at rundt om i verden er det millioner på millioner av enkeltpersoner som vil kjøpe dette nye, til nær sagt hvilken som helst pris.

Dermed har du et stort marked for kjeltringene som får virksomheter i lavkostland til å putte ordinær monohydrat sammen med litt booster eller syre inn i kapsler. Så klistrer de på diverse etiketter med et fancy navn i store bokstaver, og sprer produktene utover verden.

De VET at i alle land finnes det opptil flere importører og forhandlere som ikke bryr seg om, eller er proffe nok, til å kvalitetssikre verken leverandør eller produkt.

Og mange folk får jo effekt - det er jo kreatin + div i produktet. Genialt.

De kan til og med tilsette noen ingredienser slik at en ordinær HPLC-analyse vanskelig kan bevise hva som faktisk er i produktet. Eller legge frem en fake labanalyse fra et "bakgårdslab". Sleipt.

Hva er det med disse urenhetene?
Urenheter/biprodukter som Kreatinin, Dicyandiamide og Dihydrotriazine kommer som en følge av dårlig/feilaktig/ufullstendig fremstilling av kreatin.

Magekrampe, hodepine, kvalme og diaré er ikke uvanlig blant kreatinbrukere. Det skyldes IKKE kreatin, men kreatinIN eller ett/flere av de andre biproduktene.

Kreatinin er (kanskje) det minst farlige biproduktet. Det er ikke påvist endringer i nyrefunksjon hos ellers friske personer ved inntak av anbefalt dose kreatin. MEN disse studiene ble gjort på personer som hadde tatt labtestet kvalitetskreatin… Hvor mye kreatinin du tåler daglig før nyrene dine blir skadd, det er svært individuelt. Les mer på www.kidney.org

Kroppens naturlige forsvarsmekanisme mot gifter som kreatinIN er å spe de ut med vann. Vannet tas fra tarmer og muskelvev. Da mister kroppen bl.a. viktige mineraler; kalium og magnesium. Det kan gi utslag i magekramper. En kvalitetskreatin bør ikke inneholde mer enn 100ppm kreatinin.

Dicyandiamide (DC) er et biprodukt fra kjemikalen cyanamide, brukt i produksjonen av kreatin. Store mengder DC tyder på en ufullstendig produksjonsprosess. DC brukes bl.a. i produksjonen av eksplosiver, fyrverkerideler, vaske- og rensemidler o.a. mer el mindre appetittvekkende produkter. Så langt vi vet i dag utgjør DC i seg selv ingen giftfare. Men sammen med ei sterk syre kan DC omdannes til et giftstoff (hydrogen cyanide gas). En kvalitetskreatin bør ikke inneholde mer enn 50ppm DC.

Dihydrotriazine (DHT) vet vi mindre om. Det er et biprodukt med ukjente pharmasøytiske og toksikologiske egenskaper. Det er, så vidt meg bekjent i dag, ikke foretatt tilfredsstillende studier på den mulig negative effekten DHT har på kroppen ved langvarig bruk. DHT er ofte funnet i kreatinprodukter produsert i Asia, og er et resultat av ikke-optimale kjemiske reaksjoner, som igjen skyldes hastverk/slurv i produksjonen. En kjent amerikansk ekspert, Bill Roberts, sier: "Jeg tror vi skal være bekymret for å innta DHT. Det vil være uklokt å anta at stoffet ikke kan medføre forgiftning". Et kvalitetskreatin bør ikke inneholde DHT.

Konklusjon:
Et fornuftig inntak av et kreatinprodukt vil være fordelaktig for de aller fleste som trener mye og hardt. Og det vil være helt ufarlig. MEN DET ER MYE RART DER UTE!

Selv om det er svært lite sannsynlig at disse biproduktene/urenhetene vil skade deg, hvorfor skulle du innta biprodukter i store mengder?
OG: Flere av disse "superproduktene" betaler du langt over 1000-lappen pr. kg. for. Det er vel en god grunn for å vite hva, og hvor mye biprodukter, du får i deg?

Be om labanalyse.


Må du ha en loadingfase eller kan en lav dose med kreatin booste fremgangen din?
Har tung styrketrening og hårtap hos menn en sammenheng?

Kosttilskudd - bruker du for mye?

Kosthold11.12.201944

Hvor mye kosttilskudd bruker du egentlig?

6 kosttilskudd du bør ta

Kosthold30.01.2014333

Det er delte meninger om man bør ta kosttilskudd og om de virkelig har en effekt.

Kosttilskudd - bruker du for mye?

Kosthold11.12.201944

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!