Avocado

Kosthold10.04.2012Rita Immerstein58

Lurer du på hva avocado er godt for? Den er en unik kilde til gode fettstoffer og har en mild smak. Konsistens og smak tilsier flere bruksområder - det er bare fantasien som stopper deg.

Prøv avocado, få en ernæringsbombe som smaker utmerket til det meste enten det søtt, salt eller surt! Avocadoen vokser på trær og er en frukt, men siden den verken er søt eller inneholder fruktsyre så oppfatter vi den vanligvis som en grønnsak. Avocadoen spises primært i rå form og har en mild, nøtteaktig og behagelig smak(Matvareguiden, 2011). Størrelsen på frukten kan variere fra 150 gram til 2 kg! Denne frukten finnes i flere varianter(Hass, Ettinger, Fuerte, Bacon) og den mest brukte her i landet er Hass. Avocadoen får raskt misfarging men noen dråper sitron på fruktkjøttet hindrer dette.

Egenskaper

Frukten har et lavt vanninnhold, det vil si at energitettheten er høy. Det betyr også at avocadoen er et gunstig tilskudd i kostholdet fordi det er mettende og virker blodsukkerstabiliserende. Fettinnholdet varier fra 16-30% og består hovedsakelig av de gunstige enumettede fettsyrene. Avocadoen inneholder litt proteiner og viktige antioksidanter som E-, B- og C-vitaminer(Frukt.no, 2012). Avocadoen har også mikronæringsemner som kobber, magnesium, mangan og små mengder av jern, kalsium, selen, sink og fosfor. Denne fyldige frukten er også rik på fiber og en kopp med avocadokjøtt tilfører også 10 gram fiber(Health and Beauty, 2009)!

Næringsinnhold 100 gram:
Kcal 196 kcal
Protein 1.9 gram
Karbo 0.5 gram
Fett 19.5 gram 

Hva kan den brukes til?

Avocadoen er mye brukt som forrett og ofte da toppet med reker, løk og dressing(Matvareguiden, 2011). Den er utmerket i salater eller som dip(guacamole). En gresk salat med biter av avocado setter en ekstra fylde til en ellers smakfull salat. Den egner seg svært godt som smørepålegg - suppler gjerne med f.eks kokt skinke og litt cottage cheese. Det smaker dessuten godt sammen med søte pålegg som honning, sukkerfritt jordbær - eller bringebærsyltetøy. Dersom du blander en avocado, en banan og noen frosne bringbær i blenderen får du energirik smoothie på 1-2-3! Legg et par isbiter i glasset og hell over smoothien. Avocadoen er et fyldig bidrag til middagsmaten. Skjær opp i skiver og legg det som ekstra tilbehør til det varme måltidet. Både fjærkre, kjøtt og fisk fungerer utmerket. En meksikansk variant er å lage tomatsuppen litt ekstra "hot" ved å tilsette litt chili! Server skivet avocado eller hjemmelaget guacamole, samt stekt karbonadedeig og magerkesam tilsatt 1 ss sprite zero(bidrar til rømmesmak) og du har et enkelt hverdags- eller uformelt festmåltid for sultne ganer. En lettyoghurt eller magerkesam kan få en fyldigere smak om du tilsetter både avocado, frosne bær og litt av din favorittfrokostblanding!

Kilder:
Health and beauty(2009) The avocado: What's in it for me?
http://www.avocado.com/site/health-beauty/nutrition/how-eating-avocados-can-help-you-lose-weight?cat=nutrition
Matvareguiden( 2011) Avocado, rå
http://www.matvareguiden.no/produkt/Avocado-raa
Frukt.no(2012) Avocado
http://www.frukt.no/leksikon/gronnsaker/faktaark1/avocado/

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Disse 5 matvarene er utrolig sunne og har mange gunstige effekter for helsen vår.

Avokado - verdens beste matvare?

Kosthold07.12.2015292

Vi tar avokado under lupen som ukens matvare.

Er omega 3 gunstig for hjertet?

Kosthold31.03.201454

Interessante studier om omega 3. Se her.
Har smør og høyt kolesterol en sammenheng?

Avokado - verdens beste matvare?

Kosthold07.12.2015292

Er omega 3 gunstig for hjertet?

Kosthold31.03.201454

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!