- Er frokost dagens viktigste måltid?

Kosthold03.04.2012Joachim Marhaug25

Dine spørsmål og debatter kan deles med andre utenfor forumet! Vi ser at det er mange smarte spørsmål som stilles om trening og ernæring på forumet. Vi ønsker å dele og bidra til å svare på disse spørsmålene via artikler på forsiden.

Eksempler på dette kan være spørsmål som:"styrketrening og kardiotrening - bør dette trenes på samme dag?", "Tøyning og utstrekking - er dette nødvendig og betyr tøyning og strekking det samme?" Mange brukere av forumet tar opp spørsmål som skaper vettuge og lærerike diskusjoner og vi ønsker å delta mer aktivt i disse diskusjonene. Du har muligheten til å få spørsmålet ditt "opp i dagen" ved å tillate oss å bruke det som utgangspunkt for våre artikler slik at flere lesere kan ta del i ulike aktuelle spørsmålsstillinger vedrørende trening, ernæring og andre diskusjonstemaer. Vi kan selvfølgelig ikke ta opp alle spørsmål, men vil bestrebe oss på å løfte fram både generelle og spesifikke spørsmål og diskusjonstemaer. Dette håper vi på vil bidra til økt kunnskap til våre lesere.

Tips oss gjerne med ditt eller andres innlegg på post@treningsforum.no og kanskje dette vil publiseres på forsiden.

Spørsmålet:

Innsendt av rudsmoen:
Er frokost dagens viktigste måltid? Ønsker alle synspunkter, fordeler/ulemper

Svaret:

Svaret fra Rita Immerstein:
Frokost - et avgjørende måltid?
Spiserutinene er forskjellige og noen foretrekker å innta det første måltidet rundt lunsjtider. Dersom detter fungerer bra med hensyn til energifølelse og konsentrasjon så kan man fortsette å følge det. Det som blir sårbart er om det totale inntaket/behovet av energi i løpet av dagen dekker dagsbehovet. Det er anbefalt å spise frokost fordi vi normalt sett forbrenner og fordøyer maten bedre tidlig på dagen. Det er anbefalt å innta et måltid 1-2 timer etter at man har stått opp. Etter min mening betyr ikke manglende matlyst at du ikke har behov for mat på morgenen eller tidlig på dagen. For noen faller dette naturlig, mens andre trenger en gradvis tilvenning. Dersom man aldri har spist rett etter at man har stått opp(innenfor 2 timer) så vet man jo heller ikke hva effekten(den positive) kan være av å endre spisemønster så derfor er det kanskje verdt å prøve! Det er ikke en en gigantisk husmannsfrokost som nødvendigvis skal til, men litt frukt og en proteinshake eller et glass melk er i hvert fall noe næring å starte dagen på - hvem vet, kanskje frokost blir et "must" etter hvert!?

Den største utfordringen ligger kanskje i en annen målgruppe- nemlig de unge under vekst som ikke spiser frokost. Foreldre med barn viser seg å spise sjeldnere frokost enn de uten barn og det betyr kanskje at skolebenken blir et tyngre sted å arbeide enn om de hadde fått i seg litt næring før skoledagen startet? Totalt sett for denne målgruppen kan det bety et for lavt eller dårlig energiinntak. Ett studie viste at en proteinrik frokost gjorde hjernen mer mett og at den holder deg mett utover dagen. I dette studiet konkluderte de også med at en solid frokost og reduserte noe av behovet for å spise for mye. Studiets målgruppe var skoleungdom.

Selv er jeg avhengig av frokost - opplever at jeg lettere slurver og må "ta igjen" energiinntaket seint på dagen - det fungerer dårlig for meg med hensyn til å unngå å opparbeide meg fettdepoter og det vil jeg bære minst mulig av.
http://www.matoppskrift.no/sider/artikkel2400.asp
http://www.forskning.no/kortnytt/289040

Hva mener du?

Svar i forumet og del din kunnskap med resten og bidra med å skape en fornuftig og saklig debatt.

 


Her får du 7 tips til proteinrike og næringsrike frokoster.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

Sjekk ut frokosten som gir deg den næringen du trenger og holder deg energisk hele dagen.
Eggets unike egenskaper for deg som vil ned i vekt.
Det finnes usannheter om hvordan man får større muskler og lavere fettprosent. Dette er 7 av dem!

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!