Hva slags fett finnes i maten vi kjøper?

Kosthold16.01.2012Rita Immerstein8

Tidligere artikler fra blant Forbrukerrådet og Aftenpostens internettside viser at bruk av fett som tilsetning i bearbeidet mat vi kjøper ikke er uvanlig. Det kan være svært nyttig og helsefremmende om fettkilden er av den gode typen.

Om du ønsker å sikre deg at tilsatt fett er av det gode bør du kanskje fortsatt lese innholdsdeklarasjoner og sjekke hva produsentene tilsetter maten du kjøper. Palmeolje som fettkilde har vist seg å være benyttet til fordel for mer helsevennlige alternative fettkilder. Hensikten har vært å redusere bruk av transfett, men palmeolje består hovedsakelig av mettet fett i motsetning til for eksempel rapsolje som er rik på enumettet fett. Som kritisk kjøper og forbruker skal nøkkelhullsmerket og grovhetsmerket sikre en gitt kvalitet av varene for oss, men fettkildene som tilsettes eller fettet som matvarene naturlig består av kunne kanskje med fordel også vært en del av et slikt kvalitetssikringssystem?

Fett er en svært viktig energikilde i vårt daglige kosthold og fett har en sentral oppgave i oppbygging av membranene og cellene i kroppen vår. For lavt inntak av fett øker risikoen for mangel på fettløslige vitaminer. For høyt inntak av fett kan øke risikoen for overvekt, hjerte- og karsykdommer og kreft. Dagens anbefalinger tilsier et inntak som tilsvarer 30% av vårt totale energibehov(Pedersen m.fl., 2010)

Fett kan kategoriseres etter 3 typer fett; mettede-, enumettede-, og flerumettede fettsyrer. Forskjellene mellom disse kategoriene er bestemt av den kjemiske oppbyggingen. Kjemien er til dels komplisert, men mettet fett kjennetegnes ved at det kun er enkeltbindinger mellom karbonatomene. Dyrisk fett, kokosolje, palmeolje og kakaofett er i grupperingen mettet fett. Det viser at kilder fra planteriket også kan inneholde en hovedkilde av mettet fett. Det finnes enkelte gunstige egenskaper ved disse plantebaserte fettkildene, blant annet er extra virgin kokosolje ansett som et godt tilskudd for energi, stabilt blodsukker og en økt forbrenning ved lavkarbodietter. Palmeolje blir benyttet i ferdigmat og i følge en artikkel på Forbrukerrådets side(Njarga 2008) er dette fettet benyttet bl.a. i både frokostblandinger og barnemat. I følge professor og ernæringsfysiolog Jan I Pedersen(Dregelid, 2008) ble anbefalingene om å kutte bruken av transfett i mange matvarer erstattet med palmeolje. Dette er en olje som fremmer det dårlige LDL-kolestrolet. Alternative oljer som kunne vært benyttet er for eksempel rapsolje, olivenolje eller soyaolje. Det er viktig at vi sikrer oss et inntak av de essensielle fettsyrene(livssnødvendige) ved å for eksempel spise fisk, benytte raps- og olivenolje og spise korn, grønnsaker og nøtter som kan tilføre oss en balansert fettsammensetning i kosten.



Det betyr i praksis at det er lurt å sjekke matvarene dine for å se hvilke fettsyrer som er tilsatt dine utvalgte varer fra butikken. Mengden tilsatt fett vil nok variere, men det viktigste er altså valget av fettkilde. Det er anbefalt at vårt inntak av mettet fett ikke bør overstige 10% av vårt energiinntak(Helsedirektoratet, 2012), men vi bør heller bestrebe å øke inntaket av enumettet og flerumettet fett.

Det er i følge Helsedirektoratet overbevisende dokumentasjon på at en dreining i kostholdet med lavere inntak av mettet fett til fordel for mer enumettede og flerumettede fettsyrer reduserer faren for hjerteinfarkt og andre livsstilsrelaterte sykdommer. Over halvparten av de mettede fettsyrene kommer fra meieri- og kjøttprodukter. Mesteparten av transfettet kommer også fra disse to hovedkildene. Matprodusentene har erstattet mye av transfett med andre og bedre kilder, men vær kritisk og følg med på hvilke erstatninger som velges. Se på innholdsdeklarasjonen!


Kilder:
Pedersen J. I., Hjartåker A. &Anderssen S.A(2010) Grunnleggende ernæringslære, Gyldendal Akademisk, Oslo: 2010
Njarga B.B.(2008) Palemeolje: Usunn for kropp og klode, artikkel, nettside: Forbrukerrådet
http://forbrukerportalen.no/Artikler/2008/palmeolje_usunn_for_kropp_og_klode
Dregelid S.(2008) Fra helsefarlig til helsefarlig, artikkel, intenettside, Aftenposten:
http://www.aftenposten.no/helse/article1431021.ece
Helsedirektorat(2012) Fett, artikkel, internettside:
http://www.helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/energi-og-neringsstoff/fett/Sider/default.aspx

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Har smør og høyt kolesterol en sammenheng?
Hvis du vil forbrenne fett er tredemølle og sykkel gårsdagens nyheter.

12 matvarer du bør spise mer av

Kosthold19.09.201883

Dette er mat som er fullstappet med gode og sunne næringsstoffer.
Her får du 6 gode råd til sunt og godt drivstoff.

12 matvarer du bør spise mer av

Kosthold19.09.201883

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!