Sauesyndromet - Del 3

Trening19.03.2012Svein Erik Gjøsund38

Etter hvert som årene går og vi blir eldre så vil vi også omringe oss med nye mennesker med forskjellige bakgrunner, basert på hvor vi er i livet.

Les også: Et sauefylt treningsmiljø?
Les også: Sauesyndromet - Del 2

De fleste har en bestevenn, eller flere, de var ufravikelige fra i barneårene som noen år senere er en person man sjeldent prater med. Dette gjentar seg ved varierende intervaller i livet, men i løpet av 7 år har man byttet ut de fleste av sine gamle venner med nye venner. Jeg trenger kanskje ikke gå inn på hvorfor dette skjer, men som jeg nevnte i forrige del så er det meste i livet nærmest noe som lever av seg selv og utvikler seg nærmest ukontrollerbart. Det man etter hvert blir bevisst på er menneskene man omringer seg selv med, og mange store menn har falt på grunnlag av mindre optimale valg av følgesvenner.

Ambisjoner, bli best i det som betyr mest for deg!

«Et tu Brutus?» er noe de fleste har hørt, og understreker bare poenget jeg prøver å legge frem for dere i dag. Det finnes forskjellige innflytelser i livet ditt, noen er vanskeligere å kontrollere enn andre, som familie. En ting man derimot kan kontrollere er hvem man skal være med, og tilbringe sin tid med. Som et fritt-tenkende individ, har du selvsagt ambisjoner og drømmer, som mange andre. Mulighetene du har til å oppnå de drømmene belager som oftest på hvor sterke de er, i forhold til gevinsten de gir deg. La meg sette det litt i perspektiv. Du mister fjernkontrollen på gulvet og den faller under sofaen, på TVen er det lørdagsfilmen som er en film du gjerne vil se og bryet med å ta opp fjernkontroll virker mindre viktig. Derimot om ønsket om å skifte kanal ble større, fordi det eksempelvis er nyhetene og været så hadde du tatt deg bryet med å kravle under sofaen for å kunne sette på noe alternativt. Eller litt mer treningsrelatert: Du er ny innen trening, og bryr deg generelt lite om noe som helst. Du vil bare spille PC, men foreldrene dine tvinger deg på trening, og du går der 1 gang i uken så de skal holde tyst. Du får selvsagt ingen forandringer, og gevinsten er minimal i forhold til bryet. Om du derimot så deg i speilet en dag og så en liten, positiv endring som fyrte deg opp til å bli den sterkeste personen på hele gymmet / nasjonalt / internasjonalt, og dette brente så intenst i hodet ditt at det var alt du tenkte på, da hadde du selvsagt jobbet knallhardt mot dette målet. Du hadde både gitt opp tid foran PCen og «vanlig kosthold». Gevinsten har gått opp i styrke, og vi kan tillate oss mer bry for å nå gevinsten. Dette kan vi også skifte innpå livet ditt, ved at man konstant setter solide krav til seg selv og ens egne personlige ambisjoner. Om det er trening, annet personlig eller arbeidsrelatert spiller ingen rolle. Jobb mot å bli best i de tingene som betyr mest for deg.

Du må utfordre horisontene dine og skape din egen positive fiskedam

Alle mennesker bør søke om å utfordre de, ofte, smale horisontene de har i tillegg til å ha større ambisjoner rundt tingene som interesser de spesielt. Dette er ikke alltid like lett, som vi alle vet. Noen mennesker vi alltid holde deg tilbake, og vi kjenner de igjen ved at de alltid klarer å overtale deg til å ikke ta sjanser, de får dagen din til å bli tyngre, de er generelt pessimistiske, lite villig til å støtte seg bak om dine drømmer og de er generelt vanskelig å være rundt.

La meg så sette dette inn i ditt liv. Om du lar dine nærmeste «venner» være av dette kaliberet hvordan vil dette påvirke din videre utvikling? Om du går på trening, og alle sier at det blir en forferdelig økt, de trener sub-optimalt, de orker ikke forstå ting du prøver å forklare og de sier du aldri vil klare å oppnå det og det og det, hvordan vil dette påvirke din trening? Svaret er selvsagt negativt.

Så hvem regner du som dine venner? De menneskene du omringer deg med på en daglig basis vil ha en dyp innflytelse på hvem du er og hvem du utvikler deg mot å bli i videre fremtid. Er det da ikke logisk å omringe seg med mennesker som kan føre deg på et nytt nivå? Mennesker som er like-sinnede med ambisjoner og som hever deg til et større nivå hver dag i tillegg til å støtte deg og dine visjoner?

Vi har alle hatt ambisjoner vi har jobbet mot, men den sterke positive kraften du jobber med for å oppnå den drømmen er så vanskelig å holde oppe når du stadig blir trykket ned av mennesker rundt deg. I stedet for å tenke innovativt og ta sjanser, forteller de deg å holde tilbake dine drømmer for mer sub-optimale garanterte resultat. De forteller deg at du «tenker for stort» og at du vil «angre på å ta den sjansen». Jeg personlig lurer virkelig på hva livet er uten å ta sjanser? De største av mine positive minner kommer fra de gangene jeg har tatt sjanser, både personlig og arbeidsrelatert. Jeg kan ikke se for meg livet uten evnen til å gå utenfor komfortsonen, og jeg vet hvor mye det har betydd at mennesker støtter deg hvert steg av veien. Hadde jeg hørt på de negative menneskene i livet mitt hadde det vært så mye jeg ikke hadde oppnådd.

Å velge livet sitt ut i fra trygge og saueflokksyndrom ideologier hadde ikke ført menneskeheten noen vei. Hvor hadde periodisk faste vært uten mennesker med sterke ambisjoner? Hva med broscience? MyRevolution? Treningsforum? Hadde Kristine Weber vært den hun er om hadde gitt opp halvveis? Hva med Marit Bjørgen? Hva om hennes drømmer var for store?
La meg gi deg dette lille tipset: (og tenk på følelsen du får når du kan dele tankene dine med en person som støtte og forstår deg HUNDRE prosent og til og med kan DELE sine erfaringer og kunnskap rundt emnet.)

Heng rundt de menneskene du kan dele tankene dine fritt med. Du kan dele dine nye ideer og ambisjoner og vedkommende deler visjonen din. Disse personene som hjelper deg å ta de et steg videre, de kommer med løsninger til problemene og viser at dine ambisjoner er genuint interessant for seg selv. Hvordan hadde du følt om ALLE du omringet deg med var på samme måte?

Hadde den 200kg knebøyen din gått opp om du hadde et støtteapparat rundt deg, som hjalp deg å laste opp vektene, ga deg verbale tilbakemeldinger og på slutten av økten fortalte deg hvordan du kunne komme et steg nærmere din drøm? Hva om denne samme gruppen var en gjeng slappe mennesker som stadig fortalte deg at du ikke klarer å gjøre noe, de var opptatt med seg selv og gårsdagens Paradise hotell at de til og med kom i veien for løftet ditt, hvordan ville du følt deg forskjellig innad de to situasjonene? Nettopp!
Vær en liten fisk i en stor dam og søk etter mennesker som tilfører positivitet i din hverdag. Er det noe poeng å kaste bort tid på ting som du vet ikke fungerer i lengden, som bare vil dra deg lengre ned i gjørmen? Du har valget, enten kan du rive det av hurtig, som et plaster, eller du kan hente meiselen og hogge beskjeden ut i fra stein. Jeg kan uansett garantere deg at svaret blir det samme, det negative må kuttes ut som en sykdom eller holdes i sjakk. For det er det negative mennesker er, de er sykdom for psyken og du kan helbredes på noen få måter:

• Kutt det negative ut
• Begrens tiden du tilbringer med det negative
• Forklar situasjon på en direkte, men ikke aggressiv måte

For å avslutte, følg dine ambisjoner uansett hva mennesker sier og om du ikke har noen ambisjoner FINN noen. Livet er meningsløst om du ikke jobber for å bli den beste du kan bli ut fra dine egne forutsetninger. Jeg vet det er noe du alltid har hatt lyst å jobbe mot, om det er 300kg markløft, din første konkurranse eller den nye jenten i kassen på Kiwi så ta sjansen, du vil aldri angre det et sekund. Visualiser hvordan det føles å nå det målet du har jobbet så hardt mot. 200kg knebøy, six-pack, ny jobb, ny kjæreste eller andre positive ting som vil berike livet ditt på en eller flere måter og gjør det du må for å skape den livskvaliteten du fortjener!

Artikkelen er skrevet av en bruker på forumet. Har du lyst å skrive artikler og få de publisert på forsiden? Brenner du for et tema som du ønsker å formidle til våre lesere? Ønsker du å dele din kunnskap? Send inn ditt bidrag til post@treningsforum.no og din artikkel vil bli vurdert av redaksjonen.

 


Svein Erik Gjøsund 

Svein Erik er utdanner ernæringsprofesjonell, B.Sc, har medisin grunnfag og er personlig trener. Han har jobbet som personlig trener siden 2010 og har gjennomført over 2000 PT-timer.

Han var i en stygg bilulykke og knuste alle bein i kroppen.
Den unge Tammy Hembrow (23) med nesten 8 millioner følgere på Instagram er søkkrik.
Cerebral parese stopper ikke denne bestemte unge løfteren på 19 år.
Legene gav ham 1% sjanse til at han kunne gå igjen etter en motorsykkelulykke.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!