Hvilken potetsort velger jeg til julematen?
Kosthold21.12.2011Opplysningekontoret for frukt og grønt7
Lutefisk
Til lutefisk passer en potet med mye smak. Mandelpotet er foretrukket av mange, men også Ringerikspoteten er et godt valg. Begge sortene har forholdsvis gult kjøtt som gjør tallerkenen ekstra innbydende.
Ribbe
Her er det mange muligheter, men også til ribbe anbefales en smaksrik sort, som Mandel eller Pimpernell. Vil man ha en mer smaksnøytral potet, prøv sorten Asterix. Kerrs pink er også en "ribbe-potet".
Pinnekjøtt
Som til ribbe. Mandelpotet er et godt valg til pinnekjøtt, men også Pimpernell er smaker godt. Ønskes en mer nøytral potet, anbefales Asterix eller Folva.
Kalkun
Mye smak på poteten kan komme i veien for kalkunen. Derfor vil en mer nøytral potet, som Asterix eller Beate være gode valg. Eller om du er heldig og får tak i sorten Rosewald.
Torsk
Mandel, hvis man ønsker mye smak. Ekstra godt til torsk er poteter som tar opp i seg mye av kraften på tallerkenen, som Folva, Asterix eller Beate.
Vilt
Her er Mandelpoteten den store vinneren, eller Rosewald, dersom man vil ha en litt mer nøytral smak.
Rakefisk
Ringerikspoteten er det selvfølgelige valget for rakefiskelskere. Ikke bare på grunn av smakskombinasjonen, som jo er meget bra, men også pga. at det er tradisjon med Ringerikspoteter til rakefisken.
I romjulen
Folk vil gjerne spise noe annet i romjulen, og da lages det gjerne potetsalat. Folva eller Asterix er begge gode valg. Dette er faste poteter som egner seg godt i salat.
Til sild kan man variere med å lage salat av Blå Kongo. Da får du en spenstig og spennende blå salat.
Søtpotet pommes frites Vs. vanlig pommes frites
Kosthold13.02.20194
Slik skreller du mange poteter i en fei
Kosthold14.12.2014338
Derfor er søtpotet genial
Kosthold04.09.20191972