Espen Aune i Uzbekistan

Strongman29.03.2012Espen Aune55

WSF (World Strongman Federation) er ett mindre kjent strongman "forbund" som i hovedsak har konkurranser rundt i østen. Og jeg må si jeg ble positivt overrasket på opplegget rundt selve konkurransen jeg deltok i Uzbekistan.

Etter å ha kjørt skrens i 300 km/t på Moskva flyplass (med flyet under landingen...) og visumproblemer i Uzbeki var jeg endelig fremme der jeg skulle være. Bodde på ett fint hotell, alt var inkludert. Mat, drikke, reise, alt man ville ha var det bare å spørre om og du fikk det. Ble behandlet som Konger. Og det ble selvfølgelig utnyttet og var kjempegøy. Uansett hvor vi gikk måtte vi stoppe hele tiden og ta bilder. Vi var som japanske turister med fotokamera i hånda. Det var også gøy og møte gamle helter som Termo Mitt og Elbrus Nigmatullin som flere ganger har vært med i WSM og vært i finaler. De kan fortsatt sine saker GODT! Kevin Nee var også der nede. Totalt var det med 6 WSM deltager - av de som har deltatt og deltok i fjor.

Selve konkurransen var på søndag. Øvelsene skulle være Stokk for reps, Farmers 20m, Yoke, Stein, Conans og Press medly. Dagen før ble det byttet til Stokk, Farmers, Husafell stone, Stein, Conans, press medly. Og på selve konkurransedagen ble ting byttet om enda en gang. Da gikk det mer på vekter, lengder. Det ble lagt til noe ekstra i press medley osv. Alt rundt selve konkurransen var veldig bra, som sagt, men selve konkurranseopplegget var ikke så bra.

Første øvelse var 130 kg stokk for maks reps på 60 sec. Stokken var veldig liten i forhold til det som jeg er vant til. Dette er en slik stokk som vi i Norge kaller en jente stokk. Veldig tynn, som jeg personlig synes det gjør det litt verre å vende osv. Jeg tok uansett 7 reps der, og det førte til delt 2.pl. Radowsky fra Polen vant med 11 reps. Han har gjort 9 reps på 180 kg i stokk på trening, sa han! Da bare fra brystet, men allikevel.

Neste øvelse på agendaen var farmers walk. Tykke kofferter, 135 kg for 40m på tid. Veldig sammenlignbare å gå med som NSM farmers, men jeg kunne ikke gå fort, for de slo konstant inn i lårene. Og for fort fører til at grepet slipper fortere. Noe som jeg nå sier i etterpåklokskap. For jeg mistet farmers 3 meter før målgang nettopp på grunn av at jeg gikk litt for fort på slutten. Og på dette nivået mister man mange poeng på å slippe farmers dessverre. Her endte jeg opp som nr. 9 i denne øvelsen. Hadde jeg gått rett inn i mål hadde jeg vel hatt en 5.pl. Mark Felix vant øvelsen.

Øvelse nr.3 var conans, 320 kg. Aldri en god ting å gå ut tidlig i conans. Jeg gikk 2 og 1/4 runde. Og som jeg mer eller mindre skjønte gikk alle de som var etter meg litt lengre enn meg. Utenom Radowsky og en mann fra Georgia de gikk over 3 runder. Radowsky vant denne øvelsen. Jeg fikk en ny 9.pl. I denne øvelsen mistet Mark 2.pl total. De målte han helt feil, og han mistet flere poeng der. Jeg sa ifra til han, og han til de som førte poeng, men til ingen nytte... Det var veldig dårlig måling på denne øvelsen. De satte bare en strek i bakken på alle, og målte opp alt når alle var ferdig. Da var det jo selvfølgelig mange streker over alt, og ikke lett og se hva som er hva og hvem som er hvem...

Så var det sheild carry. Dette er et stort skjold som skulle bæres lengst mulig. Litt det samme som conans. Også her er det veldig uheldig å starte tidlig. Jeg gikk vel ca. 60m og fikk en ny 9.pl med det. Alle plassene over der ble fordelt mellom 60 og 75m. Det var med andre ord veldig jevnt. Radowsky vant denne også. Han hadde en klar ledelse nå...

Pressmedly, som besto av 130 kg stokk, 140kg apollons, 75kg hantel, 85kg hantel og 100kg hantel. Allerede på deltager nr. 4 ble 85kg hantelen ødelagt. Og de hadde ikke noe reserve. Så da løftet vi alt utenom den hantelen. Og det som var da veldig dumt for de som hadde løftet med alle elementer fortsatt hadde den tiden, som selvfølgelig gjorde det enkelt for oss med ett element mindre og slå de på tid. Det var et veldig dårlig opplegg, men akkurat her så ble det dårlige opplegget en fordel for meg. Jeg løftet alt utenom 100kg hantelen. Det var 3 stk som gjorde det. Det var Mark Felix, Radowsky og en fra Uzbekistan. Som tydelig hadde trent på disse øvelsene, naturlig nok. Jeg fikk her 5. pl og tok igjen noen poeng.

På siste øvelsen var det 180 kg stein over 130cm for reps. Her hadde jeg planer om å ta igjen så mange poeng at jeg kanskje kunne sikre meg en 5.pl. Med en topp 3 plassering her og hvis de andre var dårlig så kunne det ha gått. Og jeg er ikke dårlig i stein, så jeg så muligheten - og var skikkelig gira! Dessverre på deltager nr.2, Sergio fra Spania, delte steinen seg i to, og de hadde ingen stein i reserve. Dermed ble hele øvelsen avlyst og konkurransen var over... Jeg mistet da muligheten til å ta igjen poeng og eventuelt muligheten til å nå topp 5... Jeg har aldri hatt det og havner alltid mellom 8-6 på internasjonale konkurranser. Håper den forbannelsen blir hevet i løpet av året!

Jeg ble da ropt opp som nr. 8 på konkurransen, men etter mine og Mark sine beregninger skulle jeg ha vært nr. 7. På hotellet seinere så vi over poengene og fikk det bekreftet at jeg ble nr. 7. Målet mitt var topp 5, men klarte altså ikke det denne gangen. Jeg har i denne oppkjøringen aldri visst øvelsene 100%, ingen fra oss i Europa visste det, men det var veldig tydelig at de rundt der nede i øst hadde visst det lenge. Slik er det jo bare. Jeg var ikke i topp form, og visste det før jeg dro. Jeg hadde håpet om topp 5 uansett. Etter konkurransen var det bankett med rød løper, 4 retters middag, med rene vodka shots ala "Russia style".

Totalt sett var dette en fin og morsom tur. Har fått mange historier å fortelle. Jeg kan forresten dele en med dere her. Det er noe av det mest rare og ekle jeg har opplevd. I en pause på konkurransen skulle rett og slett jeg og Mark på dass å pisse. Når vi kom dit så vi bare 3 hull rett i bakken, som da var dass/WC. Det var en forferdelig stinkende lukt, og generelt veldig heslig. Greit nok. Vi stilte oss på hver side og skulle gjøre vår ting. Når vi sto der så kom det en lokal Uzbeki mann og satte seg ned i midten i en ren "squat" stilling og begynte bare å drite som om det var det mest naturlige tingen å gjøre der. Så der sto vi og tisset på hver vår side, mens det satt en liten mann i midten og dreit, he-he. Vi flira som vi skulle dø når vi kom ut der ifra! Det var veldig rart å ha en fremmed mann 50cm unna deg som sitter i "squat" og driter liksom, he-he.

Men artig opplegg, vi levde som konger. Jeg levde også som millionær i noen dager, siden jeg vant 1 000 000 Uzbeki sum (samme som 3000kr). Hadde det som alltid gøy sammen med de andre strongman folka. Men kom fort ned på jorden igjen da jeg kom hjem. Rett fra flyplass til barnehage for å hente min lille, hjem å pakke ut, sette på vaskemaskin, spise middag og få slengt en handle liste i fanget for å handle inn til familien for resten av uka. Jeg var ikke lenger konge og millionær, jeg var bare pappa Espen igjen, he-he..

 

 


Espen med 302,5 kg i knebøy

Strongman19.02.2019216

Espen Aune som har for lengst lagt opp som strongman er fortsatt råsterk!

Sterkest

Strongman31.05.201374

Se trailer av Espen Aune og veien til Norges sterkeste mann.
...sier Bjørn Andrè Solvang til Espen "BØS" Aune.

Deffet bort 35 kg fett

Intervju27.09.2012589

Kjenner du Espen Aune igjen? Han har gått ned fra 137 kg til 102 kg.

Espen med 302,5 kg i knebøy

Strongman19.02.2019216

Sterkest

Strongman31.05.201374

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!