Derfor bør du bruke tid på hvert måltid

Kosthold06.02.2012Rita Immerstein0

De fleste av oss har vel opplevd å være så sultne at vi sluker maten ned i løpet av sekunder og minutter? Har du prøvd å spise, re opp sengen og kle på deg omtrent i en og samme vending?

Inntak av et måltid kan løses på mange måter og det finnes enkelte dager som bare er for hektiske til at du kan sette deg i fred og ro for å nyte maten din. Dette tåler vi selvsagt i en hektisk hverdag, men det er ikke et spisemønster som bidrar til optimalt næringsopptak og energi på lengre sikt.

Forestill deg at det er 4 timer siden forrige måltid og sulten melder seg på nytt. Når du i denne tilstanden får se, lukte eller smake på mat så setter kroppen i gang noen prosesser som betyr at "jeg er klar for mat, gi meg noe mat"! Alle har vel sannsynligvis hørt om uttrykket "å få vann i munnen" eller "tennene løper i vann". Denne opplevelsen er en fysisk opplevelse ved at spyttproduksjonen settes i gang ved synet eller lukten av mat som du finner attraktiv. Det er noe kroppen vil ha.

Matens vei gjennom kroppen er en avansert prosess som starter med signaler fra kroppen selv eller ved at du blir "trigget" av dine ytre omgivelser. Både hormoner og ulike nervesignaler bidrar til at prosessen fungerer som den skal. Fordøyelsen starter allerede i munnen ved at spyttproduksjonen starter ved direkte stimuli av mat eller lukt og syn. Hensikten er å starte nedbrytingen av næringsemner(karbohydrater, proteiner og fett) fra store til mindre molekyler. Maten passerer hurtig gjennom svelg og spiserør før det havner i magesekken. Deretter slippes små mengder mat ut i tynntarmen hvor det meste av næringsopptaket skjer. Hele veien fra munnen og videre i fordøyelsessystemet blir det skilt ut enzymer som bidrar til å bearbeide og fordøye mat. De er katalysatorer for prosessen og inngår ikke direkte i dem selv. Munn og svelg er viljestyrte muskler, mens tarm og mage har en muskulatur som elter og beveger innholdet.

Et sundt måltid for optimalt næringsopptak bør alltid inneholde fiber. Både mage- og tarmsystem fungerer best på et fiberrikt kosthold. Regelmessighet dvs faste spisetider er alltid en fordel for å sette i gang kroppens fordøyelsesmekanismer og det bidrar gjerne til et mer stabilt matinntak og en bedre blodsukkerbalanse. Etter egen erfaring merker jeg dette fordi både mengde og sammensetning på maten blir mer gjennomtenkt.

Dersom du ønsker å legge om kostholdet ditt kan kroppen reagerer med en mer urolig fordøyelsesprosess. Dette er kun i en overgangsfase, men det er imidlertid viktig å merke seg at et bevisst endret kostholdsmønster ofte krever et økt inntak av væske. Sunne matvaner innebærer ofte et kosthold mer rik på fiber og tyngre nedbrytbar mat. For å sikre en god fordøyelse og et optimalt næringsopptak er vi helt avhengig av å drikke nok vann(2.5-3 liter per dag).

Fysisk aktivitet fremmer fordøyelsen mens stress og enkelte psykiske tilstander kan hemme fordøyelsen og til og med bidra til forstoppelse. For at vi skal få optimalt utbytte av maten vi spiser bør du alltid sette av tid til et måltid. Nedbrytningsprosessene kommer aller best i gang og fungerer mest optimalt om du får ro rundt måltidet. Inntak av et måltid gir en viktig pause i hverdagens kjas og mas og undervurdere ikke effekten av å bruke tid på å innta måltidet. Sure oppstøt, tregt magesystem(forstoppelser) og dårlig konsentrasjon kan tilsi at du bør vektlegge mer ro og bevissthet rundt måltidene dine. Unn deg en spisepause, tygg skikkelig og få med deg at metthetsfølelsen inntrer. Dette bidrar til et skikkelig og balansert næringsopptak og du får langt mer ut av hverdagen både på jobb og trening! Bon Appetit!

Kilder:
Pedersen J. I., Hjartåker A. &Anderssen S.A(2010) Grunnleggende ernæringslære, Gyldendal Akademisk, Oslo: 2010
Paulsen T.,M. og Heir W.(2011) Artikkel funnet 30.01.2012
http://ndla.no/nb/node/20540?fag=8&meny=301


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Og ikke minst hvor lenge etter du skal spise etter trening.
Når tidsklemme er et faktum kan disse måltidene redde deg.

Slik mealprepper du for hele uken

Kosthold05.07.2017147

Er det vanskelig å følge en diett? Dette er løsningen.
Size matters!

Slik mealprepper du for hele uken

Kosthold05.07.2017147

Supersunn taco

Kosthold21.01.2021124

Bytt ut den tradisjonelle tacoen med en av disse supersunne variantene!

TOPP-3 for å BYGGE bryst

Trening01.01.202157

Her får du 3 kanonøvelser så du aldri igjen skal ha problemer med å bygge bryst.

7 øvelser for muskuløse triceps

Trening26.12.202053

Vil du har større armer? Dette er 7 supre øvelser.
Her har du treningstips og kostholdsråd som kan gi deg et push bak, inn i det nye året.

Bananpannekake

Kosthold23.11.20202213

Perfekt å starte dagen på!