Gode mellommåltider - hva skal jeg spise?

Trening11.03.2019Rita Immerstein0

De fleste av oss spiser kanskje 3-4 måltider hver dag. Om dette er nok til å holde energien hele dagen er avhengig av innholdet i hovedmåltidene og hva slags aktivitetsnivå du har.

Vi er i våken tilstand ca 2/3 av døgnet og i løpet av vår våkne tilstand utfører vi mer eller mindre ressurskrevende aktiviteter. Dersom du har et energikrevende arbeid fysisk eller kognitivt og samtidig trener flere dager i uken(4-10 økter) bør du vurdere å legge inn et par mellommåltider for å sikre en stabil blodsukkerbalanse og et tilstrekkelig næringsinntak til dine daglige aktiviteter.

Jeg velger å dele inn forslagene etter type aktivitet og ulike tidspunkter på dagen hvor de kan lønne seg med det "lille ekstra":

Mellommåltider etter frokost og før lunsj

Dette kan for eksempel bestå av frukt med lav blodsukkerstigning som eple og pære. Dessuten kan yoghurt(skyr) eller kesam(1%) blandet ut med litt fun-light saft være et godt påfyll. Er du en av dem som har høy forbrenning kan du med fordel tilsette 1 ss rapsolje i kesam eller yoghurt og i tillegg legge til 2 ss store havregryn

Mellommåltider etter lunsj og før trening

Dersom du spiser lunsj mellom klokken 11.00 og 12.00 og drar rett på trening etter arbeid eller skole vil jeg anbefale deg å spise litt før trening. Hvis du trener kl.16 vil det ta for lang tid før du får i deg neste hovedmåltid og jeg vil anbefale at du spiser for eksempel 2 knekkebrød med 40 gram skinke(4 skiver kokt skinke) og et egg før trening. Et annet alternativ er å ta en proteinshake tilsatt 2-3 spiseskjeer havrekli.

Mellommåltid etter trening

Etter en hard treningsøkt trenger du å få i deg raskt karbohydrater. Mange velger å spise riskaker fordi det er enkelt å ta med seg og spise. En annen variant er å lage en bolle med solfrokost og ananas blandet sammen i kjøleskapet. Dette holder seg godt i 3 dager i kjøleskapet. Bland sammen 3 bokser ananas og tilsett 10 ss Crusli solfrokost så har du 4-5 måltider med raske karbohydrater. Det smaker dessuten utrolig godt etter trening eller som snacks til kaffen etter middag! Skal du har rask tilgang på proteiner er en shake med Isolat løsningen etter trening.

Mellommåltid før leggetid

Er du litt småsulten etter siste kveldsmåltid så kan en neve med naturell nøtteblanding være godt å spise. Sliter du med å sovne kan en banan bidra til å gi deg ro når du legger deg. Knekkebrød med magert pålegg vil også sikre deg. Dessuten kan en proteindrink i form kaseinproteiner fungere som "godnatt-mat" fordi det har en langsom opptakstid og tilfører kroppen proteiner i løpet av natten. Lurt for deg som trener mye.

Andre alternativer som proteinrundstykker og grønnsaks- og fruktsmoothies er også gode mellommåltider. Prøv deg fram - husk det er viktig å spise nok i en hektisk hverdag hvor du ønsker optimal energi og resultater. Kjøp tørrvarer som du kan ha i treningsveska eller på arbeidsplassen din. Forbered porsjoner dagen i forveien slik at du alltid har maten lett tilgjengelig når behovet melder seg.

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Slik lager du sunnere taco

Kosthold18.10.2019448

Så mange kilokalorier kan du spare i sunn taco.
Hva med snickersgrøt eller ovnsbakt dessertgrøt?
Peanøttsmør er populært både til grøt, brødskiva og middag. Lag din egen!
Hva slags oljer bør du velge? Vi avslører de beste kildene.

Høstens spennende matnyheter

Trening14.10.20193

En rekke nye matvarer er på vei ut i butikkene i disse dager.