Kan nedkjøling og musikk påvirke treningsresultatene?

Trening16.12.2011Martin Norum8

I en studie(1), så forskerne på hvordan nedkjøling mellom serier sammenlignet med ingen nedkjøling påvirket det totale antallet repetisjoner og muskelskader.

Seksten friske menn stilte som deltakere i studien og ble tilfeldig delt inn i grupper. En gruppe med nedkjøling og en kontrollgruppe uten nedkjøling. De utførte en protokoll som bestod av fire set med bicepscurl med 80% av 1RM(en repetisjon maksimum) som belastningsvekt. Gruppen som ble nedkjølt fikk en våt ispose liggende over armen i pausen, mens den andre gruppen ikke gjorde annet enn hvile. Deltakerne utførte hver serie til utmattelse og antallet repetisjoner ble loggført. Blodverdiene til samtlige deltakere ble også målt.

Resultater: Gruppen som ble nedkjølt utførte signifikant flere repetisjoner(21%) sammenlignet med kontrollgruppen. Resultatene betyr i praksis at man kan oppnå et høyere treningsvolum(flere repetisjoner) ved hjelp av nedkjølelse. På bakgrunn av dette funnet er det tenkelig at restitusjonstiden etter seriene også reduseres.

Kan musikk påvirke treningsøkten din?

Målet med dette studiet(2) var å undersøke effekten av foretrukket og ikke-foretrukket musikk på lengden av økten, hjertefrekvensen og en vurdering av opplevd anstrengelse under sykkeltrening med høy intensitet. Femten deltakere utførte fem testøkter. I to økter syklet de med en bestemt motstand for å finne deres kritiske punkt i forhold til intensiteten. Deretter utførte de forsøket på følgende måte: Tre økter med en gitt tøff intensitet ble utført. En med foretrukket musikk, en med ikke-foretrukket musikk og en uten musikk.

Resultater: Hjertefrekvensen var lik i alle tre grupper, mens følelsen av hvor tøff økten var viste at gruppen som fikk ikke-foretrukket musikk hadde det verst. Gjennomføringen og resultatet under foretrukket musikk var bedre enn under ikke-foretrukket musikk. Resultatet viste at å høre på musikk man liker og som gir energi kan føre til bedre prestasjon, mens å høre på musikk man ikke liker gjør at økten føles tyngre enn normalt.

Referanser:
(1) http://journals.humankinetics.com/ijspp-in-press/ijspp-in-press/resistance-exercise-inter-set-cooling-strategy-effect-on-performance-and-muscle-damage
(2) "Effects of preferred and nonpreferred music on continuous cycling exercise performance." from Percept Mot Skills. 2010 Feb;110(1):257-64.

 

 


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Hva skjer med muskelmassen, styrken og utholdenheten hvis du tar pause 1 mnd. eller 3 mnd. og lenger?
Det er bedre alternativer enn tredemølle og sykkel til oppvarming. Dette er den perfekte oppvarmingen!
Spiller poden din altfor mye? Dette kan være løsningen på å slå to fluer i en smekk.
43 år gamle Rolf Gustavsen har vært topptrent over halve livet sitt og han holder koken fortsatt.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!