Kle biffen i ny drakt
Kosthold22.02.2012Joachim Marhaug7
Selv ihuga biffelskere ønsker seg kanskje av og til nye variasjoner over biffkjøttet. Og det er jo ingen grunn til å la være å gå nye veier, også med biffen. Biffkjøtt egner seg nemlig godt i en rekke ulike retter, for eksempel i paier, supper og wokretter.Tynne skiver eller strimler av biffkjøtt egner seg også utmerket i salater, som da blir både litt mer mettende og mye mer interessante. Med skikkelig mørt kjøtt kan du dessuten lage nydelige, varmende gryteretter med relativt kort koketid. Er det for eksempel lenge siden du har laget Biff Stroganoff? Og i så tilfelle: Hvorfor det?
Prøv også å sette mer eksotiske smaker til biffkjøttet. Red Curry Beef har thailandske aromaer av kokosmelk og sitrongress, og meksikanske fajitas kan like gjerne lages med biffstrimler som med kjøttdeig. Kanskje helst med biffstrimler, egentlig. Japanerne synes kjøtt skal serveres i små, delikate stykker, ikke som store amerikanske biffer. Prøv for eksempel Teriyakibiff, japansk biffsuppe eller retten Niku Jaga, der tynne skiver eller strimler av biff er hovedingrediensen.
Kle biffen i ny drakt og kos deg med noe helt nytt!
Biffpai
Pai er en klassiker som kan serveres til middag og kan brukes i lunsjpakka neste dag. Hvis det blir noe igjen da! Renskåret, strimlet biffkjøtt er godt i pai.
Ingredienser for 2 porsjoner
300 gbiffkjøtt i strimler
2 ssolje
½ tssalt
¼ tspepper
1 pkbutterdeig
1 pkdypfryst grønnsaksblanding
3 stkegg
3 dlmelk
15 stkgrønne oliven
Slik gjør du
1. Sett stekeovnen på 200° C, og lag paideigen etter anvisning på pakken. Klem den ut i en form 26-28 cm.
2. Kjøttet brunes i olje i panne, og grønnsaksblandingen tilsettes og freses med det siste minuttet.
3. Hell kjøtt og grønnsaksblandingen over i paiforma, og tilsett sammenvispet egg og melk. Strø over noen oliven, og stek paien i ca. 35-40 minutter.
Biffsalat
Han vil ha biff, hun vil ha salat. Her er løsningen på det klassiske problemet!
Ingredienser for 2 porsjoner
300 gytrefilet av storfe i strimler
½ tssalt
½ tspepper
1 ssmargarin eller olje til steking
14 stkcocktailtomat
16 stkaspargestopper eller miniasparges
30 stksukkererter
1 stkavocado
120 gfetaost (3 % fett)
½ stkrødløk
2 tssalt til kokevann
Dressing:
4 ts ekstra virgin olivenolje
½ tssennep
2 tshvitvinseddik eller annen eddik (eplecider eller balsamico)
½ tssalt
¼ tspepper
Slik gjør du
1. Skjær kjøttet i tynne strimler, dersom det ikke er ferdigstrimlet. Salte og pepre kjøttet.
2. Vask grønnsakene, og del tomatene i to. Kok opp vann og i salt. Ha i asparges og sukkererter og kok i 2-3 minutter. Avkjøl raskt i iskaldt vann.
3. Skjær fetaosten i terninger og løken i skiver. Del avokadoen i to, ta ut steinen, ta av skallet, og del opp i passe biter.
4. Stek biffstrimlene på god varme.
5. Fordel alt sammen pent utover på tallerkenene.
TIPS: Indrefilet og mørbrad er også fint å bruke i salaten. Vil du ha salaten enda mer mettende, kan du blande inn kokt byggryn eller fullkornspasta. Pinjekjerner eller sesamfrø er også sunt, men da vil kaloriinnholdet naturligvis øke. Det samme gjelder om du bruker en annen og fetere type fetaost enn den som er brukt i oppskriften. Dressing kan lages av det du måtte ha av oljer og eddikk, men vær obs på mengden i forhold til kaloriinnhold.
Kilde: www.matprat.no
5 sunne og digge middager under 500 kcal
Kosthold14.01.20151610
Sommermeny #6 - Biffsandwitch
Kosthold18.07.201333