Tren til du er 100 år

Trening17.01.2012Rita Immerstein17

Det finnes mange gode helseaspekter ved å drive med styrketrening. Noen foretrekker å å trene hjemme av mer praktiske årsaker.

Men de fleste velger å benytte seg av et treningssenter fordi det gir et bredt treningstilbud og er en del av den daglige sosiale arenaen. Uansett så er styrketrening en form som kan tilpasses omtrent alle og du kan trene til du er 100 år og få fremgang i styrke og muskelmasse!

• Forebygger sykdommer som diabetes, fedme, metabolsk syndrom(forhøyet blodfett, blodsukker, blodtrykk og midjemål), hjerte- og karsykdommer, osteoporose, ledd og ryggsmerter samt angst og depresjon(Jansson m.fl, 2008)
• Øker evnen til å utføre daglige aktiviteter og reduserer faren for fall og beinbrudd;
"To tiårs tap av styrke og muskelmasse hos eldre kan gjenvinnes etter to måneder med styrketrening"(Helsedirektoratet, 2008, s. 142)
• Styrketrening sammen med kondisjonstrening og bevegelighetstrening utgjør til sammen et fullverdig treningsprogram
• Evnen til å øke styrkekapasitet og muskelmasse ser ikke ut til å avta når man blir voksen/eldre og muskelstyrke er avgjørende for all fysisk aktivtet!
• Styrketrening kan bidra til bedre prestasjon ved å øke utholdenhet på både ergometersykkel og tredemølle
• Lavere hjertefrekvens og blodtrykk undergåturer er også en helsegevinst av å drive med styrketrening. Dette kan ha sammenheng med at økt styrke bidrar til økt aktivitet og dermed bedre kondisjon
• Styrketrening kan være et viktig hjelpemiddel for kroppsvekt, kroppssammensetning og energiomsetning. Energiforbruket i direkte tilknytningen til styrketrening gir en moderat effekt, mens BMR(energiforbruk ved fullstendig hvile)øker positivt viser undersøkelser av personer som har trent styrke 3 ganger i uken over 3-5 måneder. Økt muskelmasse og økt proteinomsetning(begge deler krever energi) bidrar til en bedre BMR(Hunter m.fl, 2000)
• Insulinfølsomheten kan øke og lipidprofilen kan forbedres. Enkelte styrketreningsøkter kan gi økt HDL-kolestrol(det gode kolestrolet) og øke beintetthet, eller reduserer aldersrelatert beintap. Kroppsfunksjonen ved ledd- og ryggsmerter viser seg å bli forbedret ved styrketrening
• Både styrketrening og aerob trening kan lindre symptomer ved angst og depresjon
Det er med andre ord altså ingen grunn til å la være å drive med styrketrening - finn den formen som gir deg mest energi og påfyll og trøkk til! Her er det mye å vinne!

Kilder:
Jansson E., Stensvold D. & Wisløff U.(2008) Helseaspekter ved styrketrening, Artikkel; Kap 10, 11 sider, Artikkel funnet i:
Bahr, R.(red)(2008) Aktivitetshåndboken. Fysisk aktivitet i forebygging og behandling, Helsedirektoratet, Oslo, 2008

Hunter G. R., Wetzstein C. J., Fields D.A., Brown A. & Bamman M.M(2000) Resistance trainingincreases total energy expenditure and free-living physical activity in older adults, J Appl Physiol 2000: 89: 7 sider

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Du trenger mer protein jo eldre du blir for å opprettholde og bygge muskelmasse.
Svend Steensgaard (91) fra Danmark løftet hele 130 kg i markløft i det Danskemesterskapet.
Sam "Sonny" Bryant Jr er en 70 år gammel kroppsbygger. Se video.

80 åring tar 500 armhevninger

Diverse02.12.20131448

Walt Ottenad Jr. tar her 500 armhevninger på 30 minutter. Se video.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!