- Hvorfor er Norge gode i styrkeløft, men ikke vektløfting?

Styrkeløft20.02.2012Joachim Marhaug4

Dine spørsmål og debatter kan deles med andre utenfor forumet! Vi ser at det er mange smarte spørsmål som stilles om trening og ernæring på forumet. Vi ønsker å dele og bidra til å svare på disse spørsmålene via artikler på forsiden.

Eksempler på dette kan være spørsmål som:"styrketrening og kardiotrening - bør dette trenes på samme dag?", "Tøyning og utstrekking - er dette nødvendig og betyr tøyning og strekking det samme?" Mange brukere av forumet tar opp spørsmål som skaper vettuge og lærerike diskusjoner og vi ønsker å delta mer aktivt i disse diskusjonene. Du har muligheten til å få spørsmålet ditt "opp i dagen" ved å tillate oss å bruke det som utgangspunkt for våre artikler slik at flere lesere kan ta del i ulike aktuelle spørsmålsstillinger vedrørende trening, ernæring og andre diskusjonstemaer. Vi kan selvfølgelig ikke ta opp alle spørsmål, men vil bestrebe oss på å løfte fram både generelle og spesifikke spørsmål og diskusjonstemaer. Dette håper vi på vil bidra til økt kunnskap til våre lesere.

Tips oss gjerne med ditt eller andres innlegg på post@treningsforum.no og kanskje dette vil publiseres på forsiden.

Spørsmålet:

Innsendt av Eric Heiden:
Norge hevder seg mye bedre i styrkeløft enn i vektløfting. Hva kan forklaringen på dette være? Driver vi for dårlig innenfor vektløfting? Kan vi for lite om vektløftertrening? Er det lettere å hevde seg innenfor styrkeløft. Vektløfting er jo en OL-idrett, så den har en annen status rundt omkring i verden og den er kanskje kommet lengre innenfor treningmetoder enn styrkeløft. Er det kanskje vanskelig å hevde seg her pga potensialet for denne idretten tatt ut? Kan det være sånn at styrkeløft går mer på rå kraft, noe som kanskje er enklere å trene enn kanskje vektløfting der teknikk og hurtighet spiller en større rolle? Det er vel ganske mange flere som driver med styrkeløft i Norge enn vektløfting, er vi for få til å kunne hevde oss i vektløfting? Men samtidig er vel styrkløftsporten også en del større en vektløfting på verdensbasis.

Svaret:

Svaret fra bmw123:
Det skyldes vel mye det samme som gjør at Norge heller ikke har mange turnere eller ballettdansere på høyt nivå.

Om man sammenlikner med f.eks Kina, Russland og andre Øst-Europeiske land ser vi at deres generelle holdninger rettet mot ''barne-trening''er ganske annerledes.. I Norge kalles det ''Barnearbeid'' eller ''Barnemishandling'' om man får en 5 åring til å løfte vekter, eller turne 6 timer om dagen.

I tillegg er tilbudet til andre idretter og aktiviteter mye større i Norge enn andre steder. Ta f.eks Romania: Der er alle unge jenters drøm å bli en ny Nadia Comaneci, fordi hun en gang i tiden gjorde Romania kjent for små, tynne, alvorlige jenter med sinnsyke turn-skills. Der er det lagt til rette for å satse hardt, og folk der synes heller ikke det er rart om en unge på 4-5 år trener flere timer hver dag. 'For om man vil oppnå noe, må man jobbe for det!'

Her derimot skal alt handle om 'lek'.. barn får ikke begynne å trene skikkelig før de er langt oppi tenårene, og da er det i noen idretter allerede for sent. Koordinasjon er en av de egenskapene man er mest mottakelig for før puberteten. Mens styrke, utholdenhet, hurtighet osv kan man begynne å trene senere å få samme resultat.
Og nå er det slik at vektløfting er en mer teknisk og koordinativ idrett enn styrkeløft. (misforstå meg rett her..ok?)

Så om man begynner å trene vektløfting i en alder av 20 er det kanskje for sent å bli verdensmester, da svært mye av idretten går ut på å koordinere krevende bevegelser man ikke bruker i hverdagslivet fra før av. Så man må starte på 'scratch' teknikk-, og kraftfordeligsmessig. Mens om man starter sin styrkeløftskarriære som 20-åring er det ikke nødvendigvis for sent, da ren styrke er det viktigste komponentet og kroppen ofte er mer mottakelig for styrketrening etter puberteten, og koordinasjon og smidighet ikke spiller en like stor rolle.

I idretter som krever svært velutviklede koordinsjons og smidighets ferdigheter er det en fordel å starte tidlig med en type trening som utvikler akkurat de egenskapene. Mens idretter som baseres mye på rå kraft og styrke har ikke start-tidspunktet så mye å si.

Så tror jeg osgå noe av årsaken ligger i at Norge har hatt en veldig 'up' periode i styrkeløft de seneste årene, og de idrettene som får oppmerksom i media vil ofte trekke til seg flere unge talenter enn de som ikke får det. (Nå vet jeg at styrkeløfterne ikke er bortskjemt med for mye medie-oppmerksomhet, men det er allikevel noe mer enn i vektløfting)

Hva mener du?

Svar i forumet og del din kunnskap med resten og bidra med å skape en fornuftig og saklig debatt.

 


Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.
The Game of Thrones stjernen deltok i en styrkeløftkonkurranse.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!