Ikke kast maten om datoen er utgått

Kosthold27.03.2012Joachim Pedersen0

Selv om matvaren har gått ut på dato kan de fleste matvarer fint spises. Når kan du ingorere datostemplingen? Det meste går rett i søpla når datostemplingen for utgåtte varer har passert.

Det er forskjell på "Best før" og "Siste forbruksdag". Siste forbruksdag er beregnet på mat som kun holder seg 1-2 dager over datoen, mens Best før går mer på tørr for, hermetikk etc. som har lang holdbarhet. Det er ikke nødvendig å f.eks. tappe ut melken fordi den har gått ut på datoen. Veldig mye mat holder seg mye lenger enn datoen som står på matvaren. Vi kaster mye mat, faktisk hele 25% i følge forskning.no. Det er ganske urovekkende.

Når bør man egentlig kaste maten?

Egg

Datostemplingen på egg kan oversees. Eggene kan holde seg fine i ukesvis etter datostemplingen. Datoen er beregnet på land med salmonella. For å sjekke om egget er spiselig eller ikke kan du legge egget i en bolle med vann, synker det kan det fint spises. Flyter det skal du kaste det. Egg skal oppbevares kjølig.

Melk, yoghurt og rømme

Også her holder melken seg mye lenger enn datostemplingen. Så lenge melken ikke lukter vondt, eller har klumpet seg kan du fint drikke melken. Yoghurt og rømme derimot kan skille seg litt om den står lenge, men det er normalt og kan fort røres om. Du kan spise den for det så lenge det ikke lukter vondt av den. 

Ost

Ost kan lagres etter datostempling, men det kan fort få mugg på seg og det er ikke farlig. Det man kan gjøre er å skjære vekk delene som det er mugg på og resten kan da spises. Smøreoster med mugg må ikke spises.

Brød

Et brød kan holde seg lenge dersom der lagres godt. Brød er en ferskvare og vil ha bedre smak jo ferskere det er. Tørt brød er ikke akkurat det som appelerer smaksløkene best. Ser du mugg på brødet bør du kaste det.

Syltetøy

Syltetøy kan også gå over datostemplingen, men så fort det kommet mugg i det må det kastes.

Kjøttpålegg

Pålegg som skinke, serverlat holder seg bare noen dager over datostemplingen såfremt de er blitt lagret i kjøleskap og ikke har noen nevneverdig annerledes lukt. Kjøttpålegg kan fort bli surt og dersom du lukter det må du hive det.

Kjøtt

Her må man være mer kritisk. Kylling tåler mindre enn f.eks. rødt kjøtt og her man må lukte seg frem. Er det surt eller emment må du kaste det. Rødt kjøtt derimot holder seg litt lengre, men også her må man ta luktetesten.

Fisk

Lukter fisken vondt så må den kastes. Fisk har lav holdbarhet. Den skal lukte friskt og ikke bli bløt eller geleaktig i konsistensen. Helt fersk fisk står rett som en pinne når du holder den.

Frukt og grønnsaker

Slappe grønnsaker er ikke farlig å spise. Har du funnet mugg må det skjæres bort ellers må du kaste grønnsaken.

Poteter

Dersom poteter oppbevares tørt og kjølig kan de holde seg i månedsvis etter datoen. Er de derimot blitt grønne er de giftige og må kastes umiddelbart.


Kilder:
Kvinner og klær, KK:
http://www.kk.no/892472/naar-kan-du-ignorere-datostemplingen


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Ikke kast maten fordi den er gått ut på dato. Så lenge etter "Best før" dato kan du spise maten.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Effektiv beintrening

Trening30.07.202069

Ikke skipp unna beintreningen. Dette er øvelsene du bør gjøre.
Disse kraftplantene og grønnsakene har mest proteiner i seg.
Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?